24 / 04 / 2024

Türkiye ev tekstili ihracat rakamları açıklandı!

Türkiye ev tekstili ihracat rakamları açıklandı!

Türkiye ev tekstili ihracat rakamları açıklandı. Türk ev tekstili ihracat rakamları, geçmiş yılın ilk 6 ayıyla kıyaslandığında, 2014 yılının ilk yarısında yüzde 8,7’lik artışla, 1,678 milyar dolara yükseldi.



Türkiye’de ev tekstili sektörünün kalbi, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD) 2014 yılının ilk 6 ayını kapsayan ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre 2014 yılı ilk yarı ihracat rakamları, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, yüzde 8,7 oranında bir artışla 1,678 milyar dolara ulaştı.


Ürün bazında yapılan değerlendirmede 2014 Ocak-Haziran döneminde en yüksek ihracat havlu ve bornoz grubunda gerçekleşirken, bu döneme ait ihracat rakamının 477 milyon Dolar’a ulaştığı açıklandı. Ev tekstili ihracatının ürün gruplarına göre yüzde dağılımı incelendiğinde; ilk üçte yüzde 28,9 ile havlu ve bornozlar, yüzde 18,9 ile yatak çarşafları ve yüzde 17,8 ile perdelik ve döşemelik kumaşlar bulunuyor.



2014 yılı Ocak-Haziran dönemine ait ev tekstili ihracatının ülke bazında incelemesi değerlendirildiğinde en fazla ihracatın Almanya’ya yapıldığı görülüyor. Bu ülkeye yapılan ihracatın yüzde 2’lik artışla 286 milyon dolara ulaştığı gözlemleniyor. Almanya’yı, yüzde 9,37’lik oran artışı ve 157 milyon dolar ihracat değeri ile Rusya Federasyonu izlerken, üçüncü sırada ise %6,67’lik oran artışı ve 112 milyon dolar ihracat değeri ile ABD yer alıyor.




Türkiye Ev Tekstili ve Sanayicileri Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık yılın ilk 6 ayında gerçekleşen ihracat hakkında şu şekilde konuştu; “2014 Ocak-Haziran dönemi dikkate alındığında Türkiye ev tekstili sektörü 1,896 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip. Bu değerin 1,675 milyar dolarlık bölümü ihracat, 220 Milyon dolarlık bölümü ise ithalat kaynaklı. Buna göre toplam ev tekstili sektörünün dış ticaret dengesi ise ihracat lehine 1,454 milyar Dolar. Türkiye yapmış olduğu ev tekstili ithalatının çok üzerinde bir ev tekstili ihracat hacmine sahip olmakta.” 

“İhracat Hedeflerimiz Arttığı Sürece Yıl Sonu Hedefimize Ulaşacağımızı Tahmin Ediyoruz”

Başkan Küçükçalık sözlerine şu şekilde sürdürdü; “Türkiye ev tekstili sektörümüz geçen yıla oranla 2014’ün ilk yarısında yüzde 8.7 artış sağladı. Bu durumu sektörümüz adına olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. TETSİAD çatısı altındaki markalarımızla, gerek yurt içi gerekse yurt dışında katıldığımız fuarlar, yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz uluslararası girişimlerle sektörümüz adına üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. TETSİAD olarak, sektöre kattığımız yenilik ve çağdaş bakışı açısı ile her geçen gün dünya çapında “Türk Malı” algısının artması için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. 2013 yılı Ocak- Haziran aylarına baktığımızda sektörümüz 1,542 milyar Dolar ihracat gerçekleştirmişken bu yılın ilk 6 ayda 1,678 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ev tekstili ihracatının bu oranlarda artışı devam ettiği sürece 3,8 milyar Dolarlık sene sonu hedefine ulaşılacağımızı tahmin ediyoruz.”



Geri Dön