25 / 04 / 2024

Türkiye'de 2.8 milyon konut dönüştürüldü!

Türkiye'de 2.8 milyon konut dönüştürüldü!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 2.8 milyon konutun dönüştürüldüğüne dikkat çekti.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2023 yılına kadar kadar 81 şehirde hayata geçirecekleri projelerle bütün şehirlerin kalitesini ve yaşam standardını yükseltmiş olacaklarına vurgu yaptı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Murat Kurum, Kızılcahamam'da bir otelde gerçekleştirilen İller Bankası (İLBANK) Oryantasyon Eğitim Programı'nda konuşmasına, 375 yeni İLBANK personeline "aramıza hoş geldiniz" ifadelerini kullanarak başladı.

Türkiye de 2.8 milyon konut dönüştürüldü!

İller Bankası'nın atık sudan arıtmaya, millet bahçelerinden kentsel dönüşüme kadar pek çok projeyi sürdürdüğü köklü bir kuruluş olduğunun altını çizen Kurum, 81 ile yaptıkları ziyaretlerde şehirler için istişarelerde bulunduklarını belirtti.

Kurum, Bakanlığın çalışmalarına ilişkin bilgi paylaşarak, son 5 senede iklim değişikliğinin kentlere olan etkisini vurguladı. 

Bakanlık yaptığı süre boyunca gitmedikleri şehir kalmadığına da vurgu yapan Kurum, "Biz de 'şehirlerimiz için ne yapmalıyız' stratejisini ortaya koymaya çalıştık. Hem çevre hem de şehircilik anlamında bu stratejiler çerçevesinde projelerimizi hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. Bunu yaparken de insan odaklı yapmaya gayret gösteriyoruz." açıklamasında bulundu. 

Hayata geçirdikleri projelerin başında kentsel dönüşüm projelerinin yer aldığını dile getiren Kurum, "Bu çerçevede yaklaşık 2 milyon 800 bin konutun dönüşümünü sağladık. Bunun 1 milyon 100 bini  TOKİ  Başkanlığımızın yapmış olduğu sosyal konut projeleridir. 1 milyon 700 bini de kentsel dönüşüm kapsamında yaptığımız dönüşüm projeleridir. Bunun dışında yapı denetim sisteminde düzenlemeleri hayata geçirdik. Tüm bu düzenlemelerle bugün 54 milyon vatandaşımızın yuvalarını güvenli hale getirerek, riskli binalardan kurtulmalarını sağladık" ifadelerini kullandı. 

Türkiye de 2.8 milyon konut dönüştürüldü!

Projeleri "Çevreye saygılı, iklim dostu şehirler" anlayışıyla hayata geçirdiklerini aktaran Kurum, "Dünya sıcaklığı 1,1 santigrat derece ısınmış, sadece bu sıcaklıktan kaynaklı şehirlerimizdeki etkilerini görüyoruz. Dolayısıyla bizim buna dur dememiz lazım. Bu süreçte bize de size de çok büyük vazifeler düşüyor. Çevreyi ve hayatı odaklayan anlayışla bu projeleri geliştirmek zorundayız." diye konuştu.

Kurum, dün Ağrı'ya yaptığı ziyarete ve açılışını gerçekleştirdikleri yatırımlara da değinerek, "7 bölgemizde, 81 ilimizde aynı kalkınmayı gerçekleştirmek zorundayız. Yani şehirlerimizin hepsinin kalkınması gerekiyor. 780 bin kilometrekarelik alanda her santimetrekaresini büyütecek, refahını yükseltecek anlayışla çalışmamız gerekiyor. Biz de bu bakış açısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2023'e kadar 81 ilde bu çerçevede yapacağımız projelerle inşallah tüm şehirlerimizin kalitesini yaşam standardını yükseltmiş olacağız" açıklamasında bulundu. 

Türkiye de 2.8 milyon konut dönüştürüldü!

