25 / 04 / 2024

Türkiye'de müzeler Avrupa seviyesine çıkıyor!

 Türkiye'de müzeler Avrupa seviyesine çıkıyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Son 5 yıl içinde bizim müzelere, ören yerlerine ve arkeolojiye ayırdığımız kaynak kadar hiçbir Avrupa ülkesi kaynak ayırmıyor'' dedi




     Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon töreni için Fethiye'ye gelen Ertuğrul Günay, törenin ardından Fethiye Belediyesi'ni ziyaret etti. Burada Bakan Günay ile Muğla Valisi Fatih Şahin ve Fethiye Belediye Başkanı arasında belediye tarafından yaptırılacak müze binasının protokolü imzalandı. 

     İmza töreninde konuşan Bakan Günay, son zamanlarda açtıkları yeni müzelerde teşhir tanzimine göre çok daha yeni bir standart uyguladıklarını söyledi. 

     Türkiye'deki müzelerin Avrupa müzelerinin seviyesine çıkmaya başladığına değinen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Standartlarımız dünyayı yakalamaya başladı. Eskiden dünya müzelerini gezdiğim zaman içinde bir kıskançlık, bir de öfke oluyordu. Kıskaçlık, 'bunlar bu kadar yapmışlar, biz niye yapamadık' diye idi. Öfke ise 'bizim bir dolu eşyamızı alıp buraya getirmişler' noktasındaydı. Bu öfkem hala sürüyor, bitmiş değil. Geri aldıklarımız, alacaklarımızın henüz çok küçük bir parçası. Çünkü dünyada bizim çok yenmiş hakkımız var. Hakkımız geri almanın yolu da iyi müzeler yapmaktan geçiyor. Tarihine ve toprağına kıskaçlıkla sahip çıkmaktan geçiyor. Adamlar bize diyorlardı ki 'siz alsanız ne yapacaksınız, sergileyecek müzeniz mi var- Ya mermeri alıp kireç ocaklarında eritiyorsunuz, ya da kurşun sıkıyorsunuz.' Artık ne kurşun atıyoruz ne de ocaklarda eriyoruz. İddia ediyorum son 5 yıl içinde bizim müzelere, ören yerlerine ve arkeolojiye ayırdığımız kaynak kadar hiçbir Avrupa ülkesi kaynak ayırmıyor.'' 

     Türkiye'nin hiçbir yeri için ayrım yapmadıklarını dile getiren Günay, ''İnsanını birbirinden ayırmadığımız gibi ülke toprağını da birbirinden ayırmıyoruz. Birileri var ki aramıza nifak tohumları ekmeye çalışıyorlar. Bizim bu gayretimiz bence onları yenecek. Bizim insanı ayırmadan vatanın tümünü eşit tutma anlayışımız onları mahkum edecek. Bizim bu insan sevgimiz karşısında inşallah yok olup gidecekler'' diye konuştu. 

     Protokol imza törenin ardından Bakan Günay ve beraberindekiler müze yapılacak alanda incelemelerde bulundu. 

     Yeni müzenin yaklaşık 7 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacağı bildirildi. 


Geri Dön