20 / 04 / 2024

Türkiye'nin dev projeleri peş peşe hizmete alınıyor!

Türkiye'nin dev projeleri peş peşe hizmete alınıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'ndan sonra Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu'nun 70 kilometrelik kısmının bu hafta içinde hizmete alınması hedefleniyor.



Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde dev projeler peş peşe hizmete açılıyor. Yusufeli Barajı'nın su tutma töreninden sonra Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu'nun 70 kilometrelik kısmının bu hafta içinde hizmete alınması hedeflenirken ülkenin en yüksek ayaklı, en uzun dengeli konsol köprüsü Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün ise cumartesi günü açılması planlanıyor.

Türkiye nin dev projeleri peş peşe hizmete alınıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 34 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), yeni bağlantı yolları ve tünelleri ile yeni yerleşim bölgesinin açılışını gerçekleştirdi.

İnşaat çalışmalarına 2012'de başlanan Yusufeli Barajı ve HES, çift eğrilikli beton kemer sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin 1'inci, dünyanın 5'inci en yüksek barajı olarak tarihe geçti.

Her biri 186 megavatlık üç üniteden oluşan Yusufeli Barajı ile HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle senede 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Baraj, 2,5 milyon taşınmazın veya 750 bin Togg otomobilinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde enerji üretecek, ekonomiye senede 5 milyar TL'lik katma değer sağlayacak.

Türkiye nin dev projeleri peş peşe hizmete alınıyor!

Ayrıca, baraj ve yeni yerleşim bölgesi kapsamında üç kesim halinde toplam 69,2 kilometre uzunluğunda hayata geçirilen relokasyon yollarında 56,7 kilometre uzunluğunda 39 tünel, 3615 metrelik 19 adet köprü ve viyadük inşa edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, barajın ardından Ağrı Tutak Yolu'nun ve cumartesi günü de Konya Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün açılışını yapacaklarını duyurdu.


Geri Dön