17 / 04 / 2024

Türkiye'de satılık konutların metrekare fiyatı 2 bin 83 TL!

Türkiye'de satılık konutların metrekare fiyatı 2 bin 83 TL!

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi verilerine göre, Türkiye genelinde satılık konutlarda yıllık artış yüzde 10,62 olurken, diğer bir yandan Türkiye genelinde satılık konutlarda metrekare ortalama fiyatı 2,083 TL olarak belirlendi.




Emlak sektörünü tek bir çatı altında buluşturmayı planlayan Hürriyet Emlak’ın ülke genelindeki verilerle hazırladığı Eylül 2018 Emlak Endeksi açıklandı.

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi verilerine göre satılık konut fiyatlarında İstanbul genelinde son 6 ay ortalamasında herhangi bir artış yaşanmadı. Satılık konut fiyatları İzmir’de yüzde 4, Ankara’da ise yüzde 3 arttı.

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi verilerine göre, Türkiye genelinde satılık konutlarda yıllık artış yüzde 10,62 olurken, kiralık konutlarda yıllık artış metrekare fiyatı başına yüzde 7,26 oldu. Diğer bir yandan Türkiye genelinde satılıklarda metrekare ortalama fiyatı 2,083 lira olarak hesaplanırken kiralıklarda ise metrekare ortalaması 9 liraya ulaştı. Ülke genelinde konutların amortisman süresi ise ortalama 21 sene olarak hesaplandı.

Nisan'dan bu yana satılık konut fiyatı en çok artan kent yüzde 14 ile Amasya oldu. Amasya'yı Mardin, Uşak ve Kütahya izledi. Fiyatların en çok düştüğü şehirler ise yüzde 9 düşüşle Artvin ve yüzde 8 düşüşle Rize oldu. Bu illeri Giresun, Kırşehir ve Bilecik izledi.

İstanbul’da satılık konut fiyatları

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi verilerine göre, İstanbul konut piyasasındaki hareketlilik de yerini durağanlığa bıraktı. Geçtiğimiz ay yayınlanan Hürriyet Emlak Ağustos 2018 verilerine göre yüzde 10’luk artış gösteren İstanbul konut fiyatları önceki aylara göre düşüş eğiliminde olduğunu gösterdi, İstanbul’da satılık konut fiyatları en çok Ocak-Haziran 2018 arasında gösterdiği yüzde 12’lik artışla dikkat çekti.

İstanbul ilçelere göre fiyatlar


Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi verilerine göre, İstanbul konut piyasasındaki hareketlilik de yerini bir durağanlığa bıraktı. Buna karşın Çatalca ilçesindeki satılık konut fiyatlarında yaşanan yüzde 17’lik artış ile İstanbul’un genel eğilimine karşıt bir duruş sergiledi. Satılık konut fiyatlarındaki durgun görünüm kiralık ev fiyatlarına da yansıdı, İstanbul genelinde kiralık konut fiyatları yüzde 3 azaldı.

İstanbul’da satılık konut metrekare ortalama fiyatı Nisan ayında ortalama 4.513 TL iken, Eylül'de 4.502 TL oldu. 6 aylık ortalama satış fiyatı ise metrekare başına 4.715 lira olarak hesaplandı.

Şile ilçesi de yüzde 18’lik yükselişle kiralık konutlar arasında en çok yükselişe geçen ilçe oldu. Eylül'de İstanbul genelinde amortisman süresinin yaklaşık 22 yıl seviyesinde seyrettiği görüldü.


Ankara’da satılık ve kiralık konut fiyatları yükseldi

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi verilerine göre, başkent Ankara’da satılık konut fiyatları son 6 ayda yüzde 3 artarak Eylül ayında 1.856 TL/metrekare ortalamasına çıktı. Ankara’da Nisan-Eylül ayları arası altı aylık ortalama fiyat da metrekare başına 1.819 lira oldu.

Son 6 ayda satılık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe Gölbaşı (%16), Nisan-Eylül ayları arasında fiyatı en çok düşen ilçe de Akyurt (%-20) ilçesi oldu.

