25 / 04 / 2024

Türkiye, Pakistan'a kalıcı konut inşa edecek!

Türkiye, Pakistan'a kalıcı konut inşa edecek!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcı Bülent Arınç, "Şimdiki düşüncemiz, Türkiye’nin Pakistan'da kalıcı konutlar inşa etmesidir" dedi



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin sel felaketinin yaşandığı Pakistan’a yapılan yardımlar konusunda dünyada birinci sırada yer aldığını belirterek, "Pakistan halkının, gözlerini Türkiye’ye çevirdiğini, kimseden görmediği hamiyet ve yardımı Türkiye’den görmeyi ümit ettiğini çok iyi biliyoruz" dedi.

Manisa Valiliğinin önderliğinde başlatılan Pakistan’a yardım kampanyasında toplanan başta giyim ve gıda olmak üzere yardım malzemeleri, 20 vagon ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi Lojistik Merkezinden demiryoluyla bu ülkeye törenle gönderildi.

Yardım malzemelerinin gönderilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, yaptığı konuşmada, başta Kızılay olmak üzere yaşadığı büyük sel felaketi sonrası Pakistan’a yardım eli uzatılmasında katkı sağlayan tüm kurum ve kişilere teşekkür ettiğini ifade etti.

Türk halkının önemli vasıflarından birinin de yardımseverliği ve hamiyetperverliği olduğunu, bu özelliğiyle Türk insanının dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda olan milletlerin yardımına koştuğunu dile getiren Arınç, "Mazlum, mağdur, masum, felakete uğramış, Haiti’de bile olsa, Pakistan’da da olsa, dünyanın her yerinde, geçmişte olduğu gibi tsunami felaketinden sonra Uzak Doğu’da yaşanan tüm bu felaketlere duyarsız kalmayan bir milletimiz var. Ekmeğimizi onlarla bölüşüyoruz. Allah bize böyle bir haslet vermiş, Allah’a ne kadar şükretsek azdır" dedi.

-TÜRKİYE İLE PAKİSTAN ARASINDAKİ ÖZEL İLİŞKİ-

Arınç, bununla birlikte felakete uğramış her kim olursa olsun yardımına koşmakta tereddüt göstermeyen Türk milleti için Pakistan’ın özel bir yeri olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Eskiden söylenirdi, doğrusu inanmakta zorluk çekerdim, ’Dünyada başka bir millet yok ki, Türkiye’yi karşılıksız sevsin.’ Büyükelçilerimizden dinlerim, Dışişleri Bakanlığımızdan dinlerim, Türkiye, söz konusu olduğunda ikinci el mutlaka Pakistan’ın olmuştur. Türkiye’ye destek vermek üzere. Bu geçmişte Kurtuluş Savaşı’mızda, onun öncesinde ve sonrasında da Pakistan halkının Türkiye’ye olan derin sevgisini gösteren ve hiçbir karşılık beklemeden...Yani Türkiye’den sırt dönme görse bile Pakistan. O her zaman Türkiye’nin yanında olmuş, başka bir millet bilinmiyor. O yüzden bizim Pakistan’a olan sevgimiz ve bağlılığımız her ülkeden, her milletten çok daha farklıdır. Bayrağına bakarsanız Türk bayrağına benzer, orada da hilal vardır, orada da yıldız vardır. Orada bir yeşil zemin üzerindedir."

Pakistan’ın her yıl görülen muson yağmurlarında bu yıl büyük bir felakete uğradığını, yüzlerce insanın öldüğünü, binlerce evin oturulamaz hale geldiğini ve sular çekilmiş olmasına rağmen hala felaketin yaralarının sarılabilmiş olmadığına işaret eden Bakan Arınç, Türkiye’nin ilk günden itibaren bu yaraların sarılabilmesi için büyük bir gayret içinde olduğunu ifade etti.

-180 MİLYON LİRA NAKİT YARDIM-

Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuya özel önem verdiğini ve referandum süreci nedeniyle kendisi bölgeye gidemese de Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf eşliğinde eşi Emine Erdoğan’ın bölgeye giderek, Türkiye’nin Pakistan halkının yanında olduğu mesajını verdiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "İstanbul’da yapılan yemekli bir toplantıda ilk anda 3 milyon lira para toplandı. Sayın Başbakanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan hanımefendi, arkadaşlarıyla beraber Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da yanlarında olmak üzere Pakistan’a gitti ve toplanan parayı bizzat Pakistan yetkililerine takdim etti. Şu ana kadar toplanan para 180 milyon liradır. Bunun 100 milyona yakını Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından Cuma namazlarında ve bayram namazlarında toplanan yardımdır. Çok şükür Türk halkı bütün Cuma ve bayram namazı çıkışlarında Pakistan’a yardım toplamak üzere 100 milyon lirayı hazır etti. 2,5 milyon lira civarında TRT aracılığıyla toplandı. Geriye kalan 70 milyon civarında da Başbakanlığın kendi açtığı hesaplarda toplanan paradır."

-TÜRKİYE, PAKİSTAN’DA KALICI KONUT İNŞA EDECEK-

Yardım miktarının 200 milyon lirayı bulmasının arzu edildiğini ve bunun sonrasında toplanan yardımın bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu ülkeye yapacağı ziyaretle Pakistan halkına ulaşmasının sağlanacağını belirten Bakan Arınç, toplanan yardımın Pakistan’da sel sonrası ortaya çıkan barınma sorunun çözümünde kullanılmasını düşünüldüğünü söyledi.

Arınç, "Şimdiki düşüncemiz, Türkiye’nin orada kalıcı konutlar inşa etmesidir. Çünkü en gözde yapılacak yardım olarak bu düşünülüyor. Her ne kadar para dağıtımı mutlaka olacaktır, ama elden verildiği takdirde yine oradaki insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayamamak söz konusu olduğundan, prefabrike konutlar ile veya bir başka yöntemle daha çok kalıcı konutlarla barınmayı karşılamak istiyoruz" dedi.

-TÜRKİYE, PAKİSTAN’A YARDIMDA 1. SIRADA-

Bunun dışında da gıda ve benzeri yardımların süreceğini, belki eğitim açısından konutla beraber okullar yapılabileceğini anlatan Bakan Arınç, yapılan yardımlarla Türkiye’nin bu konuda birinci sırada yer aldığını kaydetti.

Arınç, Türk halkının Pakistan’a sevgilerini ve yardımlarını ulaştırma konusunda çok başarılı olduğunu ve dünyaya örnek olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Yardım konusunda Türkiye birinci sıradadır. Konuşuluyor, söyleniyor. Özellikle Ortadoğu bölgesinden, Arap aleminden yardımlar konusunda çok kısır ve hasis bir davranış içerisinde olduklarını görüyoruz ve bundan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Ama Türkiye, onların geride kalışlarını çok önemsemedi, kendisi bu açığı kapatmak için bütün gücüyle çalışıyor. Eminim ki, o ülkelerden de Avrupa’dan da şüphesiz Amerika’dan da Japonya’dan da bu yardımların yapıldığını duyuyoruz. Ama Türkiye bu konuda birinciliği hamd olsun ki almış durumdadır. Gittiğimiz gördüğümüz için de biliyoruz, Pakistan halkının, gözlerini Türkiye’ye çevirdiğini, kimseden görmediği hamiyet ve yardımı Türkiye’den görmeyi ümit ettiğini çok iyi biliyoruz.

Manisa’nın buna duyarsız kalmaması, Manisa’dan da 20 vagonla 40 konteyner içerisinde toplanan yardım malzemelerinin, bugün hamd olsun ilk yürüyüşünü başlatıyoruz. En kısa zamanda ulaşsın, onların dertlerine derman olsun, yaralarını sarsın ve onların dualarından biz de Manisa olarak payımızı alalım. Bu çok önemlidir."

-"CİVE PAKİSTAN, CİVE TÜRKİYE"-

Arınç, iki ülke arasındaki bağa örnek olarak eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, Türkiye’ye geldiğinde Türkçe konuştuğunu da hatırlatarak, "Çünkü komutanları da Türkiye’de Harp Akademilerinde okudular. En yüksek kurmaylık rütbesini Türkiye’den alırlar. Türkiye’den evlenenler, Türkiye’de tahsillerini yapanlar vardır" diye konuştu.

