19 / 04 / 2024

Türkiye, turistlerin en çok tercih ettiği ikinci ülke olacak!

Türkiye, turistlerin en çok tercih ettiği ikinci ülke olacak!

Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği'nin (TUYED) yaptığı ''Turizm Trendleri Araştırması''na göre 2013'te, tatilini Avrupa'da geçirmek isteyen turistlerin tercih edeceği ilk 5 ülke arasında Türkiye ikinci sırada yer alacak




     Yapılan açıklamaya göre, TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, seyahat uzmanları arasında yapılan bir anketle, 2013'te tatilini Avrupa'da geçirmek isteyecek gezginlerin en fazla tercih edeceği 5 ülkenin belirlendiğini, buna göre tercihte Hırvatistan'ın ilk, Türkiye'nin ise ikinci sırada yer aldığını belirtti. 

     Köfteoğlu, Avrupa'da tercih edilecek diğer ülkelerin ise Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve İzlanda olacağını kaydetti. 

     TUYED Ar-Ge Birimi'nin gezi ve tur bilgileri veren dünyaca ünlü kurum ve kuruluşların yayınlarını tarayarak, ''2013'ün başlıca 11 turizm trendi''ni belirlediğini de vurgulayan Köfteoğlu, ''Anketler, 2013'te tatilcilerin Pasifik bölgesinde en fazla tercih edeceği turistik merkezlerin Yeni Zelanda, Fiji, Tahiti, Bora Bora ve Avustralya olacağını söylüyor. Güney Asya'da ise Vietnam, Endonezya, Burma/Myanmar, Kamboçya ve Malezya en fazla tercih edilecek ülkeleri oluştururken, anketler, Orta Amerika'daki tercihin Ekvador, Galapagos Adaları, Panama, Peru, Breziyla ve Arjantin'den yana kullanılacağını gösteriyor'' bilgisini verdi. 

     

     -''İç turizm hareketleri başta Asya olmak üzere daha da büyüyecek''- 

     

     Bu arada, TUYED Ar-Ge Birimi'nin yaptığı araştırmalara göre, 2013'te moda olacak turizm ve seyahat türleri şöyle gerçekleşecek: 

     Dünyada iç turizm hareketleri başta Asya ülkeleri arasında olmak üzere bölgesel merkezli gelişip daha da büyüyecek. İç turizm ekonomik krizlerden dolayı talep görecek. Talepler, kültürel yönleri ağır basan girişimleri hızlandıracak. Türkiye'de ise ''erken rezervasyon'' kampanyaları iç turizmin hareketlenmesine yol açacak. 

     Başta Orta Doğu, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin vatandaşlarının alışveriş tutkusu, alışveriş merkezleri (AVM) ile oteller arasındaki işbirliğini hızlandıracak. 

     Turistler arasında ucuz hava yolu ile yolculuk edip, 5 yıldızlı otelde kalma istekleri yaygınlık kazanacak. Özellikle her şeyi bir anda talep eden ve ''yeni turist tipi'' diye tanımlanan kesim, ürün ve hizmeti ''karıştır-eşleştir'' yöntemiyle birleştirip satın alacak. 

     

     -''Tatil kararlarında ürün ve destinasyon tanıtımı değil, sosyal paylaşımlar etkili olacak''- 

     

     Tatilciler, yolculuk planını, tatil rezervasyonu ve uçuş ayarlamalarını mobil cihazlar üzerinden yapacağı için mobil cihaz kullanımı çoğalacak. Tatil tüketicisinin sosyal medyadaki yorumları daha da radikalleşecek ve yorumlara olan talep artacak. Tüketicilerin tatil kararlarında ürün ve destinasyon tanıtımı değil, sosyal paylaşımlar etkili olacak. ''Kanaat önderliği'' koltuğuna oturan sosyal medya, ''tüketici işbirliği'' kavramının gelişmesine de yol açacak. 

     Sri Lanka'da bir fil üstünde yapılan tur, Türkiye veya başka bir ülkede tarlalardan çay toplama, oya iğne işini öğrenme, baklava açma, kilim-halı dokuma gibi deneyimler önem kazanacak. 

     Daha fazla gezmeye başlayan Çinli ve Hintli turistlerin, gittikleri ülkelerde kendi mutfaklarını da görmek istemeleri Asya mutfağını öne çıkaracak. 

     ABD yönetimi tarafından ''yasak topraklar'' olarak gösterilen Myanmar, Kuzey Kore, Küba, Kamboçya ve Libya'nın cazibesi artacak. 

     

AA


Geri Dön