26 / 04 / 2024

Türkiye'de 2018'de projeler hız kesmedi!

Türkiye'de 2018'de projeler hız kesmedi!

Tüm olumsuz atakları püskürterek güçlü duruşundan taviz vermeyen Türkiye'nin Yeni Ekonomi Programı’yla ekonomisi şahlandı. Türkiye cari fazlada rekor kırarken, projelerine tam gaz devam etti..



Ekonomide tarihinin en büyük sıçramasını yaptığı Mayıs 2013'te Gezi Parkı ile başlayıp, MİT tırları, hendek ve terör saldırıları, 17-25 Aralık operasyonuyla devam eden, 15 Temmuz'da ise fiili işgal girişimine dönüşen saldırıları güçlü lider etrafında kenetlenerek bertaraf eden Türkiye, adeta küllerinden yeniden doğdu. Ekonomik ve siyasi istikrarı kalıcı hale getiren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ve ilk kabinenin kurulmasının ardından, Ağustos ayında bu kez de büyük bir kur saldırısına maruz kalan Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı önlemlerle bu atağı da püskürttü.

YABANCININ İLGİ ODAĞI OLDU

Sabah'ta yer alan habere göre, Yeni Ekonomi Programı'nda alınan önlemlerle, makro verilerini beklentilerin üzerinde düzelten Türkiye, bunun meyvelerini son 3 ayda dünyadan pozitif ayrışarak topladı. YEP'in açıklanmasının ardından Hazine Müsteşarlığı ile bankacılık sektörü 12 milyar doların üzerinde finansman sağlarken, Hazine'nin yurtdışı tahvil ihraçlarına üç kattan fazla talep geldi. Türkiye'nin en büyük varlığa dayalı menkul kıymet ihracına da 2.5 kat talep geldi. Türk Lirası son üç ayda dünyada dolar karşısında yüzde 19 ile en fazla değer kazanan para birimi olarak kayıtlara geçti.

Türkiye de 2018 de projeler hız kesmedi!

PROJELER HIZ KESMEDİ

Dünyada son 10 yılda yapılan 10 mega projenin 6'sını gerçekleştiren Türkiye, İstanbul Havalimanı'nı da faaliyete açtı. İşletme ömrü 60 yıl olan ve bin 200 megavatlık dört üniteden oluşacak Akkuyu NGS'nin de temeli atıldı. Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP hizmete alındı. Dış politikada diz çökmeyen ve milli çıkarları doğrultusunda hareket etmeyi sürdüren Türkiye'nin 2019 yılına ilişkin beklentileri de pozitif.
 


Geri Dön