29 / 03 / 2024

Türkiye'de 2 milyon 113 bin 81 tarım arazisi ipotekli!

Türkiye'de 2 milyon 113 bin 81 tarım arazisi ipotekli!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafıncan açıklanan Ocak 2022 verilerine göre, Türkiye'de 2 milyon 113 bin 81 tarım arazisi sahibinin yaklaşık 4 milyon hektarlık verimli tarım arazisini bankalara ipotek ettirdiği belirlendi. İpotek tutarı 3 trilyon TL olarak açıklandı.



Her geçen ay artan tarımsal girdi maliyetleri sebebiyle zorluk çeken ve artık üretemez duruma gelen çiftçinin karşı karşıya kaldığı problemin boyutunun ne kadar büyük olduğu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ipotekli tarım arazilerine ilişkin verilen verilerle bir kez daha ortaya çıktı. 

Sözcü Gazetesi'nden İlker Kılıçaslan'ın haberine göre; CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in ipotekli tarım arazilerine ilişkin önergesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla verilen yanıtta tarım arazileriyle ilgili bir gerçek gözler önüne serildi. 

Türkiye de 2 milyon 113 bin 81 tarım arazisi ipotekli!

BANKALARA REHİN

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen yanıtta bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınan TAKBİS verilerine göre; Ocak 2022 verilerine göre Türkiye'deki yaklaşık 24 milyon hektar büyüklüğündeki tarım arazisinden 4 milyon hektarının son beş senede bankalara rehin bırakıldığı belirlendi.

Başevirgen, Türkiye'nin toplam tarım arazisi varlığının yüzde 16,6'sının ipotek altında olduğuna dikkat çekerek şunlaru kaydetti: 

“Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün verilerine göre; 2 milyon 113 bin 081 tarımsal arazi sahibinin, 4 milyon hektar civarındaki tarımsal arazisini, 3 trilyonun liranın üzerinde ipotek ettirdiği anlaşılıyor. Bu kadar büyük bir ipotek değerine karşılık kullanılan borç tutarının 1 trilyonun üzerinde olacağı varsayılmakta. Bu meblağ çiftçimizin son beş yılda dehşet verici düzeyde bir borca battığının göstergesidir.”

Türkiye de 2 milyon 113 bin 81 tarım arazisi ipotekli!

İPOTEKTE BİRİNCİ SIRADA KONYA YER ALIYOR

Başevirgen, şehirlere göre ipotekli tarım arazilerine ilişkin örnekler paylaştı. 

Manisa'da 6 milyon dekar civarında tarım arazisinin olduğunu, bunun 1,5 milyon dekarının ipotekli olduğunu vurgulayan Başevirgen, “Yalnızca Manisa'da 89 bin 458 tarımsal arazi sahibinin, 1,5 milyon dekarlık tarımsal alanı üzerinde 122 milyar 985 milyon lira ipotek var. Özellikle İstanbul 570 milyar lira,  İzmir  326 milyar lira ve Kocaeli 310 milyar lira ile tarım arazilerine en fazla ipotek konulmuş illerimiz olarak başı çekiyor” diye konuştu.

“Diğer taraftan Konya, 4,4 milyon dekar civarında ipotekli tarım arazisi ile maalesef Türkiye birincisi durumunda” diye konuşan Başevirgen, “Tarım Bakanı sürekli çiftçimizin zarar etmediğini ve ürettiği mala ederini verdiklerini söylüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verileri ortada, neye göre zarar eden çiftçi yok? Çiftçi kazanıyorsa bu kadar borç neyin nesi diye sormak gerekir” ifadelerini kullandı.

Son 5 yıldaki ipotekli tarım arazisi sayısı mecliste!

Yabancıların Türkiye’de 16 milyon metrekare tarım arazisi var!


Geri Dön