18 / 04 / 2024

Türkiye inşaatta en ucuz ülke

Türkiye inşaatta en ucuz ülke

Türkiye geçen yıl, Avrupa'nın, yatırım malları açısından endeks sıralamasında orta grupta yer alırken, inşaat grubunda ise en ucuz ülkeleri arasında yer aldı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2007 yılına ilişkin Yatırım Malları ve İnşaat Grubu Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyleri Endekslerini yayımladı.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik bürosu (EUROSTAT) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi (SGP) çalışmaları çerçevesinde, Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37(2) ülke için yatırım malları ile inşaat grubuna ait 2007 yılı karşılaştırmalı fiyat düzeyi endekslerinin belirlendiği belirtildi.

Açıklamaya göre endeksler, SGP temelinde, AB'ye üye 27 ülkenin ortalaması temel alınarak (AB27=100) hesaplandı.

2007 yılı sonuçlarına göre, yatırım malları grubunda Avrupa genelinde fiyat düzeylerinin birbirine yakın olduğu gözlendi. AB'ye üye 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde Norveç 117 ile en yüksek, Litvanya ise 87 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülke oldu. Yatırım malları grubuna ait fiyat düzeyi endeksi 97 olan Türkiye, sıralamada 27. olarak belirlendi

Endeksin alt kalemlerinden 'Metal ürünler' grubunda, Yunanistan (111) ve Danimarka (110) fiyat düzeyi en yüksek ülkeler iken, Litvanya (79) ve Makedonya (80) fiyat düzeyi en düşük ülkeler oldu. Bu grupta Türkiye;nin fiyat düzeyi endeksi 94 olarak belirlendi.

'Elektrikli aletler ve optik araçlar', grubunda fiyat düzeyi en yüksek ülkeler İzlanda (120) ve Norveç (119), fiyat düzeyi en düşük ülkeler ise, Arnavutluk (89) ve Bulgaristan (91) olarak sıralandı. Türkiye;nin elektrikli aletler ve optik araçlar grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 97 olarak saptandı.

'Ulaşım araçları', grubunda fiyat düzeyi en yüksek olan ülke 123 ile Norveç oldu. Finlandiya (116) ve İrlanda (113) fiyat düzeyi yüksek diğer ülkeler olarak belirlendi.

Diğer taraftan, Bulgaristan (84) ve Estonya (88) fiyat düzeyi en düşük ülkeler olurken, Türkiye;nin ulaşım araçlarına ilişkin fiyat düzeyi (104), Avrupa ortalamasının yüzde 4 üzerinde saptandı.

Yatırım araçlarının diğer bir bileşeni olan 'yazılım araçları' grubunda, fiyat düzeyi en yüksek ülkeler sırasıyla, Malta (120), Danimarka (119) ve Norveç (117) iken, fiyat düzeyi en düşük ülkeler Litvanya (79), Türkiye (79) ve Arnavutluk (80) olarak sıralandı.

-İNŞAAT GRUBU-

2007 yılı sonuçlarına göre, inşaat grubunda fiyat düzeylerinin Avrupa genelinde önemli ölçüde farklılık gösterdiği dikkati çekti. AB;ye üye 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde Danimarka 163 ile en pahalı, Makedonya ise 34 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülkeler oldu.

Sıralamada Türkiye, Arnavutluk ve Bulgaristan'ın ardından 39 olan inşaat grubuna ait fiyat düzeyi endeksi ile 32. sırada yer alırken Türkiye'yi Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Makedonya izledi.

Kuzey Avrupa ülkelerinde fiyat düzeyinin oldukça yüksek, buna karşılık Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde düşük olduğu gözlendi. Orta ve Güney Avrupa ülkelerinin inşaat grubuna ilişkin fiyat düzeyi Avrupa ortalamasına yakın oldu.

'Konut türü binalar' grubunda, Avrupa'nın en pahalı ülkesi 214 endeks puanı ile İzlanda olarak belirlendi. İzlanda, konut türü binalar grubunda en ucuz ülke olan Makedonya;dan (31) yedi kat daha yüksek bir fiyat düzeyine sahip. Bu grupta fiyat düzeyi yüksek olan diğer ülkeler Danimarka (173), Norveç (164) ve İsveç (152) olarak sıralandı.

Konut türü binalar grubunda Makedonya;dan sonra en düşük fiyat düzeyine sahip ülkeler ise Türkiye (34), Sırbistan (35) ve Bosna-Hersek (35) olarak saptandı. Bir başka deyişle Türkiye, konut türü binalar grubunda Avrupa'nın en ucuz ülkelerinden biri konumunda bulunuyor.

'Konut dışı binalar' grubunda İngiltere, 151 ile en yüksek fiyat düzeyine sahip ülke oldu. İngiltere;den sonra bu gruptaki en pahalı ülkeler sırasıyla Danimarka (145), Norveç (145) ve İzlanda (133) olarak saptandı.

Diğer taraftan, fiyat düzeyi en düşük ülke Makedonya (35) olup Sırbistan (37), Karadağ (37) ve Türkiye (41) fiyat düzeyi düşük olan diğer ülkeler olarak belirlendi.

İnşaat grubunun diğer bileşeni olan, 'İnşaat mühendisliği çalışmalarında', fiyat düzeyi endeksi 189 ile İsveç en pahalı ülke konumunda oldu.

İsveç;ten sonra bu grupta en yüksek fiyat düzeyine sahip ülkeler olan Danimarka (164), Norveç (164), İngiltere (163) ve İzlanda'nın (163) fiyat düzeylerinin birbirine çok yakın olduğu görüldü. Diğer taraftan, Makedonya (43) ve Bosna-Hersek (43) en düşük fiyat düzeyine sahip ülkeler iken, Sırbistan (46), Karadağ (46) ve Türkiye (51) fiyat düzeyi düşük olan diğer ülkeler oldu.

Geri Dön