Sözlerini Pakistanlıların en çok kullandığı iki sloganı hatırlatarak tamamlayan Bakan Arınç, "Bunlardan birisinde ’Zindabat Pakistan’ derler, yani ölünceye kadar ayakta kalsın payidar olsun. Bir de ’Cive Pakistan’ derler. O da çok yaşa Pakistan demektir. Hem Cive Pakistan hem Cive Türkiye diyelim. Bu kardeşliğimizi inşallah koruyarak perçinlemeye çalışalım" dedi.
       
-MANİSA VALİSİ GÜVENÇ-

Manisa Valisi Celalettin Güvenç de Pakistan’da, "asrın felaketi" olarak nitelendirilebilecek bir felaket yaşandığını ifade ederek, bu felaketin yaralarının sarılması için neler yapabilecekleri konusunda Manisa’da ilk günden itibaren çalışma başlattıklarını ve bunun sonucunda 20 vagon yardım malzemesi toplandığını kaydetti.

Manisa’dan bugün hareket eden 20 vagonun 11 günlük seyahat sonrasından İslamabad’a ulaşacağını belirterek, "Bugün 190 tonu gıda, 150 tonu un ve 100 tonu da su olmak üzere 490 ton yardım hazırlanmış ve konteynerlerle vagonlara yüklenmiştir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yardım vagonları, İl Müftüsü tarafından okunan dua sonrası Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından trene verilen işaretle yola çıktı.

-"HÜKÜMETİN SON YILLARDAKİ EN BÜYÜK BAŞARISI..."-
 
Bakan Arınç, daha sonra, depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkılarak yeniden inşa edilen Ahmet Tütüncüoğlu İlköğretim Okulunun açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Arınç, yeni eğitim öğretim sezonunun hayırlı olmasını dileyerek, okul çağındaki çocuklara "Allah zihin açıklığı versin" temennisinde bulundu.

72 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin yarısının 30 yaş altında olduğunu, bunun da 16 milyonluk kısmının okul çağında olduğunu belirten Bakan Arınç, bunun Avrupa ülkelerinde bulunmayan büyük bir zenginlik olduğunu söyledi.

Manisa’da da 1 milyon 350 binlik nüfus içinde yaklaşık yüzde 20’ye tekabül eden 244 bin kişinin eğitim çağında olduğunu, ilde eğitim yatırımlarında çok iyi bir noktaya geldiklerini anlatan Bakan Arınç, şunları söyledi:

"Geldiğimiz bu noktada Manisa’da 8 bin 976 dersliğimiz ve 807 okulumuz var. Bu çok önemli bir başarıdır. 2003’den bu yana devletin katkıları, yurttaşların ’Eğitime Yüzde 100 Destek’ kampanyası kapsamındaki destekleriyle pek çok okul yaptık. 2002 sonunda 2 bin civarında olan öğretmen sayısı bugün 12 bin 900’e yakın.

Hükümetin son yıllardaki en büyük başarısı, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin birinci sıraya gelmesidir. Yıllarca askeri harcamalar sebebiyle Milli Savunma Bakanlığı bütçesi birinci olur, eğitim çok arkalarda yer alırdı. Eğitimin, bilimin kıymetini anladık. Geleceğimiz öğrencilerimizdir, geleceğimizi güvenceye almak için modern okullara, iyi yetişmiş öğretmenlere, laboratuvarlara, bilgisayarlara ihtiyacımız var. Son yıllarda bu bilinçle çok ileri adımlar attık.",

Arınç, yurt genelinde yapılan eğitim kurumu yatırımlarından Manisa’nın hiçbir ilçesinin mahrum kalmadığını, eğitimdeki başarının artması için bundan sonraki görevin idareciler, öğretmenler ve velilere düştüğünü sözlerine ekledi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, 261 dersliği bir yılda çocukların hizmetine sunduklarını belirterek, açılışı yapılan okulun da 1 yılda tamamlanan okullar arasında yer aldığını ifade etti.

Manisa Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy, 24 derslikli okulun 2.5 milyon liralık yatırımla, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yeniden yapıldığını söyledi.

Törende ulusal alandaki yarışmalarda dereceye giren Ahmet Tütüncüoğlu Halkoyunları Ekibi’ne de madalya verdi. Arınç okulun açılışının ardından sınıfları gezerek çocuklar, öğretmenler ve velilerle sohbet etti.
AA


Geri Dön