28 / 03 / 2024

Turkcell Gebze Veri Merkezi hizmete açıldı!

Turkcell Gebze Veri Merkezi hizmete açıldı!

Turkcell Gebze Veri Merkezi açıldı. Veri merkezinin açılış konuşmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptı. Arslan, Turkcell ailesine ve emeği geçenlere teşekkür etti.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'yi geleceğe taşımak için bilgiyi satın alan değil üreten, kullanan ve saklayan bir ülke konumuna gelmeleri gerektiğini belirterek, "Bilgileri saklamak konusunda ciddi mesafeler almalıyız. Ülkemizde internet ortamında kullanılan verilerin yüzde 96'sı şu anda yurtdışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda veri ithalatçısı bir ülke konumundayız" dedi.


Arslan, alanında Türkiye'nin en büyüğü olduğu belirtilen Turkcell Gebze Veri Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir veri merkezinin ülkeye kazandırılmış olmasının büyük bir adım olduğunu belirterek, bu adımı atan Turkcell ailesine ve emeği geçenlere teşekkür etti.


Yapılan her işin, atılan her adımın bilgiye, bilişime çıktığını dile getiren Arslan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomik ve sosyal hayatın her alanında kullanıldığını aktardı.


Arslan, "Bu gelişmeleri ne kadar hızlı takip eder, gündeminizin ve hayatınızın bir parçası haline getirirseniz o kadar başarılı olursunuz, e uygulamalar sayesinde daha yaygın hizmet eder hale gelirsiniz. Dolayısıyla zaten kendisi katma değeri yüksek bir sektör olmasının yanı sıra teknolojilerin diğer sektörlerde de kullanımı bilgilerin üretilmesine, yeni ve etkin iş süreçlerin gelişmesine, üretimde verimliliğin artmasına, yeni iş ve uzmanlık alanlarının ortaya çıkmasına imkân sağlamaktadır" diye konuştu.


Eğitimden turizme, hizmet sektöründe ihracatına kadar refaha en fazla katma değer oluşturan bilgi ve iletişim sektörünün ülke ekonomisine de ciddi katkı ürettiğinin altını çizen Arslan, yeni düzene ayak uydurma konusunda bilgi toplumuna dönüşmeye ihtiyaç olduğunu anlattı.


 "İletişimi imtiyaz olmaktan çıkardık"


Arslan, sektörün Başbakan Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde büyük mesafeler kat ettiği kaydederek, "Küresel düzeyde her alanda etki ve iddia sahibi bir ülke haline gelen Türkiye'nin bu konumunu en iyi yansıtan sektörlerin başında artık bilişim sektörü geliyor. Özellikle iletişimin bir imtiyaz olmaktan çıkarılıp köylere kadar uzanan yaygın bir alışkanlık haline getirilmesi AK Parti'nin 14 yıllık iktidarı döneminde oldu" ifadelerini kullandı.


Başbakan Binali Yıldırım'ın Bakanlığı döneminde Afrika seviyelerinde bulunan altyapının geleceğe taşındığını dile getiren Arslan, internet altyapısında duble yollarla bile yetinilmediğini 10 şeritli, hatta 20 şeritli otobanların inşa edildiğini bildirdi.


Arslan, "Bilişimde hız berekettir dedik. Artık internet bağlantı hızı geçmişe göre 20 bin, hatta 30 bin kat arttı. Bunun söylemesi kolay ama yapması zor. Sektörün önünü açacak yasal düzenlemelerle ilgili çok ciddi mesafeler kat edildi" dedi.


Bu düzenlemeler sayesinde ülkenin İnternet kullanıcı sayısında hızla mesafe kat ettiğini ifade eden Arslan, şu bilgileri verdi:


"Sabit haberleşme sektörü 2002'de tekel konumundayken bugün bu sektörde 580 işletmeciye ait 929 adet yetkilendirme var. Mobil haberleşme sektöründe 23 milyon civarında abone varken bugün bu sayı 75 milyon. Bunun 65 milyonu 3G. Bugün hızlı bir şekilde 4.5G'ye geçiş anlamında rakam yükseliyor ki yaklaşık 2 aydır bu teknolojiye geçildi. Yine 2002 yılında genişbant İnternet erişimi hemen hemen yok denecek durumdayken bugün abone sayısı 50 milyon. İnternet kullanıcısı olan vatandaş sayısı yüzde 77. Bunu hızlı bir şekilde yüzde 100'lere götürmek durumundayız. Fiber altyapı uzunluğumuz 80 bin kilometreyken bugün 270 bin kilometre."


