24 / 04 / 2024

Türkiye’de 6.7 milyon riskli konut yenilenecek!

Türkiye’de 6.7 milyon riskli konut yenilenecek!

Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na göre yılda 50 bin konutun güçlendirilmesi planlanıyor. İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, 100 metrekare bir evi depreme karşı güçlendirmenin maliyetinin 100 bin lira olduğunu açıkladı.



Türkiye’de 6.7 milyon riskli konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi amaçlanıyor.

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; ancak riskli evler için tek yol yıkıp yeniden yapmak değil. Uygun olduğu görülen binalarda güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na göre yılda 50 bin konutun güçlendirilmesi planlanıyor. Peki güçlendirmenin maliyeti ne kadar? 

Bu sorunun cevabını Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan verdi. Erdoğan binada tamamen soyularak ‘derin güçlendirme’ yapılması halinde ortalama metrekare maliyetinin 1000 lira olacağını dile getirdi. Yani 100 metrekare bir evi depreme karşı güçlendirmenin maliyeti 100 bin lira olarak açıklandı.

Türkiye’de 6.7 milyon riskli konut yenilenecek! 

Güçlendirmeyle ilgili gerekli önemin verilmediğini kaydeden Erdoğan, “İnsanlar evlerinin yıkılıp yeniden yapılacağı hayaliyle hiçbir şey yapmadan bekliyor. Binaların hepsini yıkıp yapamayacağımıza göre biz de Avrupa’da olduğu gibi binaları yıkmadan, evleri küçültmeden, insanları komşularından uzaklaştırmadan yenileme güçlendirme çözümüne gitmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de güçlendirme alanında doğru hizmet verecek yeterli firma olmadığını kaydeden Erdoğan, “Bu alanda firma sayısı artmalı ama her önüne gelen bu işi yapmamalı. Nasıl ameliyetı cerrahlar yapıyorsa güçlendirmeyi de işin cerrahı olan kişiler yapmalı” dedi.

DARALMA VAR

Sektörün yıllık 45 milyon ton inşaat malzemesi ihracatı yapılacağını söyleyen Erdoğan, iki yıl önce 0.75 dolar olan ihracat birim fiyatın 0.38 dolara düştüğünü ifade etti. Miktar artarak 21.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, “İnşaat malzemesi üretiminde en büyük 5 ülkesinden biriyiz. ABD, Avrupa’da Almanya ve İngiltere, Ortadoğu’da Irak ile İsrail en önemli pazarlarımız” şeklinde konuştu.

Yılın ilk yarısında inşaat malzemeleri sanayisinin iç pazarda yüzde 20 düştüğünü ifade eden Erdoğan, “Pazar büyüklüğü 85 milyardan 70 milyar dolara geriledi. Kayıpları 2-3 yıl içerisinde telafi edebiliriz” açıklamasında bulundu.
 

Kaçak yapılarla mücadele timi kuruluyor!


Geri Dön