26 / 04 / 2024

Türkiye Yeşil Bina Sertifikası sıralamasında ilk 10'da!

Türkiye Yeşil Bina Sertifikası sıralamasında ilk 10'da!

Türkiye 150 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre, çevre dostu yeşil bina sertifikaları sıralamasında ilk 10’a girmeyi başardı.



Türkiye 150 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre, çevre dostu yeşil bina sertifikaları sıralamasında ilk 10’a girmeyi başardı.  Toplam 2.95 milyon metrekarelik sertifikalandırılmış bina alanı, 23.74 milyon metrekare sertifikalı ve aday bina kapalı alanı ve toplam 477 adet sertifikasını almış ve aday projesi ile Türkiye, ABD hariç tüm dünya ülkeleri arasında 9. sırada yerini aldı. Türkiye’deki sertifikalandırılmış yeşil alanların yüzde 70’ine ise, çevre dostu yeşil binalar konusunda Türkiye’nin vizyoner şirketi Altensis imzasını attı


Türkiye, Amerikan Yeşil Bina Konseyi USGBC tarafından yapılan ve 150 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre, çevre dostu yeşil bina sertifikaları sıralamasında ilk 10’a girmeyi başardı. Kuruluş, 2015 yılı itibariyle yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin toplam 2.95 milyon metrekarelik sınıflandırılmış bina alanı, 23.74 milyon metrekare sertifikalı ve aday bina kapalı alanı ve 477 adet sertifikasını almış ve aday projesi ile, ABD hariç dünya ülkeleri sıralamasında 9. sırada yer aldığını açıkladı. Türkiye’nin gelişen gayrimenkul pazarındaki çevre dostu eğilimi dünya sahnesi taşıyarak yabancı yatırımcıların da ilgisini çekmesini sağlayacak olan bu veri, yeşil bina konusunda çalışan profesyonel kesimleri heyecanlandırdı. Türkiye’deki sertifikalandırılmış alanların yaklaşık yüzde 70’ine imza atan, Türkiye’nin vizyoner şirketi Altensis’in kurucu ortaklarından Emre ILICALI; sonucun  sevindirici olduğunu , ancak Türkiye  gibi gayrimenkul sektöründe büyüyen ve bu konuda tüm dünyadan farklılaşmak isteyen bir ülkenin yeşil sertifikalı proje sayısının çok daha fazla olması gerektiğini belirtti.


Emre ILICALI, Yılda 1 milyonun üzerinde konutun satıldığı, her sene markalı birçok yeni konut ve ticari bina projesinin başladığı, deprem riski sebebiyle senelik bina arzının gelişmiş ülkelere oranla çok daha yüksek olduğu ülkemizde yeşil bina sayısının ivmelenerek artacağını belirtti.


Türkiye’nin İhtiyacı Olan Adımlar

Yeşil binalar ve kentlerin Türkiye gibi kentsel dönüşüm süreciyle beraber bir beyaz sayfa açmaya çalışan bir ülke için artık standart bir uygulama olması gerektiğini savunan Emre ILICALI sözlerini şöyle sürdürdü:


“Yeşil binalar ve yerleşkelerde sürdürülebilirlik öğeleri kapsamında yapılan enerji verimliliği, su verimliliği hammadde kullanımının azaltılması, karbon emisyonlarının azaltılması, yeşil alanların arttırılması ve iç mekan yaşam kalitesi gibi konular, tam da Türkiye nin yapısal ve kentsel dönüşüm adına ihtiyacı olan adımlardır. Altensis firması olarak bizler 2008 yılından beri Türkiye’de yeşil binalar ve sürdürülebilirlik konusunda mühendislik ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Bu anlamda kurulmuş tam zamanlı hizmet veren ilk firma olarak Türkiye’nin yeşil dönüşümüne birçok katkımız oldu. Altensis sertifikalandırmış olduğu toplam 55 adet proje ve devam eden 200’e yakın projesiyle Türkiye yeşil bina sektörünün başarısına en büyük katkıyı yapanlar arasındadır.  Özellikle USGBC rakamlarında belirtilen sertifikalandırılmış yaklaşık 2.95 milyon metrekare alanın yaklaşık 1.99 milyon metrekaresi tarafımızdan LEED danışmanlık ve mühendislik hizmetleri almıştır. Ayrıca toplamda LEED sertifikası alan ve hedefleyen 23.74 milyon metrekare alanın ise yaklaşık 11 Milyon metrekaresinin yeşil bina süreci tarafımızdan yönetilmektedir” dedi.



Tüm Kategorilerde Uzman

Hizmet verdikleri projelerin başta  konut ve ofis binaları olmak üzere, AVM’ler, eğitim binaları, hastaneler, data merkezleri, oteller ve endüstri tesislerine kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını hatırlatan Emre ILICALI, şirket olarak tek bir kategoride değil tüm yeşil bina kategorilerinde uzmanlaştıklarını ifade etti.  ILICALI, “Hedefimiz sadece Altensis’in lider pozisyonunu korumak değil, aynı zamanda Türkiye’yi de uluslararası ligde çok daha yukarılara taşımak” diye konuştu.



İşte Dünya Sıralaması

USBGC sıralamasında Kanada 26.63 milyon metrekare, Çin 21.97 milyon metrekare, Hindistan 13.24 milyon metrekare, Brezilya 5.22 milyon metrekare, Kore 4.81 milyon metrekare, Almanya 4.01 milyon metrekare, Tayvan 3.84 milyon metrekare, Arap Emirlikleri 3.13 milyon metrekare sertifikalandırılmış alan ile Türkiye’nin önünde yer aldılar. Sözkonusu sıralamaya dikkat çeken Emre ILICALI, 2.95 milyon metrekare sertifikalı yeşil alana sahip olduğu belirtilen Türkiye için mevcut alanı ikiye katlamanın sıralamada ilk 5’e yerleşmeye yeterli olacağını, bunun da biraz daha farkındalığı artırmak ve yeşil dönüşüm ile mümkün olduğunu açıkladı.



Dünya Ölçeğinde Projelerin Tercihi Altensis

Yeşil binalarda Türkiye’de ilk kurulan şirket olmaları hem de ortakların yurtdışında edindikleri tecrübeyi yansıtmaları nedeniyle, kısa sürede sürdürülebilirliği hedef edinen büyük projelerin tercihi olduklarını anlatan Emre ILICALI, “Bugün THY Teknik HABOM’dan Teknopark Istanbul’a; İstanbul Finans Merkezi’nden bazı büyük kentsel dönüşüm projelerine kadar sadece Türkiye değil dünya ölçeğinde de büyük olan projelere Altensis olarak imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Arzu ediyoruz ki sadece proje bazında değil ülke bazında da dünyada Türkiye konuşulan ve örnek alınan bir konuma gelsin” dedi.



Geri Dön