28 / 03 / 2024

Türkevi, New York'ta gökyüzüne yükseliyor!

Türkevi, New York'ta gökyüzüne yükseliyor!

BM binasının karşısında inşa edilecek Türkevi 32 kat yüksekliğinde inşa edilecek. Proje 20 bin metrekarelik alana inşa edilecek .



ABD'nin New York kentinde yapılacak Türkevi'nin temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Türkevi'nin, insani değerler üzerine inşa edilen dış politika ve diplomasi hedeflerinin hayata geçirilmesini kolaylaştıracağını vurguladı.

 

 

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM binasının karşısında inşa edilecek Türkevi'nin temel atma töreninde, Türkiye'nin hedeflerine uygun mekân ihtiyacının en çok hissedildiği yerlerin başında New York'un geldiğini ve eski binanın ihtiyacı karşılamadığını belirterek "Hedefimiz, bu binayı sıkıntıya düşen herkes için güvenli bir liman, ferahlatıcı bir vaha hâline getirmektir" dedi.

 

 

Türkiye'nin, kurucu üyesi olduğu BM’nin faaliyetlerine önemli katkılarda bulunduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "BM ve diğer çok taraflı örgütler nezdinde yürüttüğümüz etkin diplomasiyi güçlendirmek istiyoruz. Yeni Türkevi binası, dünyanın en önemli diplomatik merkezlerinden olan New York'ta, dış politika hedeflerimizi hayata geçirmemizi kolaylaştıracak. Türkevi'nin, Birleşmiş Milletler’e asıl misyonunu hatırlatacak bir kucaklayıcılıkla hizmet vereceğini ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

 

Yapının 36 ay içinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Erdoğan, temel atma sırasında, kaleme aldığı mektubun özel bir kapsülün içine koyarak temele yerleştirdi. Erdoğan, mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Türkiye, son 15 yılda demokrasi ve ekonomide gerçekleştirdiği reformlarla tarihi başarılara imza atmıştır. Temelini attığımız Türkevi, ülkemizin bu başarı hikâyesinin sembollerindendir. Tarihimizden ve değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmanın mücadelesini veriyoruz."

 

 

TÜRK GELENEKSEL SANATININ SİMGESİ "LALE" NEW YORK'TA GÖKYÜZÜNE YÜKSELECEK

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) binasının hemen karşısındaki eski Başkonsolosluk binasının yerine 20 bin metrekarelik alana inşa edilecek yeni Türkevi'ni, BM'de görev yapan Türk misyonu kullanacak. 32 kat yüksekliğinde inşa edilecek binada, BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu çahşma ofislerinin yanı sıra, üst katlarda diplo matların konaklayabileceği lojmanlar yer alacak. Binamn inşaatı, IC İçtaş inşaat ve Tishman iş birliğiyle gerçekleştirilecek.

 

Mimarlık firması Perkins. Eastman tarafından tasarlanan bina, Türk kültürü, talihi ve mimarisini yansıtacak. Başmimar Jonathan Stark’m Türkiye ziyaretinde yaptığı incelemelerin ardından başta Selçuklu motifleri olmak üzere geleneksel Türk mimarisi motiflerinin kullanıldığı Türkevi binası, gökyüzüne lale formunda yükselecek. Yeni Türkevi modem görünümüyle New York gökdelenlerine katılan zarif ve simgesel bir yapı olacak.

 

 

ÇEVRE DOSTU TÜRKEVİ, "LEED SILVER" SERTİFİKALI OLACAK

 

200 kişilik oditoryum, toplantı ve sergi salonları ile yer altı otoparkının da yer alacağı binada; yağmur sularım depolayacak bir sistem kurulacak. Türkevi, "Leed Silver" yeşil bina sertifikasına sahip olacak. 


Geri Dön