29 / 03 / 2024

Türkiye'de kentsel dönüşüm hızlanmalı!

Türkiye'de kentsel dönüşüm hızlanmalı!

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Deprem güvenliği olmayan binaları dönüştürerek, sağlam binalarda oturmamız lazım" dedi.



Rasathane-i Amire olarak 1868 yılında kurulan, 1894 Büyük İstanbul Depremi'nden sonra 2. Abdulhamid'in İtalya'dan getirttiği cihazlarla deprem araştırmalarına start verilen Kandilli Rasathanesi, 153. senede de çalışmalarına devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Kandilli Rasathanesi'nin tarihi, 1868 yılında Pera'da 74 metre yüksekliğe sahip bir tepede kurulan meteorolojik gözlem istasyonuna kadar uzanıyor. 

Türkiye de kentsel dönüşüm hızlanmalı!

Merkezin çalışmaları ve tarihçesiyle ilgili bilgiler paylaşan BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, rasathanenin ilk kuruluş hedefinin deprem değil meteoroloji olduğuna dikkat çekerek, 1895 yılının ardından deprem araştırmalarına da start verildiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Özener, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün dünya genelinde önemli bir marka olduğuna vurgu yaparak, teknoloji, bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetleri çerçevesinde de öneme sahip bir merkez olduklarına dikkat çekti.

Türkiye de kentsel dönüşüm hızlanmalı!

Türkiye'de deprem gerçeğiyle yaşanmak zorunda olunduğunun altını çizen Haluk Özener, "Bu yüzden vatandaş deprem konusunda bilinçli olacak ve afete hazırlık eğitimi alacak. Bizim yapmamız gereken en önemli konu kentsel dönüşüm. Deprem güvenliği olmayan binaları dönüştürerek, sağlam binalarda oturmamız lazım. Kentsel dönüşüm konusunda belirlenen hedefler var ve bu hedef doğrultusunda ilerlemeliyiz. Biz, bilim insanları olarak insanları uyarıyoruz bir deprem gerçeği var bu gerçeği bilerek yaşamalıyız. Kentsel dönüşüm konusunda daha hızlı hareket etmeliyiz" diye konuştu.

Türkiye de kentsel dönüşüm hızlanmalı!

Özener, depremin ardından yardım çalışmaları konusunda da Türkiye'nin önemli ölçüde yol aldığına vurgu yaptı ve bu planlarda sık sık güncellemeler yapıldığını dile getirdi. 

Türkiye'de 1 milyon 421 bin 340 konut ve iş yeri dönüşüyor!

Kentsel dönüşüme yeni soluk!

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalarda!


Geri Dön