25 / 04 / 2024

Türkiye'de 3 bin 108 afet konutu inşa ediliyor!

Türkiye'de 3 bin 108 afet konutu inşa ediliyor!

Asya Afet Azaltma Konferansı'nda konuşan İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, ''Türkiye'de 2018 ve 2019'da tamamlanan afet konutu sayısı 2 bin 640, inşaatı devam eden konut sayısı ise 3 bin 108'dir'' dedi.



Afetlere dirençli topluluklar oluşturmakiçin her yıl gerçekleşen Asya Afet Azaltma Konferansı, bu yıl 25-27 Kasım tarihleri arasında 36 üye ülkenin katılımıyla Ankara’da yapılıyor.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Asya Afet Azaltma Konferansı’na, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın İsmail Çataklı, Japonya Hükümeti Devlet Bakanı Sn. Taira Masaaki, AFAD Başkanı Sayın Dr. Mehmet Güllüoğlu, Asya Afet Azaltma Merkezi Başkanı Sayın Prof. Masanori Hamada, ve Japonya Hükümeti Türkiye Büyükelçisi Sayın Akio Miyajima da katılım gösterdi.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, açılışta gerçekleşen konuşmada Türkiye'nin, Asya Afet Azaltma Merkezi üyeliğinin geçtiğimiz yıl yapıldığunu söyledi.

Soylu, ''Türkiye'de 2018 ve 2019'da tamamlanan afet konutu sayısı 2 bin 640, inşaatı devam eden konut sayısı ise 3 bin 108'dir. Yani hem öncesini hem afet anını hem de sonrasını kapsayan afet yönetim bilinciyle hareket ediyoruz'' dedi.

Üyelik yapıldıktan sonra bu konferansın Türkiye'de yapılması önerisi yapıldığını söyleyen Soylu, başkan ve yöneticilerin, öneriye olumlu yaklaştığını ve bugün bu toplantının düzenlendiğini kaydetti.

Japonya'nın ve diğer Asya ülkelerinin afetlerle alakalı yoğun bir tecrübesi, yüksek bir teknolojik seviyesi ve afetle mücadele kurumlarının olduğunu söyleyen Soylu, dünyada afetlerin yol açtığı zararların, ciddi boyutlarda olduğunu ve güç geçtikçe arttığını kaydetti.

"Türkiye depremle ilgili acı tecrübe ve büyük kayıplar yaşadı"

Süleyman Soylu, Türkiye'nin, deprem ve heyelan başlıkları başta olmak amacıyla, afet riski yüksek bir ülke olduğunu, acı tecrübe ve büyük kayıpların meydana geldiğini belirtti.

1999 Marmara depreminde yaşanan yıkımı, o günlerdeki çaresizliği, organizasyon eksikliğini doğrudan sahada oluştuğu ve hissettiğinden bahseden Soylu, Türkiye'nin, 1999 depreminden önemli dersler çıkardığını ve bunların pek çoğunu hayata geçirdiğini belirtti. 

O tarihten sonra afet yönetimi kavramını yeniden değerlendireceklerini söyleyen Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin afet yönetimi noktasındaki organizasyon yapısı üzerinde reform sayılabilecek çok önemli değişimler, gelişmeler ve devrimler ortaya koyduk. Bugün Türkiye'de afet yönetimi, AFAD Başkanlığımız eliyle gerçekleştirilmektedir. 1999'da ülkemizde sadece 50 deprem gözlem istasyonumuz vardı. Bugün bu sayı 1100'dür ve halen Avrupa'nın ikinci büyük deprem gözlem ağına sahibiz. AFAD Başkanlığımızda toplam 5 bin 874 personel, 81 il müdürlüğümüz, 11 birlik müdürlüğü, 26 lojistik depo, 47 de lojistik destek depomuz bulunmaktadır.''

Afet, tek bir kurumun altından kalkabileceği bir konu değil!


Geri Dön