23 / 04 / 2024

Türkiye'de yapılan kazılarda yerli ve yabancı ayrımı yapılmıyor!

Türkiye'de yapılan kazılarda yerli ve yabancı ayrımı yapılmıyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye'de kazılarda herhangi yerli veya yabancı ayrımı yapmıyoruz. Hepimiz istiyoruzki yerli üniversiteler ve yabancı üniversiteler çalışsınlar. Herkes çalıştığı yerin değerini bilsin'' dedi



   Bakan Günay, Vali Nurettin Yılmaz ve Sagalassos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marc Wealkens ile Sagalassos'ta incelemelerde bulundu, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Antik kentte önce Yukarı Agora ve Antoninler Çeşmesi'ni gezen Günay, daha sonra antik kütüphanede incelemelerde bulundu. 

     Bakan Günay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Myra ve Andriake'de bazı gözlemlerde bulunduğunu, Patara kazılarında ise çok önemli haberler ve buluntuların olduğunu söyledi. 

     Konuyu yakın bir zamanda kazı başkanı ile düzenlenecek toplantıda kamuoyu ile paylaşacağını bildiren Günay, ''Türkiye'de kazılarda herhangi yerli veya yabancı ayrımı yapmıyoruz. Hepimiz istiyoruzki yerli üniversiteler ve yabancı üniversiteler çalışsınlar. Herkes çalıştığı yerin değerini bilsin. Verimli bir şekilde, dikkatli bir şekilde çalışsın. Hepsi başımızın tacıdır. Bütün çalışmaları yürekten alkışlıyoruz'' diye konuştu. 

     Burdur'dan karayolu ile geçerken mümkün olduğunca Sagalassos'a uğramaya çalıştığını ifade eden Günay, ''Kentin 2 bin 500 yıl önceye uzanan bir tarihi var. Burası Anadolu'nun kültür, sanat ve yerleşim merkezlerinden birisidir. İnanılmaz anıtsal yapılar var. Burada çok iyi çalışan kazı heyetimiz var'' diye konuştu. 

     Bakan Günay, Türkiye'de 2012 yılı itibarıyla 175 kadar kazı yapıldığını, bunların 120'den fazlasının Türk Üniversiteleri tarafından, 40'dan fazlasının da yabancı kazı heyetleri ve üniversiteleri ile yapıldığını anlatarak, ''Burası çok önem verdiğim yerlerden birisidir. Kazı başkanı Marc beye teşekkür ediyorum. Her geldiğimde yeni bir şeyler görüyoruz'' diye konuştu. 

     Sagalassos ile ilgili çevre düzeni planının olduğunu belirten Bakan Günay, çevre düzeni planı çerçevesinde giriş, karşılama binası, gezi güzergahlarının olacağını kaydetti. 

     Günay, kalkınma ajansının katkılarıyla gelecek yıllarda çevre düzeninin uygulanmaya başlanacağını söyledi. 

     Bakan Günay, görevine yeni başlayan Vali Yılmaz'a başarı dileyerek, şöyle konuştu: 

     ''Vali beyle bundan önce Bitlis'te beraber çalıştık. Ahlat'ta bölgenin en büyük Türkistan mezarlığı var. Bu mezarlığın ayağa kalkması ve dünyanın bilmesi açısından önemli çalışmalar yapıyorduk. Vali bey tarihi alanlarla ilgili çalışmalara alışkındır. Burada güzel çalışmalar yapacağımızı umut ediyorum.'' 

     Bakan Günay, antik kentteki incelemelerinin ardından karayolu ile Afyonkarahisar'a hareket etti. 

     AA


Geri Dön