17 / 04 / 2024

Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,7 arttı!

Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,7 arttı!

Türkiye İMSAD mayıs ayına ait verilerle beraber senenin ilk çeyreğini değerlendiren sektör raporunu açıkladı. Mayıs Ayı Sektör Raporu’na göre; enerji kesintilerinin etkisine rağmen 2022 senesinin ilk üç ayında üretim, geçen senenin ilk üç ayına göre yüzde 4.7 yükseldi. Talep tarafında ise büyüme yav



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), senenin ilk 3 aylık dönemine ilişkin sektör verilerini açıkladı. Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen raporda şu değerlendirmeler yer aldı: 

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 senesi ocak ayında enerji kesintileri nedeniyle önemli ölçüde yavaşlayarak yüzde 0.1 oranında, şubat ayında ise yüzde 8.3 artış kaydetmişti. Mart ayında üretimde yaşanan büyüme devam ederek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.8 arttı.

Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,7 arttı!

Bu şekilde senenin ilk üç aylık döneminde üretim artışı geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 4.7 olarak gerçekleşti. İnşaat malzemelerine yönelik talep de ilk çeyrekte yavaşlayarak büyümeyi sürdürdü. 

2021 senesinin tüm alt sektörler üretim tarafında yüksek büyümeler kaydederken, 2022 yılında bazı alt sektörlerde azalmalar yaşandı. Yılın ilk üç ayında 13 alt sektörde üretim geçen yıla göre yükseldi. 9 alt sektörde ise üretim geriledi.

2022 senesinin ilk üç ayında en yüksek üretim artışı yüzde 31.8 ile seramik kaplama malzemelerinde, yüzde 27.5 ile birleştirilmiş parke ve yer döşemelerinde ve yüzde 24.7 ile seramik sağlık gereçlerinde gerçekleşti. Demir çelikten çubuk ve profiller üretimi yüzde 19.6 ve plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 21.3 arttı. Buna karşın yılın ilk üç aylık döneminde tuğla ve kiremit üretiminde yüzde 22, metalden kapı ve pencereler üretiminde ise yüzde 9.6 gerileme oldu.     

İnşaat sektörüne gelen zamlar kasırga etkisi yarattı, dağıttı geçti! Beton, çimento ve demir fiyatları ne kadar oldu?İnşaat sektörü küçülüyor, iç talep yavaşlıyor

Türkiye’nin ilk üç aylık büyüme verilerine göre, diğer iktisadi faaliyetlerde yaşanan büyümeye karşın inşaat sektörü, 2021 senesi üçüncü çeyreğinde girdiği küçülme eğiliminden çıkamayarak 2022 yılı ilk çeyreğinde de yüzde 7,2 küçüldü. İnşaat sektöründe ilk çeyrekte yaşanan bu daralma, inşaat malzemelerine yönelik iç talepte bir duraklama olduğuna işaret ediyor. İnşaat malzemeleri sanayisinde ilk çeyrekteki üretim artışı, büyük ölçüde dış talep kaynaklı olarak gerçekleşti. 

İnşaat sektörü ile ekonomik büyüme arasında ayrışma devam etti 

İnşaat sektörü ile ekonomik büyüme arasındaki ayrışma 2022 senesinin ilk çeyrek döneminde de sürdü. İnşaat sektörünün kendi iç dinamiklerindeki arz ve talep sıkıntısının devam ettiğinin bir işareti olarak yılın ilk çeyreğinde ekonomide yüzde 7.3 büyüme yaşanırken inşaat sektörü yüzde 7,2 küçüldü.

İnşaat sektörüne gelen zamlar kasırga etkisi yarattı, dağıttı geçti! Beton, çimento ve demir fiyatları ne kadar oldu?Yeni yapı ruhsatları alan olarak yüzde 21.8 daraldı

Piyasa açısından önümüzdeki dönemde yeni inşaat başlangıçları için önemli bir gösterge olan alınan yeni yapı ruhsatları, 2022 senesinin ilk çeyrek döneminde geçen yıla göre alan olarak yüzde 21.8 azaldı. 2021 yılı ilk çeyreğinde 34.38 milyon metrekare olan alınan yapı ruhsatları 2022 ilk çeyrekte 26.87 milyon metrekareye indi. Alınan yapı ruhsatlarındaki düşüş, müteahhitlerin yeni işler için çok istekli olmadığını ve artan inşaat maliyetlerinin yeni inşaat işlerine olan eğilimi sınırladığını gösteriyor. 

Alınan yeni yapı ruhsatları daire sayısı yüzde 27.9 geriledi  

Piyasa açısından önemli göstergelerden biri olan, konut ve konut dışı binalar için alınan yeni yapı ruhsatları içindeki daire sayısında da düşüş kaydedildi. 2022 senesinin ilk çeyreğinde alınan yeni yapı ruhsatlarında daire sayısı 125 bin 854 adet iken geçen yılın ilk çeyreğinde bu sayı 174 bin 675 adet, 2021 yılının son çeyreğinde ise 237 bin 146 adet olarak gerçekleşti.  

Doların yükselişi hurda fiyatlarını fırlattı! Hurda fiyatları ne kadar? Güncel hurda fiyatları kaç lira?

Çimento, beton ve demir fiyatları ne kadar oldu? Demir, çimento ve beton 1 Haziran 2022 fiyat listesi

Fahiş ev kiralarına yapı kooperatifi çözümü! Kooperatifler sistem kapsamına alınmalı!


Geri Dön