29 / 03 / 2024

Türkiye’de 2022'de kart ile 3,7 trilyon TL değerinde harcama yapıldı! Kartlar en çok market ve AVM’lerde kullanıldı

Türkiye’de 2022'de kart ile 3,7 trilyon TL değerinde harcama yapıldı! Kartlar en çok market ve AVM’lerde kullanıldı

Kredi veya banka kartı… Nakit ödeme yapma devri artık tarihe karışıyor. Ülke olarak çoktan alıştık bile. 2022 yılında Türkiye’de 3,7 trilyon TL değerindeharcama kart ile yapıldı. Kartların en çok kullanıldığı yerler ise şaşırtmadı: Marketler ve AVM’ler.



Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ), BKM ve MasterCard verileri üzerinden gerçekleştirdiği "Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2022” başlıklı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Buna gore; kart en çok market ve AVM’lerde kullanıldı. Nn yüksek harcama artışı ise hava yolu sektöründe yaşandı.

2022 sonu itibarıyla Türkiye’deki toplam banka ve kredi kartı adedi yüzde 17’lik artışla 340 milyon adede yükseldi (99 milyon kredi kartı, 241 milyon banka kartı).

Kartlarla yapılan harcamalar ise 3 trilyon 708 milyar TL’ye vardı.

Araştırmada, banka ve kredi kartı sahiplerinin oranı, kart harcamalarındaki eğilim ve gelişim, e-ticaret hacmindeki artış, kart kullanımındaki demografik dağılım gibi başlıklar da ele alındı.

GENÇLERDE KART KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR

Buna göre, 2022 yılında Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun bankacılık sistemine dahili artıyor, kartlı ödemeler giderek yaygınlaşıyor. Önceki yıl yüzde 82 olan oran 2022 yılında yüzde 86’ya ulaştı. Bu oran Avrupa ülkelerinde ise yüzde 97’lere varmış durumda.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön