26 / 04 / 2024

Türkiye ve KKTC'yi bağlayan Asrın Projesi tamamlandı!

Türkiye ve KKTC'yi bağlayan Asrın Projesi tamamlandı!

Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan 'Asrın Projesi' tamamlandı. Dünyada bir ilk olan proje, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla açılıyor



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan 'Asrın Projesi'nde mutlu sona gelindi. Dünyada ilk kez uygulanan yöntemle oluşturulan KKTC Su Temini projesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla hizmete alınacak. 80 kilometrelik projede dev borular deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur-Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, buradan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı. 


'KIBRIS BİZİM CANIMIZ' 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliştirdiklerini kaydederek "KKTC'de su en büyük ihtiyaçtır. Kuzey Kıbrıs suyun içinde ama hep suya hasret kaldı. KKTC'nin topraklarına anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin hayaliydi. Şükürler olsun ki bu hayali de gerçekleştirmek bize nasip oldu" dedi.


Sabah



Geri Dön