28 / 03 / 2024

Türk zenginleri birbiri ardına ABD'de ev alıyor!

Türk zenginleri birbiri ardına ABD'de ev alıyor!

Türkiye'de yabancıya gayrimenkul satışının önünde bir dizi engel bulunurken, Türk zenginleri birbiri ardına ABD'de de ev ve arsa alıyor



Türklerin ABD'de ev almalarında mortgage kriziyle bankaların ellerindeki konut stokunun artması ve emlak fiyatlarının yüzde 70'lere varan düzeyde gerilemiş olması da etkili oluyor. Yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye'de ev almak istediğinde bürokratik işlemlerle boğuşması ve Genelkurmay onayından geçmesi gerekiyor. Bir Türk vatandaşının ABD'de de ev sahibi olabilmesi için ise sadece ve sadece parasının olması yeterli. Emlak Danışmanlık Şirketi Golden Royale Brokerı Korhan Kongaz, ABD'de mortgage krizinden dolayı bankaların elerindeki konut stokunun çok arttığını belirterek, ABD'de hemen hemen her bölgede 15 bin dolara dahi konut almanın mümkün hale geldiğini kaydetti. Kongaz, ABD'de konut kadar arsa fiyatlarınında gerilediğini belirterek, arsa yatırımlarının cazip hale geldiğini anlattı. Türk vatandaşlarının ABD'de emlak edinmeleriyle ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmadığına değinen Kongaz, "ABD'de ev ya da arsa almak için sadece ve sadece paranızın olması gerekiyor. Ancak peşin paranız versa ABD'de bir emlak sahibi olabilirsiniz. Çünkü artık mortgage kredisi alabilmek neredeyse imkânsız" diye konuştu.

Demir Sabancı Manhattan'da 4 katlı bina aldı
SON olarak ABD'de ev alanlar listesine Türkiye'den iki isim daha katıldı. Ciner Grubu'nun sahibi Turgay Ciner Manhattan'da dünyaca ünlü The Plaza Hotel'de ikinci dairesini 10.7 milyon dolara satın alırken, Sabancı Holding'den ayrılarak Sedes Holding'i kuran Demir Sabancı da, Manhattan 64. Cadde'de dört katlı bir binayı 2,9 milyon dolara satın aldı. Geçtiğimiz yıl Gratis markasıyla kişisel bakım ve günlük tüketim ürünleri mağazacılığına giriş yapan Demir Sabancı'nın Manhattan'ın merkezindeki yatırımının satış işlemleri Brown Harris Stevens ile Leslie J. Garfield & Co., Inc emlak şirketlerince yapıldı.

The Marmara New York'ta arsa almıştı
GEÇTİĞİMİZ nisan ayında Türk otel zinciri The Marmara da New York'un Manhattan semtinde arsa alımı gerçekleştirmişti. The Marmara Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Gürsel, Manhattan'ın merkezinde Lexington Avenue-Midtown arasında yıkılmak üzere olan 7 küçük binayı satın aldıklarını açıklamıştı. Gürsel kriz nedeniyle ABD'de emak fiyatlarının çok düştüğüne işaret etmiş, daha önce 56 milyon dolar değere sahip olan arsayı 33.9 milyon dolara aldıklarını belirtmişti. Bu arsa üzerine The Marmara 100 milyon dolaralık ikinci otel yatırımını gerçekleştirmeyi planlıyor.

Hangi ünlünün ABD'de evi var
ABD'DE evi bulunan Türk ünlüler arasında Sibel Can, Tarkan, Arto, Demet Akalın, Derya Tuna, Kenan Doğulu, Orhan Pamuk, Perran Kutman, Naciye Koçak, Nedret Taciroğlu, Hasan Kosif, Gökhan Çarmıklı, Engin Yeşil, Ender Mermerci, Aslı Berker, Aylin Benardete, Akın Öngör, Alinur Velidedeoğlu, Aliye Simavi, Mehmet Akli Ilıcak ve Mehmet Öz gibi isimler yer alıyor.
Sabah-Bülent Yoldaş


 


Geri Dön