26 / 04 / 2024

TÜRKBESD'ten beyaz eşyada vergi kalksın talebi!

TÜRKBESD'ten beyaz eşyada vergi kalksın talebi!

ÖTV indirimiyle yüzde 10 büyürken vergilerin devreye girmesi ile yüzde 14 daralan beyaz eşya sektörü, “önümüzü açın, vergiyi tamamen kaldırın”  talebinde bulundu..



Hükümetin vergi teşvikleri kapsamında açıkladığı KDV ve ÖTV indirimi ile birlikte beyaz eşya sektörü yüzde 10.7 büyüdü. Sektör temsilcileri, büyümeyi sürdürmek için ÖTV’nin kaldırılmasını talep etti.

 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı Ergün Güler, ÖTV indiriminin sona ermesinin ardından iç piyasada keskin bir düşüş yaşandığını belirterek “Teşviklerle birlikte aylık 620 bin adetlik satış seviyesine geldik. Bizim dernek olarak yaptığımız hesaba göre ÖTV teşviğinin bütçeye bir yükü bulunmuyor. Teşvik çıkmasaydı 400 bin adet beyaz eşya satılacaktı. Teşvikle birlikte devlete gelen KDV kaybedilen ÖTV’den çok daha fazla oldu. Bunun yanında şirketler daha fazla iş yaptığı için kurumlar vergisinde de artış yaşandı. ÖTV sonrasında ise 2017’nin son 3 ayında beklentimizin üstünde yüzde 14 küçülme yaşandı” dedi

 

Teşvik büyütür

2017 yılını değerlendirerek, 2018 öngörülerini de paylaşan Ergün Güler, 2017 yılını 25.7 milyon adetlik satışla kapattıklarını belirtti. Güler, 2018’de büyümeleri ihracatta yüzde 6.4, beyaz eşya pazarında yüzde 5.5 olarak tahmin ettiklerini ifade etti.

 

Güler, ihracat ve iç pazar ortalamasının yüzde 6.1’e işaret ettiğini de belirterek teşviklerin olmaması durumunda yüzde 2-3 aralığında bir büyüme beklediklerini söyledi. 

 


Geri Dön