18 / 04 / 2024

Türkiye'de yeni kriz kapıda. CHP Milletvekili uyardı

Türkiye'de yeni kriz kapıda. CHP Milletvekili uyardı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'nin gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Adana  Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi olan Ayhan Barut, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da yapılacak olan tahıl koridoru ile ilgili AK Parti iktidarına uyarılarını gerçekleştirdi.

2004 yılından bu yana ülkemizde 93 milyon dekar şeklinde üretim elde edilen buğdayın son dönemde 69 milyon dekara kadar düştüğünü, buğday ekim alanının 24 milyon dekar azaldığını bildiren Barut, "İthalat sevdalıları yüzünden ekim alanları hızla azalırken, yerli çiftçimiz desteklenmezken, 20 yıllık AKP iktidarı döneminde 70 milyon ton buğday ithalatına 20 milyar dolardan fazla paramız gitti. Gıdada kriz olmaması için yerli çiftçi ve üretimin mutlaka desteklenmesi gerekiyor" dedi.

"TARIMDA KENDİ KENDİMİZE YETMELİYİZ"

Rusya'nın tahıl ambarı olarak gösterilen Ukrayna'ya yönelik saldırısı sonrasında tüm dünyada çok ciddi biçimde gıda krizine yönelik endişelerin oluştuğunu anlatan Barut, bu anlamıyla İstanbul'da Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin katılımıyla yapılacak tahıl koridoru zirvesinin önemli olduğunu söyledi. Pandemi döneminde görüldüğü gibi güvenli gıdaya erişimin önemli olduğunu, kısıtlamalar nedeniyle parası olanların bile gıdaya erişmekte zorlandığını anımsatan Barut, "Sağlıklı yaşam için güvenli gıdaya erişim en öncelikli konulardan birisidir. Tüm dünya pandemide bir kez daha gördü ki tarım olmadan yaşam olmaz. Tarım stratejik bir sektördür. Bu nedenle ülkemizin derhal tarımda kendi kendine yeterliliğinin sağlanması zorunludur" diye konuştu.

Türkiye de yeni kriz kapıda. CHP Milletvekili uyardı
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön