26 / 04 / 2024

Türkiye ve Japonya arasında afet zararlarının azaltılması işbirliği!

Türkiye ve Japonya arasında afet zararlarının azaltılması işbirliği!

Türkiye ve Japonya arasında, afetle ilgili çeşitli konularda her iki ülkenin ilgili kurumları tarafından ortaklaşa çalışmaların yapılmasına olanak sağlayacak "Afet Zararlarının Azaltılması İşbirliği Anlaşması" imzalandı.



İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen "Afet Risklerinin Azaltılması Türk-Japon Ortak Semineri", AFAD Başkanlık Binası Konferans Salonu'nda düzenlendi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Seminerde, Türkiye ve Japonya arasında "Afet Zararlarının Azaltılması İşbirliği Anlaşması" yapıldı.

Anlaşma kapsamında, risk duyarlı kentsel gelişim ana planının oluşturulmasına ilişkin kapasite geliştirme projesi, Japonya-Türkiye afet yönetimi iş birliği diyaloğu, Japon teknolojisi yardımıyla mevcut binalar için sismik güçlendirme pilot projesi, büyük ölçekli afet anında bilgi toplama, aktarma sisteminin kurulması için destek deneyimini kullanarak afet bilgi paylaşım sistemi, deprem erken uyarı sisteminin geliştirilmesi, afet karar destek sisteminin modellenmesi, çığ önleme projesi, afete dirençli toplumda deneyim paylaşımı gibi çeşitli konuları kapsayan iş birliği anlaşması kapsamında, gelecek yıllarda her iki ülkenin ilgili kurumlarınca ortaklaşa çalışmalar düzenlenecek.

Türkiye'de yaşanan depremlerde Japonya'nın her zaman yardımda bulunduğunu hatırlatan Çataklı, "Türk halkı, Japon kardeşlerinin katkı ve desteklerini unutmamış ve Tohoku Depremi sonrasında ülkemiz elindeki tüm imkanlarla Japon halkına yardım etmeye çalışmıştır" şeklinde konuştu.

Afet yönetiminin her safhasında iki ülke arasındaki iş birliğinin artarak devam etmesiyle birçok projenin hayata geçirildiğini, ortak faaliyetlerle özellikle Türkiye'de farklı sektörlerde birçok uzman personelin kapasitesinin geliştirilmesinin sağlandığını anlatan Çataklı, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunun altını çizdi. Çataklı, bu coğrafyanın antik çağlardan beri depremlerle sarsıldığını ve sarsılmaya devam ettiğini belirtti.

Erzincan Depremi'nin de 79. yılı olduğunu hatırlatan Çataklı, depremin sonucunda resmi kayıtlara göre 32 bin 968 kişinin hayatını kaybettiğini ve 116 bin 720 konutun tamamen yıkıldığını anımsattı.

Çataklı, "1939 depreminde ülkemiz her türlü imkansızlıklara karşın çok hızlı ve etkin bir şekilde olaya müdahale edebilmiştir. Bu da ülkemizin insani yardımlar konusundaki hassasiyetine ve organize olabilme becerisine önemli bir örnek teşkil etmektedir. Hepinizin bildiği gibi bugün ülkemiz tüm dünyada insani yardım konusunda lider ülke olarak bilinmekte ve takdir görmektedir."  ifadelerini kullandı. 

Dünyada kimsenin tek başına her şeyi yapabilecek güce sahip olmadığını kaydeden Çataklı, şu açıklamalarda bulundu: "Afet ve acil durum olaylarının sınır tanımayan etkilerini tüm dünya ülkeleri yaşamaktadır. Haritalarımızdaki sınır çizgileri yer kabuğunun altına işleyecek derinlikte değildir. Afetler ülkelerin politik sınırlarını tanımamaktadır. Bu durum da afet ve acil durum konularında ikili, bölgesel ve uluslararası iş birliklerinin önemini bir kat daha arttırmaktadır. Dolayısıyla bugün düzenlenen etkinlik ve iş birliği anlaşması imza töreninin bu sürece katkı sağlayacak bir başlangıç olacağı şüphesizdir.

Mutabakat Zaptı'nın ileriye yönelik afet risklerinin azaltılması konularında her iki ülke için önemli katkılar sağlamasını, bilahare ülkelerimiz arasındaki iş birliği ve dayanışmaya önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum. Türkiye ve Japonya, afet ve acil durum konularındaki bilgi birikimlerini karşılıklı olarak ortak faaliyetler ve projelerle geliştirerek, hem ülkelerimizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak hem de uluslararası camiada örnek projeler ile küresel afet risk azaltma stratejilerine katkı verecektir."

Türkiye ile Japonya arasında afet risklerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise  "Türkiye ve Japonya'nın, afet yönetimindeki deneyimlerini sismolojiden deprem mühendisliğine, erken uyarı sistemlerinden kentsel dönüşüm uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede göreceğiz.

Ayrıca iki ülke arasında geniş kapsamlı bir mutabakat zaptını da imzalayacağız. Şimdiden bu iş birliğinin geçmişten gelen başarılı faaliyetlerimizi daha da ileriye taşıyarak, sadece ülkelerimiz için değil uluslararası alanda da afet risklerinin azaltılması çabalarına katkı verecek çalışmalara vesile olmasını, bu iş birliğinin tüm dünya için de bir örnek oluşturmasını temenni ediyorum" dedi.


Geri Dön