25 / 04 / 2024

Türkiye mega projelerle büyüyor!

Türkiye mega projelerle büyüyor!

Dünyayı kıskandıran mega projeleri bir bir hizmete açan Türkiye, kalkınma hamlesini büyütüyor. Osmangazi'den Yavuz Sultan Selim'e köprü projelerinde devrim yapılırken sırada İstanbul Yeni Havalimanı, Kanal İstanbul gibi dünyada eşi görülmemiş dev eserler var..



15 TEMMUZ darbe girişimi, küresel kriz ve jeopolitik gelişmelere rağmen tam gaz büyümeye devam Türkiye ekonomisi birbiri ardına mega projelere imza atıyor. Büyüklüğüyle dünyayı kıskandıran dev projelerin bir kısmı açıldı, bir kısmı da yolda. İşte Türkiye'nin büyüme motoru haline gelen o mega projeler... 


3. GERDANLIK 

İstanbul'un iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Ağustos 2016'da hizmete açıldı. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazına inşa edilen köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını aldı. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4'er karayolu şeridiyle ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi var. 


ÇANAKKALE 2023'TE TAMAM 

yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi araşma yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesinin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek. 2023'te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü, tamamlandığında 2023 metre ayak açıklığıyla 'dünyanın en uzun aralıklı köprüsü' olacak. Dev köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatıranla hayata geçirilecek. 


706 KM OTOYOL 

Karayollarına bu yıl önemli miktarda yatırım yapılması planlanıyor. Karayollarında mevcut olan bölünmüş ve otoyol çalışmalarına devam edilecek. 'Ankara-Niğde Otoyolu', 'Aydın-Denizli Otoyolu','Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu' ve 'Kırıkkale Çevre Yolu' ile 'Mersin-Erdemli-Taşucu Otoyolu' başta olmak üzere yılbaşından itibaren 706 kilometrelik otoyol projesinin ihalesi gerçekleştirilecek. 


BU YIL 41 TÜNEL AÇILACAK 

2017 yılı sonuna kadar toplam 68 kilometre uzunluğunda 41 yeni tünelin de tamamlanması hedefleniyor. Ovit Tüneli (Rize-Erzurum), Cankurtaran Tüneli (Hopa-Borçka), Cudi Tünelleri (Cizre-Şırnak), Geminbeli Tüneli (Suşehri-Sivas), Güzeldere Tüneli (Van-Hakkari) ve Demirkapı Tüneli'nin (Antalya-ibradı) sene sonuna kadar açılışının yapılması planlanıyor. 


"KANALA" 100 BİN KONUT 

İMAR çalışmalarında son aşamaya gelinen ve finansman modeli çalışılan Kanal İstanbul'a yönelik yapılan planlamalar netleşti. Edinilen bilgilere göre 43 kilometre uzunluktaki projede İstanbul Boğazı'nda olduğu gibi gemilerin rahat giriş çıkış L yapabilmesi için 'haliç' de yapılacak. 


İstanbul Yeni Havalimanı 2018'DE YETİŞECEK 

SON dönemde dünyada da büyük yankı uyandıran İstanbul Yeni Havalimanının açılışı için geri sayım başladı. Terminal Binası'nm yüzde 95'i tamamlanırken, projede bir numaralı pistin mayıs-haziran gibi bitmesi bekleniyor. Havalimanının ilk fazının 26 Şubat 2018'de hizmete açılması planlanıyor. Proje tamamlandığında, 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın büyük havalimanı olacak.


Finansın kalbi İstanbul 

İSTANBUL Finans Merkezi'nde, SPK ile BDDK binalarının temeli atılırken, proje Türkiye'yi zenginleştirecek. Uluslararası danışmanlık kuruluşlarının hesaplamalarına göre IFM'nin tam olarak -hayata geçirilmesi halinde ilk etapta 50 bin kişiye istihdam sağlanabilir. Yıllık Türkiye ekonomisine 20 milyar euroluk da getiri sağlayabilir. 


Akşam



Geri Dön