27 / 04 / 2024

Türkiye'nin elektrik tüketimin yüzde 41'i Bitcoin üretiminde harcanıyor!

Türkiye'nin elektrik tüketimin yüzde 41'i Bitcoin üretiminde harcanıyor!

Kripto para birimi Bitcoin, senelik tükettiği 120 teravat elektrik ile Türkiye'nin yıllık tüketiminin yüzde 41'ine denk düşen enerji tüketimi yapıyor. 



New York'un yeni Belediye Başkanı Eric Adams'ın ilk üç maaşının tamamını Bitcoin olarak alacağını duyurması ile beraber kripto paraların geleceği yeniden şekillendirdi. Sputniknews'te yer alan habere göre; maaşını Bitcoin olarak almakla New York'u 'kripto para sektörünün merkezi' haline getirme niyetine dikkat çeken Adams'ın bu adımı, Bitcoin madenciliğinin tükettiği elektrik nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer alıyor. 

Cambridge Üniversitesi tarafından yayımlanan Bitcoin Elektrik Tüketimi İndex'inden derlenen verilere göre; Bitcoin madenciliği senelik yaklaşık 120 teravat elektrik tüketimi yapıyor. Verilere göre, altın araştırmaları için tüketilen elektrik miktarı ise senelik 131 teravat olarak gerçekleşiyor.

Türkiye nin elektrik tüketimin yüzde 41 i Bitcoin üretiminde harcanıyor!

Bitcoin madenciliğinin elektrik tüketimi ülkelerin elektrik tüketimi ile karşılaştırıldığında ise kripto para, bütün ülkeler arasında en çok elektrik tüketenler listesinden 32. sırada bulunuyor. Listede ilk sırada 6 bin 875 teravat yıllık elektrik tüketimi ile Çin bulunuyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre ise Türkiye'de 2020'de 290 teravat elektrik tüketimi yapıldı. Verilere göre Bitcoin'in elektrik tüketimi Türkiye'nin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 41'ne denk geliyor. 

Bitcoin neden yüksek enerji tüketiyor?

Kripto para birimi Bitcoin sisteminde yapılan bütün işlemler kripto para birimine bağlı bütün bilgisayarlarda kayıt altında tutuluyor. Sistemde elektrik üretimi yapan esas etken ise madenci olarak isimlendirilen ve bitcoin üreten kişiler oluyor. Madenciler çok fazla sayıda gelişmiş bilgisayar ile bu işlemleri yapmak zorunda kaldıkları için yoğun elektrik tüketimine sebep oluyor.

 Türkiye nin elektrik tüketimin yüzde 41 i Bitcoin üretiminde harcanıyor!

Koronavirüs ile birlikte kripto para sayısı yüzde 168 arttı

Sınırlı bir para anlayışı ile Satoshi Nakamoto tarafından üretilen Bitcoin projesinde en fazla 21 milyon Bitcoin çıkarılabilecek. Online istatistik portalı Statista'da yer alan verilere göre, şu ana kadar 18,8 milyondan fazla Bitcoin üretilirken yaklaşık 2,1 milyon Bitcoin ise madenciler tarafından üretilmesi hedefleniyor. 

Kasım 2021 itibarıyla piyasada 7 bin 557 kripto para olurken tepede bulunan 20 kripto para toplam piyasanın yüzde 90'ınını domine ediyor. Koronavirüs salgını öncesine denk düşen Kasım 2019'da 2 bin 817 kripto para bulunurken, salgın sonrası kripto para sayısı yüzde 168 artarak büyük bir sıçrama yaşadı.

Bitcoin rallisi tehlikede mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön