24 / 04 / 2024

Türkiye'de deprem bölgeleri gökdelenler, plazalar ve AVM'lerle dolu!

Türkiye'de deprem bölgeleri gökdelenler, plazalar ve AVM'lerle dolu!

Türkiye'de kaçak ve çürük binalar için imar afları çıkarıldı. Deprem bölgelerine gökdelenler, plazalar, AVM'ler, rezidanslar, resmi binalar yapıldı. Her yer imara açıldı. Deprem göz önünde bulundurulmadan imar afları başlatıldı...



Türkiye'de kaçak ve çürük binalar için imar afları çıkarıldı. Deprem bölgelerine gökdelenler, plazalar, AVM'ler, rezidanslar, resmi binalar yapıldı. Her yer imara açıldı. Deprem göz önünde bulundurulmadan imar afları başlatıldı. Gelecek büyük depremler için henüz bir önlem alınmadı. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Emin Çölaşan, bugünkü köşesinde  İzmir  depremini ve Türkiye'nin deprem gerçeğini kaleme aldı. 

İşte Emin Çölaşan'ın 'Her depremin ardından aynı şey' başlıklı yazısı...

Sevgili okurlarım, deprem en büyük afettir. Öteki afetlerde, örneğin yangında, selde kaçma şansınız olabilir ama depremden kaçamazsınız. Bir anda vurur.

Son İzmir depreminde bir anlamda şansımız vardı. Kış mevsimi değildi ve gece vurmadı.

Türkiye'nin bugüne kadar yaşadığı en büyük iki deprem 1939 Erzincan depremi ile 1999 Marmara depremleridir. Büyük Erzincan depremini bugün hayatta olanlar bilmez. 27 Aralık 1939 gecesi ortalık sallandı. Şiddeti 7.9 idi. Sallantı karakışın tam ortasında 52 saniye sürdü. Çevre il ve ilçeler, bütün devlet binaları dahil çoğu kerpiç yapılardan oluşan 116 bin bina çöktü, enkaz altında kalan 33 bin kişi can verdi. Erzincan mahvolmuştu. Hastane, gıda, ilaç, ulaşım, haberleşme, hiçbir şey yeterli değildi.

Üstelik İkinci Dünya Savaşı başlamıştı. Fakir devletin bütün dikkati savaşa yönelmişti. Yaraların sarılması çok zaman aldı.

★★★

Marmara depremini çoğumuz anımsıyor olsa gerek… 17 Ağustos 1999 Marmara depremi, tarihimize ikinci büyük deprem olarak geçti. Yine gece yarısı Gece saat 03… Erzincan'dan tam 60 yıl sonra… Şiddeti 7.4. Korkunç bir olaydı. Açıklanan resmi rakamlara göre can kaybı 18 bin kişi… Zamanında bu işi çok araştırdık, işin içinde olanlara sorduk. Tahminler 35-40 bin çıktı. Ağır hasar görenler hariç Marmara bölgesinde 133 bin bina çöktü.

Deprem affetmiyor. Biz şimdi yeni depremler beklerken bile gerekli önlemleri almıyoruz. Herkes yeni bir Marmara depremi benzeri olduğu takdirde başımıza neler geleceğini kara kara düşünürken, deprem bu kez İzmir'de vurdu… Çöken yüksek binalar birkaç yıl önce yürürlüğe sokulan o meşhur imar affı kapsamına alınmış ve ruhsat verilmişti. Kaçak ve çürük binalar için imar afları çıkarıldı. Türkiye'nin dört bir yanında deprem bölgelerine bir sürü gökdelenler, plazalar, AVM'ler, rezidanslar, resmi binalar dikildi.

★★★

Para gelsin de nereden gelirse gelsin anlayışıyla her yer imara açıldı. Bizi yönetenler ise işi Allah'a emanet etti. İzmir'den sonra başımıza gelecek yeni deprem felaketlerini beklemeyi bundan sonra da sürdüreceğiz.

Marmara depremi giderek yaklaşıyor! Güney Marmara'da risk büyük!

 


Geri Dön