25 / 04 / 2024

Türk yapı malzemelerinden yılın ilk on ayında 25,9 milyar dolarlık ihracat!

Türk yapı malzemelerinden yılın ilk on ayında 25,9 milyar dolarlık ihracat!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türk yapı malzemeleri sektörü yılın ilk on ayında 25,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.



Açıklanan resmi rakamlara göre, ülkemizin en çok cari fazla veren sektörleri arasında yer alan ve toplamda 222 ülkeye ürün satan yapı malzemeleri sektörü ihracatta yükselişini sürdürüyor. Üretim ve istihdam odaklı çalışan sektörün ihracatı 2021 yılının ocak-ekim dönemlerinde bir sene öncesinin aynı dönemine göre yüzde 48,54 oranında artış gösterdi ve 25,94 milyar dolar şeklinde açıklandı. Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, aynı dönemde değerde en yüksek artışa sahip ürün grubu yüzde 68,88 artışla demir çelik bazlı ürün grubu oldu. Açıklanan verilere göre, 2021 yılının ilk on ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülke 1,69 milyar dolarla  Birleşik Krallık oldu. Birleşik Krallık’ı, sırayla İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri izledi.

EKİM AYINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Sektörün ihracattaki yükselişi Ekim 2021 rakamlarına da yansıdı. Sektör geçtiğimiz ay 2,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Resmi olarak açıklanan bu rakam, bir sene öncesine göre yüzde 37,36 artış anlamı taşıyor. Yapı malzemeleri sektörü Ekim 2021'de en çok ihracatı 220 milyon dolarla İsrail’e yaptı. Resmi olarak açıklanan verilere göre, Birleşik Krallık 198 milyon dolar ihracatla 2. sırada yer alırken, Almanya 179 milyon dolarla 3. sırada yer aldı. İhracat odaklı sektör geçtiğimiz ay toplamda 202 ülkeye ürün sattı. Yapı malzemeleri sektörünün ihracat rakamları ile ilgili önemli açıklamalar yapan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar, “Türk Yapı Malzemeleri Sektörü olarak son 10 yıldaki yıllık ihracat rakamlarımızı şimdiden geride bıraktık. 2020 yılında yaptığımız ihracatla dünyada ilk 10’a girmeyi başarıp 9. sıraya yerleşmiştik. Bu yılki rakamların bizi daha ileriye taşıması için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Geçen yıl yaptığımız ihracatla Dünya Yapı Malzemeleri ihracatından yüzde 2,35 pay almıştık. Hedefimiz ilk olarak bu payı yüzde 2,60 seviyelerine çıkarmak ve daha sonra da Dünya Yapı Malzemeleri ihracatında ilk 3’e girmek.” diye konuştu.

Türk yapı malzemelerinden yılın ilk on ayında 25,9 milyar dolarlık ihracat!
 

İHRACATÇIYA STABİL KUR GEREK

Son dönemde yükselen döviz kurlarıyla ilgili de önemli açıklamalar yapan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar şöyle konuştu: “İhracatçı ve yatırımcı sisli ve belirsiz havayı sevmez, stabil bir ekonomi ve konjonktürde ticaret de yatırım da daha kolay yapılır. Doların artması ilk etapta ihracatçının lehine gibi gözükse de bir sonraki ham madde alımında ihracatçı kur farkının bedelini ağır ödemektedir. O sebeple kurda yüksek ya da düşük stabilizasyon biz ihracatçılar ve yatırımcılar için yüksek öneme sahiptir.”

Türk yapı malzemelerinden yılın ilk on ayında 25,9 milyar dolarlık ihracat!

ENERJİ MALİYETLERİNDE YAŞANAN ARTIŞ

Artan enerji maliyetleriyle ilgili de açıklamalar yapan Serdar Urfalılar şöyle konuştu: “Son zamanlarda doğalgaz ve diğer enerji fiyatlarına ülkemizde ve dünya çapında önemli miktarda zamlar yapılmakta. Ülkemizde üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 34’ünün doğalgazla çalışan santrallerde üretildiği göz önüne alındığında bu artışın elektrik tarifesine de yansıması kaçınılmaz. Sanayicimiz, enerji fiyatlarında oluşan ve oluşacak maliyet artışını hem yurt içi hem de yurt dışı piyasada tüketiciye yansıtmak zorunda kalacak. Çünkü enerji toplam ürün maliyeti içerisinde önemli yer tutan bir girdi. Bu nedenle doğalgaz ve arkasından gelecek elektrik zammının diğer tüm ürünlerin fiyatlarına gelecek zamları kaçınılmaz olarak tetikleyeceğini düşünüyorum. Artan ürün fiyatları arz talep dengesini olumsuz etkileyecek. Fiyatı artan ürünlerimize talep hem yurtiçi hem de yurtdışında düşecektir. Sonuç olarak imalat sektörümüz olumsuz etkilenecektir.”
 

Türk yapı malzemeleri sektöründen ilk 9 ayda 23 milyar dolarlık ihracat!


Geri Dön