25 / 04 / 2024

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası konut kredilerini VDMK ile satacak!

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası konut kredilerini VDMK ile satacak!

İlk icraatı belli olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası konut kredilerini VDMK ile satacak.



Kısa bir zaman önce ülkenin kalkınması için faaliyet göstereceği kanunla belirtilen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın ilk icraatı belli oldu.

Banka, Varlık Finansman Fonu aracılığıyla 3 milyar 150 milyon Türk Lirası büyüklüğünde tahvil ihraç edecek. Bu ihracın dayanak varlığını ise Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası'nın ihraç edecekleri ipotek teminatlı menkul kıymetler oluşturacak.

Hedef nitelikli yatırımcı

İhraçta hedef de nitelikli yatırımcı. Kamu bankalarının her biri aktiflerindeki mortgage / ipotekli konut kredilerinden bir havuz oluşturacak. Kamu bankaları bu havuzdaki kredileri teminat göstererek 1'er milyar Türk Lirası büyüklüğünde kıymet ihraç edecek. Vakıfbank ve Garanti Bankası ihraçları bugün gerçekleştirilecek, Ziraat Bankası ve Halkbank ihraçları da 7 Aralık tarihinde olacak. İhraç edilecek İTMK karşılığında bankalar Kalkınma Bankası'nın VDMK ihracını alacak. Arada herhangi bir nakit alış verişi olmayacak.

Ön talep toplanacak

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasının ihraç edeceği kıymetin vadesi 5 sene olacak. 3 ayda bir de sabit kupon ödenecek. Bonolar için talep toplama tarihleri 4-5-6 Aralık 2018 olarak belirlendi. İhraç olunacak VDMK’lerin satışını desteklemek için  HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Bankası ihraç tarihinden itibaren 1 yıl süre ile geri alım garantisi verecek.


Geri Dön