20 / 04 / 2024

Türkiye ve Katar arasında ortak yatırımlar devam edecek!

Türkiye ve Katar arasında ortak yatırımlar devam edecek!

Türkiye ve Katar'ın ekonomik yapısının rakip olmayıp, birbirini tamamladığını anlatan Ahmet Demirok, söz konusu bütünlüğün, aradaki ilişkinin gelişiminde etkin rol oynadığını dile getirdi.



Demirok, iki ülke arasında enerji, gayrimenkul, sağlık, turizm ve tarım alanında kayda değer ortak yatırım olanakları bulunduğunu ifade etti.


Yöneticiler arasında yakın ilişkiler, dünyadaki gelişmelere ortak bakış ve ortak tarihi geçmişin iki ülke arasındaki ilişkilerin ileri bir noktaya ulaşması adına önemli faktörler olduğunu dile getiren Ahmet Demirok, "Katar, 1538'de Osmanlı toprağına geçti ve 1917'de Osmanlı toprağı olmaktan çıktı.1980'de ilk büyük elçiliği açtık Katar'da. Ondan sonra ivme gittikçe arttı" şeklinde konuştu. Katar'ın kişi başına düşen gelir bakımından önde gelen ülkeler arasında aldığına dikkat çeken Demirok, "Siyasi olarak mükemmel olan ilişkilerimizi ekonomik olarak dayanmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 


"Katarlılar, gayrimenkule yatırım yapıyor" Son dönemde Katarlılar'ın özellikle İstanbul, Sapanca, Bursa, Rize ve Trabzon'daki gayrimenkul yatırımlarında artış yaşandığına vurgu yapan Ahmet Demirok, gelecek dönemde daha fazla yatırım beklendiğini söyledi. Türkiye'den gelen sanayi ve ticaret odalarının kurdukları ilişkilerin ivme kazanmaya başladığını da anlatan Demirok, temel çabaların ticari ilişkileri kurumsallaştırmak olduğunu kaydetti. 


Bir süre önce Finansbank'ı alan Katarlı girişimcilerin, Türkiye'de birkaç tane daha banka satın almak istediğini dile getiren Ahmet Demirok, büyükelçilik olarak daha fazla Katarlı yatırımcının gelmesi için çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda daha fazla yatırım için mevzuatın liberalleşmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Demirok, finansman olanakları, kâr transferi gibi konularda daha fazla teşvik edici mekanizmanın devreye girmesi gerektiğini vurguladı. 


"Doğalgaz alımına yönelik iyi niyet anlaşması yapıldı" Türkiye'nin bugüne kadar spot piyasa üzerinden Katar'dan LNG alımı yaptığı bilgisini veren Ahmet Demirok, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Aralık 2015'te imzaladığı iyi niyet anlaşmasıyla Katar'ın, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının kayda değer bir kısmım karşılamasının önünün açıldığını bildirdi. 


Katar'da enerji dışında en önemli sektörün inşaat olduğuna dikkat çeken Demirok, 40'a yakın inşaat şirketinin 15.5 milyar dolarlık projeyi hayata geçirdiğini ve bunun 2.5 milyar dolarlık kısmının, kendisinin de görev başında olduğu 2014 yılında gerçekleştiğini kaydetti. 


Revize edilmiş yatırım miktarının da 150 milyar doları bulduğunu ileten Ahmet Demirok, bunun yüzde 60'ın oluşturacak altyapı yatırımlarında kalite ve maliyet konusunda uygun teklif veren Türk şirketlerinin kayda değer pay alabileceğini dile getirdi. Siyasi ilişkilerin geldiği seviye itibarıyla Katar'ın Türk şirketlere daha sıcak baktığının söylenebileceğini belirten Ahmet Demirok, şöyle devam etti: "Fakat uluslararası rekabetin de kuralları var. Bir şirket sadece Türk menşeli olduğu için ihale alamaz. Türk şirketlerinin ihale dosyası hazırlama konusunda daha profesyonel davranması gerekiyor.Kaçırdığımız ihalelerden bazılarının bunun yüzünden olduğunu düşünüyorum. Bizim firmalarımızda yapısal bazı sorunlar var. Firmalarımız hala profesyonel anlamda faaliyet gösteremiyor." İnşaatı üstlenen Türk şirketlerinin projeyi yapan firmanın ülkesinin mallarım kullanmak zorunda kaldığını söyleyen Ahmet Demirok, "Artık bizim de proje hazırlama kapasitesine geldiğimizi düşünüyorum" ifadesinde bulundu. 


Katar'da nüfusun düşüklüğünden dolayı Türk perakende şirketlerinin bu ülkeye girmekten çekindiğinin altım çizen Ahmet Demirok, şunları kaydetti: "Bizim şirketler, 50-60 milyonluk İngiltere, 8090 milyonluk Almanya dururken 2 milyonluk Katar'ı önemsemiyor. Fakat Katar, Körfez işbirliği konusunda bizim bölgeye açılan kapımız olabilir.


" Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin son dönemde büyük bir ivme kazandığını belirten Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, 2015 yılında da iş hacminde artış beklediklerim fakat petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün Katar ekonomisini olumsuz etkilediğini vurguladı. Demirok, "Yaklaşık yüzde 40 oranında bir gelir kaybı söz konusu. Bu da Katar'ın projelerini tekrar revize etmesine neden oldu. Katar 2022 Dünya Kupası na ev sahipliği yapacak. 

2030 yıl için belirlenmiş ulusal vizyonları var. Kupa dahil, bu tarihe kadar 200 milyar dolarlık bir yatırım yapılması öngörülüyor. Bu düşüşten soma enerji projeleri askıya alındı ama Dünya Kupası için altyapı yatırımlarını tamamlayacak" dedi. 



Dünya


Geri Dön