23 / 04 / 2024

Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmak yatırım açısından öncelikli!

Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmak yatırım açısından öncelikli!

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmanın yatırım açısından öncelikli bir durumu vardır. Gayrimenkul her dönem ve her şekilde kazandırmıştır. Örneğin bu kadar çok konut projesi yapılmasına rağmen konutların kiralarında da hala gerileme yok.



Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmak, daha doğrusu konut sahibi olmak, “dünyada mekan, ahirette iman” anlayışı çerçevesinde öncelikli ihtiyaç çerçevesinde düşünülür.


Bu nedenle krediyle, borçlanarak ev alanlar maddi konuda zorlansalar bile ev taksitlerini aksatmamaya çalışır. Belki de bu nedenle Türkiye’de batık kredilerin oranı dünyada mortgage piyasası gelişmiş pek çok ülkeye göre düşük kalır, konuta sahip olmak isteyenler başka kredilerini ödemeseler bile konut kredilerini riske atmak istemez. Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmanın yatırım açısından da öncelikli bir durumu vardır. Gayrimenkul her dönem ve her şekilde kazandırmıştır. Örneğin bu kadar çok konut projesi yapılmasına ve konut kredisiyle yapılan alımların neredeyse zirveye çıkmasına rağmen, konutların kiralarında hala gerileme yok. Bu, yatırım için alınan konutların kira getirileri konusunda hala yüz güldürdüğünü gösteriyor.


KİRA GELİRİNE GÖRE YATIRIM

TÜİK verilerine göre, 2015 yılında bir milyon 290 bin konut satılmasına rağmen kiralarda yükseliş sürüyor. Araştırmalar, emlak alımlarının çoğunun kira getirişi olan gayrimenkule yapıldığını gösteriyor. İstanbul‘daki emlak alımlarının yüzde 65’i kira getirişi olan mülklere yapıldı. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında merkezi yerlerde yüzde 35’lere varan kira artışları yaşandı. 2016’da da Kadıköy ve Beşiktaş gibi merkezi lokasyonlarda kiraların minimum yüzde 15 artış göstermesi bekleniyor.


Konutta arz fazlası olduğu söylenmesine rağmen yeni konut projelerine de ilgi her geçen gün artıyor. 2015 yılında yeni konut satışlarında yüzde 9.9, ikinci el konut satışlarında yüzde 10.5 ve yabancıların aldığı konutlarda da yüzde 20.4 artış yaşandı. Merkez Bankası verilerine göre, 2015 yılında parasını konuta yatıranın reel kazancı yüzde 9.14’e çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veri, konut fiyatlarının bundan sonra da artacağını gösteriyor. TÜİK’in İnşaat Sektörü Güven Endeksi’ne göre, 2015 Ocak ayında yüzde 108.7 olan fiyat beklenti endeksi 2016 Ocak ayında yüzde 110.5’e yükseldi.


Özetle, konut yatırımı yapan hem zaman içinde satarak değer artışından faydalanabiliyor, hem de kiraya vererek kira getirişi ile konut yatırımlarını karşılayabiliyor. Bu da gayrimenkul sektörünün hala gidecek çok yolu olduğunu gösteriyor. Konutta arz fazlası olduğu söylenmesine rağmen yeni konut projelerine de ilgi her geçen gün artıyor.


Yıldıray Gökkaya/YeniBirlik


Geri Dön