29 / 03 / 2024

Türkiye'de yerleşik her 2 yabancıdan biri kendi evinde oturuyor!

Türkiye'de yerleşik her 2 yabancıdan biri kendi evinde oturuyor!

Yabancıya gayrimenkul satış şirketi Nevita tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancının yarıya yakını kendi evinde oturuyor.



Yabancıya gayrimenkul satış şirketi Nevita'nın yaptığı araştırmalara göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancının yarıya yakını kendi konutunda oturuyor.

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, araştırmanın sonuçlarına ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yabancıya gayrimenkul satışında dönüm noktası olan Mütekabiliyet Yasası'nın 2013 yılında yürürlüğe girmesinden sonra bu alanda hızlı bir ivmelenme yaşandığını söyledi.

Türkiye de yerleşik her 2 yabancıdan biri kendi evinde oturuyor!

Yabancıların Ocak 2013 tarihinden bu yana Türkiye'den aldığı konut sayısının 216 bine ulaştığını dile getiren Akbal, 2013 yılında senelik 12 bin düzeyinde olan yabancıya konut satışının, son 3 senede yıllık 40 bin ortalamayı aştığını belirtti.

Faruk Akbal, artık İtalya, İspanya ve Fransa gibi yabancıların sıkça tercih ettiği ülkelerle yarışır duruma gelen Türkiye'de konut satın alan yabancıların bunu hem yatırım hem de oturum için tercih ettiğini söyledi.

Faruk Akbal, "TÜİK'in son verilerine göre, Türkiye'den ikamet almış yabancı sayısı 1 milyon 531 bin. Türkiye'deki hanelerde yaşayan ortalama nüfusun 3,3 olduğunu düşünürsek satın alınan bu 216 bin evde 750 bine yakın yabancının yaşadığını söyleyebiliriz. Özetle, her iki yabancıdan birinin Türkiye'de kendi evinde oturduğu araştırmamızın sonuçlarından bir tanesi." dedi.

- "İran ve Irak uyruklu vatandaşlar büyük oranda ikamet için alıyor"

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Akbal, son yıllarda başta vatandaşlık teşviki, yüksek döviz kuru, gayrimenkul yatırımının cazibesi, Türkye'deki konutların Avrupa ve benzeri ülkelere göre fiyat avantajının bulunması gibi nedenlerle senelik bazda 50 bin virajına yaklaşıldığını belirtti.

Geçen sene 45 bin 483 olan yabancıya konut satış adedinin, bu sene salgın sebebiyle 40 bin civarında gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Akbal, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye'den en çok konut alan milletlere baktığımızda başı İran ve Irak uyruklu vatandaşlar çekiyor. Açık ara önde olan bu iki ülke vatandaşlarının büyük oranda ikamet için aldığını biliyoruz. Ayrıca, bu iki ülkenin yanı sıra Orta Doğu vatandaşları da ağırlıkta... Biliyorsunuz bu ülkelerde aileler genellikle kalabalık oluyor. O yüzden rakamın daha yüksek bile olabileceğeini düşünüyoruz."

Yabancıların en çok konut aldığı illerin başında mega kent İstanbul'un geldiğini, İstanbul'u, Antalya'nın takip ettiğini dile getiren Akbal, Ankara, Bursa ve Yalova'nın yanı sıra son yıllarda Samsun ve Trabzon gibi Karadeniz illerinin de öne çıktığını belirtti.

Türkiye de yerleşik her 2 yabancıdan biri kendi evinde oturuyor!

- "Vatandaşlık alanların sayısı 7 bini geçti"

Faruk Akbal, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te 2018 yılında yapılan değişiklik sonrası bu alanda taleplerin çok hızlı arttığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Aralarında Saint Kitts ve Nevis, Antigua ve Barbuda gibi Karayip ülkeleriyle, Tuvalu, Vanuatu gibi ada devletlerinin de olduğu 93 ülkeden 7 bin 312 kişi 250 bin dolara vatandaşlık aldı. Vatandaşlık hakkı, 19 Eylül 2018'de 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmüştü. Kanun 1 milyon dolar şartını geçerli kıldığı zaman da 70 kişi vatandaşlık almıştı. 19 eylül sonrası rakam 7 bini aşmış oldu. En çok vatandaşlığı İranlılar, Afganlar ve Iraklılar aldı."

 

Yabancı yatırımcının konut alım iştahı artıyor!


Geri Dön