19 / 04 / 2024

Türkiye'deki 5,6 milyon bina yalıtılmalı!

Türkiye'deki 5,6 milyon bina yalıtılmalı!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, kentsel dönüşümün dışarısında yer alan 5,6 milyon binanın da yalıtılması gerektiğini anlattı.



‘Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’ İZODER’in kurduğu günden bu yana topluma yalıtımın faydalarını anlatmayı amaçladığını anlatan Levent Gökçe, “Isı yalıtımı uygulamalarının zorunlu hale getirildiği 08 Mayıs 2000 tarihli Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliğinden,01 Haziran 2018 yılında yürürlüğe giren ve ülkemizde büyük eksiklik olan ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ ile ‘Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliği’ne kadar tüm yalıtım branşları ile ilgili mevzuatların hazırlanması ve oluşturulmasına doğrudan katkı sağladık, bundan sonra da sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.

Mevzuat oluşturmanın İZODER’in misyon ve vizyonundaki hedeflere ulaşılmasında tek başına yeterli olmadığından bahseden Levent Gökçe; “Yalıtımla ilgili kamu ve özel sektörde görev alan profesyonellere, geleceğin tasarımcısı ve karar vericisi konumuna gelecek öğrencilere ve yalıtım yaptırmayı düşünen vatandaşlarımıza yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını yürütmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Güvenli ve sağlıklı yapılara kavuşmak amacıyla tüm yalıtım branşlarının, yönetmelik ve standartlara uygun bir şekilde Türkiye'de binalara uygulanması gerektiğinnden bahseden Levent Gökçe, İZODER’in halen sürdürmesi gereken önemli faaliyetler olduğunu ifade ederek öncelikli çalışmalarını şu şekilde anlattı: “Tüm yalıtım branşlarına yönelik sektörümüzü direkt etkileyen yönetmelikler konusunda yakın dönemde önemli adımlar attık. Ancak enerji verimliliği açısından Türkiye’nin geleceği için stratejik öneme sahip olan ısı yalıtımı ile ilgili mevzuatları geliştirerek yeni adımlar atmamız gerekli.

Bugün gelişmiş ülkeler sıfır enerjili konutlar, pasif evler gibi konseptlere yönelmiş durumda. AB’de 2020 yılının sonundan itibaren yeni yapılacak binaların neredeyse sıfır enerjili bina olması şart koşuluyor. Bazı ülkeler bu uygulamayı başlattılar bile. Neredeyse sıfır enerjili bina konseptinde yalıtımın önemi çok büyük. Ülkemizde enerji verimliliği alanında maalesef bu noktadan çok uzaktayız. Ülkemizde yalıtım ile ilgili yasal düzenlemeler henüz AB ülkeleri seviyesinde değil. Eylem planı çerçevesinde mevzuatların da iyileştirilmesi, ısı yalıtım kalınlıklarının artırılarak AB seviyesine yükseltilmesi de enerji verimliliği için çok önemli bir adım olacaktır.

Deprem tehlikesi altında yer alan ülkemizde hayati öneme sahip olan su yalıtımı ve insanların beden ve ruh sağlığının korunması için gerekli olan ses yalıtımına dair yönetmeliklere dair bilgilendirmede bulunmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız teknik iş birliği protokolü kapsamında 14 farklı ilde 3.678 kişinin katılımıyla Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri gerçekleştirdik. Bu eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını pandemi sürecinin ardından farklı kesimler için sürdüreceğiz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıkladığı Kentsel Dönüşüm Eylem Planı kapsamında yapılması planlanan ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarıyla enerji verimli, sağlıklı, konforlu, güvenli yapılaşma fırsatının kaçırılmaması gerektiğini belirten Levent Gökçe, yönetmeliklerin tam anlamıyla uygulanmaya başlanarak denetim mekanizmaları etkili bir şekilde devreye girdiğinde yalıtım uygulamalarının, vatandaşa, çevreye ve ülke ekonomisine katkısının büyük olacağından bahsetti.

Kentsel dönüşümün dışarısında yer alan 5,6 milyon binanın da yalıtılması gerektiğini anlatan Levent Gökçe; “İZODER olarak, tüketicinin alım gücünü desteklemek amacıyla kredisi kampanyasının hayata geçmesini bekliyoruz. Bu çerçevede bir an önce bu kampanyanın hayata geçirilerek ülkemizde ısı yalıtımı seferberliği başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizdeki tüm binaları yalıtımlı hale getirdiğimizde (En az C sınıfı binalar) her yıl 9 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var” şeklinde konuştu.

İZODER’in kurulduğu zamandan bu yana büyümeyi sürdürdüğünü anlatan Levent Gökçe, şu açıklamalarda bulundu: “İZODER, 2007 yılında kurduğu laboratuvar ile yalıtım ürünlerinin yurt içerisinden deneye tabi tutularak CE işareti ile pazara arz edilmesine imkan sağladığı gibi sektörün kalite altyapısının güçlendirilmesine destek oldu. Önemli yapısal adımlar atarak sektöre yönelik hizmetlerini çeşitlendirerek devam ettiren İZODER, üyeleri ve paydaşları ile birlikte Türkiye’de yalıtım ile ilgili yasal düzenlemelere katkıda bulunma ve kamuoyunu yalıtım konusunda bilinçlendirme çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam edecektir.”


Geri Dön