24 / 04 / 2024

Türkiye’de son 5 yılın en fazla konut satışı yapıldı!

Türkiye’de son 5 yılın en fazla konut satışı yapıldı!

Propertyist Gayrimenkul Danışmanlık’ın gerçekleştirdiği araştırma ve sektör analizine göre 2017 Ocak ayı itibariyle Türkiye’de son 5 yılın en fazla konut satışı gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışları tam yüzde 12,8 artış gösterdi.




Gayrimenkul sektöründe kullanıcılara, mal sahiplerine ve yatırımcılara aracılık ve danışmanlık hizmeti sağlayan Propertyist’in, 2017 Ocak verilerini değerlendirdiği araştırmaya göre, 2017 Ocak ayı itibariyle konut satışları Türkiye’de %12,8 artış göstererek, 95 bin 389 adede ulaştı.


Konut Satışlarında Lider İlk 5 İl; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa

2017 Ocak ayı itibariyle konut satışları İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Bursa’da sırasıyla;  %2, %19, %8 ve %10 artış göstermiş olup, Antalya’da ise % 3 düşüş görülmektedir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre sıralamanın değişmediği dikkat çekmektedir.


Satılan Her 2 Konuttan 1’i İlk Satış

2017 Ocak ayı itibariyle Türkiye genelinde satılan 95 bin 389 adet konutun %46’sını, konutun ilk defa satılması anlamına gelen ‘‘ilk satışlar’’ oluşturuyor. Bu oran da yaklaşık her 2 konuttan 1’ine denk geliyor. Yatırımcının yeni konuta olan talebinde artış olduğunu söyleyebiliriz.

Yabancıya Satışlarda Iraklılar Yine Zirvede

Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışları incelendiğinde, 2017 Ocak ayında toplam 1.398 adet konutun yabancılara satıldığını görüyoruz. Yabancılara yapılan satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalış göstermiştir. En fazla konut satılan alan yatırımcıların başında ise Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları geliyor. Yabancılara yapılan toplam satışlar içerisindeki Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşlarının payı sırasıyla; %20, %10 ve %8 şeklinde.


Yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği ilk 3 il ise sırasıyla; İstanbul, Antalya ve Bursa olarak karşımıza çıkıyor.



Geri Dön