"Türkiye kendi imkânlarıyla küresel markalar çıkardı"


Arslan, fiberoptik altyapının daha da geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri yapma konusunda çalıştıklarını belirterek, bununla ilgili gereğini yapacaklarını, sektörün hiçbir şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.


Türkiye'nin 2002'de 3 uydusunun bulunduğunu anımsatan Arslan, gelinen süreçte ömrünü dolduranların yerine yenilerinin atıldığını, ilave bir tane uydu fırlatıldığını, bu sayının zamanla 6'ya çıkacağını söyledi.


Arslan, bugün 40 bin okulun tamamında bilgisayar veya bilgisayar sınıfı bulunduğunu belirterek, FATİH Projesi ile ciddi mesafe kat edildiğini anlattı.


Bakan Arslan, Türkiye'nin kendi imkânlarıyla küresel markalar çıkarmış bir sektöre sahip hale geldiğini, bundan gurur duyulması gerektiğini aktardı.


Artık dünyada en önemli gücün bilgi olduğunu dile getiren Arslan, şöyle devam etti:


"Bilgiye sahip olan, bilgiyi üreten ve kullanan ülkeler her zaman emsallerine göre bir adım önde olma şansını yakalıyor. Türkiye'yi geleceğe taşımak istiyorsak ki bundan hiç kimsenin şüphesi yok, bilgiyi satın alan değil, üreten ve kullanan konumuna gelmeliyiz. Elbette ki sadece üretmek ve kullanmak değil kendi mekânlarımızda saklayabilir hale gelmeliyiz. Ar-Ge desteklerimiz önemli ölçüde arttı. Sektöre yönelik Ar-Ge destekleri konusunda çalışmalar başladı. Bu konuda ciddi mesafe aldık, almaya devam ediyoruz.


Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması, bilginin merkezinde ülkemizin yer alması hususunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu bilgileri saklamak konusunda ciddi mesafeler almalıyız. Zira ülkemizde internet ortamında kullanılan verilerin yüzde 96'sı şu anda yurt dışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda veri ithalatçısı bir ülke konumundayız. Veri merkezleri inşallah veri ihracatçısı durumuna gelmeliyiz."


"Veri merkezleri ülke ekonomilerine büyük katkılar sunuyor"


Arslan, bilgi ve iletişim altyapısı geliştikçe bu altyapılar üzerinde üretilen, işlenen, kullanılan ve saklanan bilgilerin hacminin arttığını söyledi.


Veri hacmi arttıkça gelişmesi veri merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Arslan, son kullanıcılara daha hızlı, güvenli, ekonomik ve kesintisiz İnternet sunmanın yolunun veri merkezlerinin özel sektör ve kamu tarafından daha fazla tercih edilmesini sağladığını aktardı.


Arslan, Türkiye'de de veri merkezi pazarının büyüme eğiliminde olduğunu kaydederek, veri merkezlerinin ülke ekonomisine yaptığı katkılar nedeniyle birçok ülkede bu merkezlere teşvik verildiğini bildirdi.


Veri merkezlerinde tutulan verilerin güvenliğinin sağlanmasının önemine değinen Arslan, Başbakan Yıldırım'ın başlattığı siber güvenlik çalışmalarını devam ettireceklerini vurguladı.


