18 / 04 / 2024

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen kuruluşlar TBMM gündeminde!

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen kuruluşlar TBMM gündeminde!

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Türkiye Varlık Fonu'na devredilen kuruluşlara ilişkin soru önergesi hazırladı.



Türkiye Varlık Fonu na devredilen kuruluşlar TBMM gündeminde!


CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Türkiye Varlık Fonu'na devredilen kuruluşlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Basmacı sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


"Türkiye Varlık Fonu kurulması ile ilgili husus 26/08/2016 Tarihli 29813 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 6741 sayılı kanun çerçevesinde yürürlüğe girmiştir. Ocak 2017 döneminde 680 Sayılı KHK gereği Milli Piyango İdaresi ve Türkiye Jokey Kulübü fona devredilmişti." diyen Basmacı "5 Şubat 2017 Tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Varlık Fonu A.Ş.'ye Ziraat Bankası, Botaş, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Borsa İstanbul, Türksat A.Ş. ,Türk Telekom Eti Maden, Türk Hava Yolları ve Halkbank ve Çaykur gibi kuruluşların kamu hisseleri devredildi.Bunun yanında muhtelif yerlerde bulunan kamu arazilerinde fon bünyesine katıldığı anlaşılmaktadır." şeklinde açıklamalarda bulunarak 10 soru sordu.


Basmacı'nın soruları

Soru 1- Türkiye Varlık Fonu'na devredilen tüm kuruluşların bilanço büyüklükleri nedir? Fona devredilen kuruluşların cari bilanço büyüklükleri hangi kurum ve ya kuruluşa hesaplattırılmıştır? Fona devredilen tüm kuruluşların mali tablolarında bulunan gayrimenkullerin cari fiyatları nedir?


Soru 2- Fona devredilen tüm kuruluşların mali tablolarında gözüken gayrimenkuller hangi illerde bulunmaktadır?Bu gayrimenkuller kaç metre karedir ?Şehir içinde kalan gayrimenkuller var mıdır ?


Soru 3-Fona devredilen kuruluşların çalışanların durumları ne olacaktır?


Soru 4-Genel bütçe dışına çıkarılan fon bütçesini Sayıştay'ın denetlemeyecek olmasını nasıl yorumluyorsunuz? Ziraat Bankası ve Halkbankası'nı BDDK'nın denetlemeyecek olması bankacılık sistemi açısından handikap değil midir? Başbakan'ın belirleyeceği bağımsız denetim kuruluşu ve ya atayacağı komisyon uluslar arası bir kuruluş mu olacaktır? Denetim raporları kamu oyu ile şeffaf olarak paylaşılacak mıdır?


Soru 5-7VF'nun her türlü vergiden muaf olması fonda bulunan şirketlerin bulunduğu sektörlerde haksız rekabet yaratmayacak mıdır?


Soru 6-Fona devredilen şirketlerin daha etkin yönetilmesi anlayışı önceki uygulamada münferid olarak mümkürj olmadı ise mevcut durumda bir torbaya atılan şirketlerin 5 kişilik yönetim kurulu tarafından daha verimli yönetilmesi nasıl olacaktır?


Soru 7-Önümüzdeki dönemde fon büyüklüğünün 200 milyar dolar olarak hesaplandığına göre, hangi kurum ve kuruluşlar fona dahil edilecektir?


Soru 8-Bes, İşsizlik Fonu gibi işçinin ve işverenin katkıları ile oluşturulan ve oluşturulacak olan fonlardan niçin TVF'na kaynak aktarmayı planlıyorsunuz? İşsizlik Fonu'ndan aktarılan her bir kuruş işçinin hakkının yenmesi anlamına gelmiyor mu?


Soru 9-TVF'na devredilen bir çok şirket aynı zamanda halka açık olduğu için, bu şirketlerin kağıtlarına alan küçük hissedarların hakları ne olacaktır ?


Soru 10-Önümüzdeki dönemde TVF'nu hangi ülkede,hangi kuruluşlara yatırım yapmayı planlamaktadır ?





Geri Dön