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi’ne göre Ankara’daki kiralık konut fiyatları yüzde 4 oranında arttı. Eylül ayı itibariyle  Ankara  genelinde kiralık konutların 6 aylık ortalama metrekare fiyatının 9,20 lira olduğu görüldü.

Pursaklar ve Etimesgut ilçelerindeki kiralıklarda yukarı yönlü hareketlenme gözlemlenirken, Polatlı ve Gölbaşı’nda kiralarda düşüyor. Haymana yüzde 8, Etimesgut’taki kiralık konut fiyatları ise yüzde 5 arttı. Polatlı’da kiralık konut fiyatları yüzde 3, Gölbaşı’nda da yüzde 1  azaldı.

Ankara genelinde amortisman süresi ise 18 yıl civarında gerçekleşti. 

İzmir konut piyasasında hareketlilik

İstanbul’un aksine İzmir’de satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki yükseliş grafiği Eylül ayında da sürdü. Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi verilerine göre  İzmir  genelinde satılık konut fiyatlarındaki artış son 6 aylık dönemde ortalama yüzde 4 seviyesinde gözlemlendi ve Eylül ayı itibariyle 3.199 TL/metrekare fiyata ulaştı.

Eylül ayında İzmir genelinde satılık konut fiyatı en çok artan ilçeler yüzde 14 ile Güzelbahçe olurken, Güzelbahçe’yi yüzde 13 artış ile Dikili takip etti. Aliağa, Balçova ve Tire’de ise fiyatlar düştü. Kent genelinde amortisman süresi geçtiğimiz ay gibi 21 yıl olarak hesaplanmaya devam etti.

İzmir geneline bakıldığında Nisan-Eylül ayları arasında kiralık konut fiyatlarında yüzde 5 oranında bir artış görüldü. Çeşme ilçesinde yüzde 18, Ödemiş ilçesinde ise yüzde 12 oranında fiyatlarını artırdı. Menemen ve Tire’de ise kiralık konutlarda 6 aylık ortalama artışı yüzde 10 seviyesinin üzerinde oldu. Çeşme (-%30) ve Seferihisar ise (-%10) kiralarda düşüş yaşanan ilçeler arasında yer aldı.

İzmir’de kiralık konutlarda 6 aylık ortalama metrekare fiyatı 13,40 lira olarak hesaplandı.


Bursa’da gayrimenkul piyasası hareketliliğini koruyor

Ağustos ayında hareketlenen Bursa konut piyasası, Eylül ayında da bu hareketliliğini sürdürdü. Satılık konut fiyatlarının yüzde 2, kiralık konut fiyatlarının ise yüzde 3 oranında arttığı kentte amortisman süreleri 19 yıldan 20 yıla yükseldi.

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi’ne göre, Bursa’daki kiralık konutlarda en çok yükseliş gösteren ilçeler Kestel ve Yıldırım (%12) ilçeleri oldu. İnegöl’de ise kiralar yüzde 2 oranında düşrü. Kent genelinde kiralık konutlarda 6 aylık ortalama metrekare fiyatı 10,10 TL olarak gerçekleşti.

Antalya’da kiralık konut fiyatlarında artış var

Hürriyet Emlak Eylül 2018 Emlak Endeksi’nin açıkladığı verilere göre Antalya’da son 6 ayda satılık konutlarda fiyatı en çok artan ilçeler yüzde 13 ile Aksu ve yüzde 8 ile Korkuteli ilçeleri oldu. Finike (-%28), Serik (-%16) ve Kemer (-%12) ise satılık konutlarda fiyatı en çok düşen ilçeler oldu. Kiralık konutlar açısından bakıldığında Kaş ve Korkuteli’nde fiyatların yükselişi devam etti. Kaş’ta yüzde 34, Korkuteli’nde ise yüzde 24 oranında bir artış görüldü.

Kiralık fiyatlarının yüzde 3 oranında yükseldiği görülen kentte kiralık konutlarda 6 aylık ortalama metrekare fiyatı 10,40 lira olarak hesaplandı. Antalya’nın ortalama amortisman süresi de 20 yıl olarak ölçümlendi.


Geri Dön