26 / 04 / 2024

Türkiye kira artışında OECD lideri!

Türkiye kira artışında OECD lideri!

Türkiye son yıllarda kira artışı konusunda OECD ülkeleri arasında zirveye yerleşti.



Gayrimenkul piyasasında dengelerin bozulması ile birlikte başta büyük kentler olmak üzere Türkiye genelinde kira artışları inanılmaz boyutlara geldi. Türkiye, son senelerde hızlı bir yükseliş sürecine dahil olan kira fiyatları ile OECD ülkeleri arasında son beş yılın kira artış lideri oldu. Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; İstanbul'da ev kiraları son bir senede yüzde 51'ler seviyesinde yükselirken emlakçılar açık artırma usulüyle ev kiralıyor. Kadıköy, Beşiktaş gibi ana lokasyonlarda 2+1 Hakan Erilkun dairelerin kiralık fiyatı 4 bin TL'den başlarken aynı emsalde bir dairenin İzmir'deki kira fiyatı 2 bin 500 TL, Ankara'da ise 2 bin 100 TL.

Türkiye kira artışında OECD lideri!

İSTANBUL BAŞI ÇEKİYOR

Gayrimenkul Uzmanı Hakan Erilkun, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında son beş yıllık sürede yüzde 157'lik artışla kira artışında liderolduğunu söylüyor. Yüzde 130ʻluk artış oranlarıyla Macaristan - ve Litvanya kira artış - hızında ilk üçte. Bu yıl - Türkiye genelinde kira artış oranının en fazla olduğu iller arasında yüzde 51 ile İstanbul başı çekerken onu, yüzde 50'lik artışla  Adana  ve Antalya izledi. Şanlıurfa'da yüzde 43, Konya'da yüzde 34, Kocaeli'nde yüzde 33, Ankara'da yüzde 32, İzmir'de ve Gaziantep'te yüzde 31'lik artış görüldü. Kira artışlarında piyasada arz-talep dengesinin bozulması etkili oluyor. Kira artışın mal sahiplerinin büyük çoğunluğunun her gün artan hayat pahalılığını gerekçe gösterdiğini belirten Erilkun, buna rağmen kiralık ev bulunamadığını, kiralık konut stoklarının pek çok bölgede ağustos ayında eridiğini vurguluyor.

Türkiye kira artışında OECD lideri!

Sektörün gelişmesine katkı sağlıyor

Gayrimenkul sektöründe 25 senelik bir geçmişi olan Hakan Erilkun, 14 yıl TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi ve Organizasyon Geliştirme Müdürü olarak görev yaptı. Ardından sektörde hizmet veren şirketlerin markalaşma serüvenlerinde aktif rol aldı. Son olarak Aydın Holding bünyesinde görev alan Erilkun, 2018'de kendi şirketini kurdu. O tarihten bu yana gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin şubeleşme ve danışmanlarının profesyonel emlakçılık eğitimlerinde tercih ettikleri bir isim. Tecrübesini eğitimlerle sektöre aktaran Erilkun, verdiği eğitimlerle sektörün gelişimine ve emlak şirketlerinin markalaşmasına katkı sağlıyor.

Türkiye kira artışında OECD lideri!

ALİ KURT KİPTAŞ GENEL MÜDÜRÜ

"Konut yatırım enstrümanı olmaktan çıkmalı" "Ülkemizde son yıllarda giderek yükselen konut fiyatları ve kiraları vatandaşın konuta ulaşımını zorlaştırıyor. İhtiyaç sahipleri konut bulamaz hale geldi. Bunun önüne geçilmesi için konut yatırım enstrümanı olmaktan çıkıp sadece asıl işlevi olan oturum aracı olarak konumlandırılmalı."

İstanbul'da kiralar tırmanmaya devam ediyor!

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı kiraları da etkileyecek!


Geri Dön