İLBANK'ın, yapılan bütün vizyoner projelerin altında imzası olan, kendi öz kaynaklarıyla 2003'ten bugüne kadar 100 bin projeyi tamamlamış ve 100 milyara ulaşan yatırım gerçekleştirmiş olan bir kurum olduğuna dikkat çeken Kurum, şunları kaydetti: 

"İLBANK, kendi alanında dünyada tek kurum olması münasebetiyle de ülkemizin de bizlerin de gurur kaynağıdır. Bugün 1000'e yakın projeyi yürütüyorlar. İllere gittiğimizde acil, öncelikli dediğimiz projelere, sizlerle belediye başkanlarımızla karar veriyoruz ve başlatıyoruz. Baktığımızda 81 ilin tamamında, en ücra köylerimizde dahi kar kış demeden, gece gündüz demeden kararlılıkla, azimle bu projeleri sürdürmekte. Sizler de İller Bankası'nın bir çalışanı, bizim mesai arkadaşımız olarak sahada bu çalışmayı yapacaksınız."

Türkiye de 2.8 milyon konut dönüştürüldü!

- "Nerede bir doğal afet görseniz afetzede vatandaşlarımızın hemen yanı başında İller Bankası'nı görürsünüz"

Bakan Kurum, İLBANK'ın çalışmalarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: 

"İller Bankası bir bakarsınız  Ankara  Mogan Gölü'nün çevre düzenlemesi projesini yapar, bir taraftan Ayder Yaylası'ndaki altyapı hasarlarına ilişkin tüm altyapı sistemlerini kurar. Bir yanda İstanbul Finans Merkezi'nin çevre düzenlemesini yaparken, başka bir ekibiyle de Konya'dan Kütahya'ya, Ankara'dan Kızılcahamam'a, Bartın'a, Kastamonu'ya pek çok alanda gerek sokak sağlıklaştırması gerek yürüyüş ve bisiklet yolları projesi için görev alır. Ülkemizde nerede bir doğal afet görseniz afetzede vatandaşlarımızın hemen yanı başında İller Bankası'nı görürsünüz. Belediyelerimizin yanında, kentsel dönüşüm şantiyelerinde yine İller Bankası'nı görürsünüz."

Kurum, yaklaşık bir asırdır milletin yüz akı olan hizmetleri hayata geçiren İLBANK'ın, 18 bölge müdürlüğü, 3 bin 500 personeliyle en önemli paydaşlarından biri olduğuna vurgu yaparak İLBANK ailesine şükranlarını sunduğunu dile getirdi. 

 Türkiye de 2.8 milyon konut dönüştürüldü!

 "Biz 84 milyonun tamamına dokunan bir Bakanlığız"

Kurum, "Biz 84 milyonun tamamına dokunan bir Bakanlığız. Milletimize dokunuyoruz. Kentsel dönüşümle dokunuyoruz, sosyal konut yaparak dokunuyoruz, şehirlerimizin alt yapılarını yenileyerek. dokunuyoruz. Millet bahçelerimizle yaşlılarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza hizmet ediyoruz. Altyapı yatırımlarımızla, sıfır atık projemizle yeni kaynaklar oluşturuyoruz, bu anlayışla dokunuyoruz." açıklamasında bulundu. 

Kurum, "Şehirlerimizi biz ihya edeceğiz, beldelerimizi yine biz imar edeceğiz. Köylerimizi hep beraber biz kalkındıracağız. Şehirlerimizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne biz çıkaracağız. Sizlerle birlikte bu çalışmaları yapacağız. Bizim anlayışımızda iyi bir yöneticinin, iyi bir uzmanın göstergesi, hiçbir zorluk karşısında pes etmemesi, yılmaması, yorulmamasıdır. Ne kadar sorunla karşılaşırsak karşılaşalım sorunu çözeceğiz, şikayet etmeyeceğiz, vizyon sahibi olacağız. Hem şehirlerimize hem ülkemizin geleceğine ilişkin personelimizin niteliklerini her geçen gün daha da geliştireceğiz. Biz işe odaklanacağız, sorunun değil çözümün bir parçası olacağız. Yaptığımız her işi, Allah'ın rızasını milletimizin duasını almak için yapacağız. Hazreti Ali Efendimiz ne diyor, 'kader gayrete aşıktır.' Biz de gayret edeceğiz, şehirlerimizi azimle, aşkla, sevdayla imar, inşa ve ihya edeceğiz. Bu kapsamda yükümüz ağır, sorumluluğumuz yüksek, yolumuz uzun." diye konuştu. 

Türkiye'deki binaların yüzde 65'i güvenli hale getirildi!

Murat Kurum: Fikirtepe'de tabut evlere neşter vuruyoruz!

Türkiye'de 2 buçuk milyon konutun dönüşümü tamamlandı!


Geri Dön