Bakan Arslan, şunları ifade etti:


"Bugün açılışını yapacağımız Turkcell Veri Merkezi ülkemiz için gerçekten çok önemli bir yatırım. Bu merkez ülkemiz ve bölgemizde verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlamakla kalmayacak ülkemizde üretilen ve ülkemiz üzerinden taşınan verilerin de Türkiye'de kalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte bol bol Facebook, Twitter, Youtube gibi dünyanın en büyük içerik sağlayıcılarının verilerini de ülkemizde tutabilmenin yolunu açmış olacağız. Turkcell'in bugün attığı bu adım sektör temsilcileri açısından önemli bir örnek teşkil edecektir, buna hiç şüphem yok. Bu tip merkezlerin sayısını hızla artırmalıyız. Sektörün önündeki engelleri kaldırmak konusunda her türlü desteği bundan önce olduğu gibi bundan sonra da vermeye devam edeceğiz."


"Verileri depolayan ülkeler bir adım öne geçecek"


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan ise ülke olarak bilim ve teknoloji alanında son 14 yılda önemli gelişmeler kaydettiklerini belirterek, sektörde rekabetin artırılması, tüketicilerin menfaatinin ön plana tutulması, siber güvenlik gibi konularda ciddi mesafeler alındığını söyledi.


Bugünün dünyasında verinin sahip olunan en büyük kaynak durumunda olduğunu dile getiren Sayan, dünyada İnternet kullanıcı sayısının 4 milyara, mobil genişbant abonesinin 3 milyarı aştığını aktardı.


Sayan, Türkiye'de 4.5G sonrası erişim hızlarının 7-8 kat arttığını kaydederek, 2022 yılında OECD ülkelerinde bir ailede ortalama 50'yi aşan sayıda bilgisayar veya benzeri cihazların İnternete bağlı olacağını aktardı.


Bu cihazların üreteceği İnternet trafiğinin hızlı şebekeler üzerinden rahatlıkla taşınacağını dile getiren Sayan, Türkiye'de gelecek 3 yıl içerisinde veri trafiğinin 6 ila 10 kat arasında artacağını anlattı.


Sayan, "Dünyada artık veri üretmekle kalmayıp veriyi depolayan, verilerin güvenliğini ve verilere kolay erişimi sağlayan, bunların analizini yaparak bilgileri dönüştürerek kullanıma sunan ülkeler rekabette bir adım öne geçecek" dedi.


Ülkeye ait verilerin bu veri merkezi sayesinde Türkiye'de kalmasının siber güvenliğe de katkısı olacağını belirten Sayan, merkezin önemli katkılar sunacağını sözlerine ekledi.


AA



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Turkcell Gebze’de Türkiye’nin en büyük veri merkezini hizmete açtı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle hizmete giren veri merkezi, dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak. Bu yatırımlarla birlikte Google, Facebook ve YouTube gibi içerik sağlayıcıların verilerini Türkiye’de tutması bekleniyor.


Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de kalmasını sağlayacak veri merkezi toplam 33 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Merkez, veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin herhangi bir yatırım yapmadan anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyacak. GEBZE – Üçüncü Havalimanı ile İstanbul dünyanın bağlantı noktası olmaya hazırlanırken, Turkcell ise bilgi teknolojileri alanında Türkiye’yi dünyanın önemli merkezlerinden birisi haline getirdi. Daha önce yaptığı veri merkezi yatırımlarıyla Deutsche Telekom, KPN, Tata Communications, GTT, Telekom Italia gibi küresel operatörleri Türkiye’ye getirmeyi başaran Turkcell şimdi de 3 yıl içerisinde toplamda yaklaşık 275 milyon TL’lik yatırım yapacağı Gebze veri merkezini hizmete açtı. 33 bin metrekarelik alana sahip, Türkiye’nin en büyük veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye’de tutmasının yolu açılacak. Uluslararası standartlara uygun olarak inşa edilen merkez, aynı zamanda Türkiye’nin verisinin de Türkiye’de kalmasını sağlayacak. Türkiye’yi veri saklama alanında dünyanın önemli merkezlerinden birisi yapan ve Türkiye’nin en büyüğü olan Turkcell Gebze Veri Merkezi’nin açılışı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu tarafından yapıldı. Açılış töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; “Bilgi teknolojileri alanında yaptığımız çalışmalar için Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın yol göstericiliği bizim için çok önemliydi. Teknolojilerin tüm sektörlerdeki kullanımı farklı uzmanlıkların gelişmesine, yeni iş kollarının ortaya çıkmasına imkan tanıyor. Bu anlamda en fazla katkı değer sağlayan sektör ise Bilgi ve iletişim teknolojileridir. Türkiye’nin en etkili olduğu alanların başında gelen bilgi ve iletişim teknolojilerinde elimizden geleni yapacağız. Veri hacmi arttıkça gelişmiş veri merkezlerine olan ihtiyaç daha da artıyor. Veri merkezindeki siber güvenlik hem kullanıcıların hem kamunun güvenliği açısından çok önemli. Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Burada Turkcell’in yaptığı çalışmayı çok önemsiyoruz. Bilginin ülkemizde kalması için gerçekten çok çalışmalıyız ki zira %96’sı yurtdışında saklanıyor. Böyle büyük bir veri merkezinin ülkemize kazandırmış olması dolayısıyla Turkcell ailesini kutluyor emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Törende konuşma yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan şöyle konuştu: “Her geçen gün daha da gelişmekte olan sektörümüzde veri, Ar-Ge ve inovasyon merkezlerinin kurulması büyük önem arz ederken, Türkiye bu alanda uluslararası arenada kendini güçlendiriyor. Teknolojideki gelişmemizin, yenilikçilik ve Ar-Ge’deki çalışmalarımızı artırarak sürdürülebilir olma yolunda ilerlemekle olacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın koyduğu 5G vizyonu ile teknolojide yerli üretimle birlikte sektörde rekabet getirdi ve siber güvenlik alanında büyük gelişmeler sağlandı. Endüstri 4.0’a geçtiğimiz günlerde üzerinde en çok durulacak konular M2M, bulut bilişim teknolojileri, büyük veri haline geldi. Verinin bu kadar arttığı bir dönemde veri merkezlerine olan ihtiyaç da arttı. Türkiye’nin en büyük veri merkezi olan Turkcell Gebze Veri Merkezi’nin ülkemize ve sektöre büyük değer katacağına inanıyorum. Turkcell gibi büyük çaba sarf eden tüm kurum ve kuruluşlarımızı kutluyorum.”


‘Turkcell’in hedeflerini artık Türkiye sınırlarının ötesine taşıdık’


Türkiye’nin en büyük veri merkezinin açılışında bir konuşma yapan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça şunları söyledi: “Bugün, Turkcell olarak Türkiye’nin en fazla veri trafiği üreten özel sektör kurumuyuz. Ancak bununla yetinmiyoruz. Turkcell’in hedeflerini artık Türkiye sınırlarının ötesine taşıdık. Türkiye’deki hedeflerimizin ötesinde, kültürel ve coğrafi yakınlığımız bulunan bölgelerde genişlemek için tüm fırsatları değerlendiriyor, ayrıca milyonlarca insanın kullandığı küresel ürün ve servislerle Turkcell müşterilerinin sayısını hızla artırmak için canla başla çalışıyoruz. Veri depolama konusunda bölgemizin en güçlü şirketlerden birisi olmaya kararlıyız. Bu hedefin ilk adımı olarak bugün açılışını yapacağımız veri merkezini kamu kurumlarımızın ve özel sektörün hizmetine sunuyoruz. Gebze’nin ardından  Ankara  ve İzmir’de açacağımız yeni veri merkezleri ile birlikte Fiber İpekyolunun yeni kervansarayları Türkiye’de Turkcell veri merkezleri olacaktır.“ Ahmet Akça konuşmasını şöyle sürdürdü: “Verinin sağlıklı bir şekilde depolanabilmesi, taşınabilmesi için gerekli en önemli ihtiyaç şüphesiz fiber altyapının sağladığı yüksek hızdır. Biz bu noktada da devletimizden bir düzenleme bekliyoruz. Nasıl ki bugün gelişmiş ülkelerde fiber altyapı faaliyetleri elektrik, su, doğalgaz gibi öncelikli ihtiyaçlardan kabul edilerek kanuni düzenlemelerle tatbik ediliyorsa, biz de ülkemiz için böyle bir ihtiyacın hasıl olduğu kanaatindeyiz. Nasıl ki deprem açısından daha güvenli, şehircilik açısından daha estetik ve yaşanabilir mekanlar inşa etmek adına Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarılmışsa, bu konuda da bir Fiber Dönüşüm Yasası ihtiyacının olduğu açıktır.” 


'Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile Türkiye’nin veri açığını kapatacağız’


Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise veri merkezi sayesinde Türkiye’nin bilgilerinin Türkiye’de kalacağını ifade ederek, “Almanya, Avustralya gibi ülkeler bilgilerin güvenliğini korumak amacıyla verinin kendi ülkelerinde tutulmasını sağlayacak yasalar çıkarıyor. Almanya bir şirketinin ya da kamu kurumunun bilgilerini kendi ülkesinde tutmayı tercih ediyor. Bugün Türkiye’de tükettiğimiz verinin yüzde 96’sı yurtdışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda en büyük sorunlarımızdan biri veri açığı olarak görülüyor. Örneğin yapılan her Google aramasında veri ithali gerçekleştiriliyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye olarak bugünün petrolü olan verimize sahip çıkmamız gerekiyor. Turkcell’in bu alanda yaptığı yatırımların öncelikli amacı Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de saklanmasına katkı sağlayarak veri açığını en aza indirmek. Türkiye bugün uluslararası şirketlerden daha iyi, daha güvenli bir veri merkezine kavuştu. Bugün açılışını yaptığımız Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile birlikte Turkcell olarak veri depolama kapasitemizi yüzde 150 büyütüyoruz. Bu alandaki yatırımlarımıza büyük bir hızla devam ediyoruz. Önümüzdeki 18 ayda Ankara ve İzmir’de iki veri merkezi daha açmayı planlıyoruz. Tüm bu yatırımlarımızla birlikte Bunlarla birlikte toplam 107 bin metrekarelik bir alana ulaşacağız” dedi.


Kapılar 120 dakika yanmıyor


Gebze Veri Merkezi, 9 büyüklüğündeki depremde bile aralıksız çalışabilecek. Kapıların ve duvarların yangına 120 dakika boyunca dayanıklı olduğu veri merkezi Avrupa ve Uzakdoğu arasındaki veri trafiğinde geçiş noktası olacak. Veri Merkezi’nin haftanın 7 günü 24 saat askeri standartlara göre fiziki olarak korunduğunun da altını çizen Kaan Terzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gebze’deki Veri Merkezi 6400 sensör ile sürekli izleniyor. Isıdan yangına, fiziki durumdan yağmura kadar bina her türlü etkiyi algılıyor ve kendi önlemini alıyor. Retina taramalı özel kapılardan giriş yapılan Gebze Veri Merkezi, askeri termal kameralarla sürekli izleniyor. Özel eğitimli güvenlik uzmanları tarafından korunan merkezde dijital güvenlik de en üst seviyede tutuluyor.”


Veri merkezi olarak tasarlandı ve inşa edildi


Gebze Veri Merkezi’nin yeri belirlenirken lojistik ve altyapı kaynaklarına yakın olması gibi çok sayıda faktörün göz önüne alındığını vurgulayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, veri merkezinin 20 odadan oluştuğunu belirterek, “Her bir oda 500 metrekareden oluşuyor. Her odada ise 192 kabinet bulunuyor. Toplam kabinet sayımız ise 3840 olacak. Gebze Veri Merkezi Türkiye’nin en büyüğü olmasının yanı sıra tamamıyla veri merkezi olarak tasarlandı ve inşa edildi. İnşaat aşamasında uluslararası standartlarda yeterlilik belgesi olan Tier3 Dizayn Belgesi aldık. Bu büyüklükte veri merkezi hizmeti sunan Tier3 belgeli tek işletmeci Turkcell. Yine yeşil bina ve çevreye uyumlu olduğunu belgeleyen Leed Gold Sertifikası da sadece Turkcell Gebze Veri Merkezi’nde bulunuyor” diye konuştu. 


Vatan


Geri Dön