28 / 03 / 2024

Türkiye'de kripto paralara regülasyon gelebilir mi?

Türkiye'de kripto paralara regülasyon gelebilir mi?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, Türkiye'de kripto  para regülasyonları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda yapılabilecek düzenlemeleri anlattı. 



Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, Türkiye'de kripto  para regülasyonları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu: Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki "Ülkemizdeki mevcut regülasyonlar a ve gelebilecek regülasyonlar" başlıklı yazısı şu şekilde:

Ülkemiz uluslararası ekosistem içerisinde en çok kripto varlık kullanıcısına sahip ülkeler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Bu gelişmenin sonucunda ise hukuksal gelişmeler ve kullanıcıları korumak da regülasyonlar ile mümkün düzeydedir. Tahmini sayının 4 milyon kullanıcı seviyesinde olduğu Türkiye, geleneksel piyasalardan geçiş yapan ve ilk defa kripto varlıklar ile yatırım yapmayı öğrenen bir kitleden oluşuyor. Bitexen olarak, bu kullanıcılara üst düzey güvenliği ve kolayca işlem yapılabilen hızlı bir platformu sunuyoruz.

Türkiye de kripto paralara regülasyon gelebilir mi?

Ülkemizde 30 Nisan 2021'den itibaren yürürlüğe giren düzenlemenin 3. maddesinde kripto varlıklar ile ilgili tanımlama yapılmıştır. Yapılan tanımlama ile birlikte kripto varlıkların regülasyon süreci de bir nevi başlamış oldu. Bu süreç yıl içerisinde birçok kez dile getirilmiş olsa da 2021 yılında herhangi bir yasa tasarısı ortaya çıkmadı. Yalnızca kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı bir şekilde kullanımının kısıtlanması üzerine bir karar alınmıştır. Ülkemizde oluşacak regülasyonların ilk olarak platformları daha sonra da platform kullanıcılarını etkileyecek olması oldukça muhtemeldir.

İlk aşama Platformlar

Son kullanıcıları vergisel yahut çeşitli yükümlülüklerle bağlayıcı hale getirmekten önce düşüncemiz platformları belirli kriterler çerçevesinde standartlara yükseltmek olmalıdır. Bu kapsamda lisans şartları oluşturabilir, kullanıcıların platforma kayıt oluşu, işlem limitleri vb. imkanları bu lisans yükümlülükleri çerçevesinde şekillendirilebilir. Bu yaklaşım ile vergilendirme süreçlerinin de ilk olarak platformlar üzerinden ilerleyeceğini düşünebiliriz.

Türkiye de kripto paralara regülasyon gelebilir mi?

Kullanıcılara vergi yükümlülüğü

Uluslararası vergilendirme yükümlülüklerini incelediğimizde kısa vadeli ve uzun vadeli yatırımlara göre değişken bir vergi sistemi görülmektedir. Kısa vadeli olarak tanımlanan 12 ay altındaki yatırımlar için gelir vergisi beyanı ve ödemesi gerekli görülürken uzun vadeli yatırımlarda bu uygulamaya rastlanmamaktadır. Ülkemizde işlem gerçekleştiren geleneksel piyasa yatırımcıları için ise yerinde vergi uygulanmaktadır. Kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemler üzerinden vergiler direkt alınırken kripto varlıklardan birden çok platform üzerinde işlem gerçekleştirilmesi, varlıkların kolaylıkla başka platformlara transfer edilmesi gibi gerekçeler sebebi ile uygulanması zor bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcıların sahip oldukları dijital varlıkları beyan yolu ile iletmesi, dünyada da izlenen bir metod olarak ülkemizde de uygulanma potansiyeline sahiptir.
 

Kripto paralar Noel'da yükselişe hazırlanıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön