25 / 04 / 2024

Türkiye'nin en büyük camisi ve en büyük parkı Şahinbey'de yapılacak!

Türkiye'nin en büyük camisi ve en büyük parkı Şahinbey'de yapılacak!

Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 1 milyon 700 bin m2’lik Türkiye’nin en büyük parkını yapacaklarını ve parkın 1 ve 2. etaplarını Kasım ayı içinde halkın hizmetine sunacaklarını belirtti..



Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 1 milyon 700 bin m2’lik Türkiye’nin en büyük parkını yapacaklarını ve parkın 1 ve 2. etaplarını Kasım ayı içinde halkın hizmetine sunacaklarını belirterek; 10 bin 182 m2’lik Türkiye’nin en büyük camisini de Şahinbey’e inşaa edeceklerini ifade etti. “Cami inşaatımız devam ediyor. İnşaallah 2 yıl içinde inşaatı bitireceğiz ve aynı anda 15 bin kişi namaz kılabilecek” diyen Tahmazoğlu ile Gaziantep’i ve yaptıklarını sizin için konuştuk, buyurun...


Akit: Okuyucularımız için sizi tanıyabilir miyiz?


Tahmazoğlu: Gaziantep Şahinbey doğumluyum. Ahmet Çelik İlkokulu, Atatürk Lisesi ve Erzurum Üniversitesi İletişim Fakültesini bitiridim. Askerliğimi Erzurum’da yaptıktan sonra mali müşavir olarak iş hayatına başladım. Sonra ticaretle uğraştım. Daha sonra yeminli mali müşavir sınavına girerek kazandım. 11 yıl yeminli mali müşavirlik yaptım. AK Parti kurulurken kurucu üye olarak siyasete başladım. Sonra il başkanlığı, 2006’da siyasi okul işleri başkanlığı yaptım. 2007 yılında sekizinci sıradan milletvekili adayı oldum. Fakat yedi milletvekili seçildi. 2009 yılında belediye başkanlığı için başvurdum ve aday gösterildim. Yaklaşık 4.5 yıldır Şahinbey Belediye Başkanı olarak devam ediyorum.


‘ŞEHRİN TEMEL PROBLEMLERİNİ ÖNCEDEN TESPİT ETMİŞTİK’


Hizmette ilk yıllarınız olmasına rağmen duyumlarımıza göre iyi bir yol almış görünüyorsunuz. Bu işin sırrı nedir, nasıl başardınız? Kısa zamanda birçok projeyi hayata geçirmeniz söz konusu. Bütün bunlarla iligili neler söylemek istersiniz?


- Ben daha önce sivil toplum örgütlerinde de çalıştım. Gerek vakıf ve derneklerde, gerekse resmi kamu yararına çalışan dernek ve vakıflarda, talebe hizmetlerine bakan dernek ve vakıflarda çalıştım. İl başkanlığı yaptığım dönemde özellikle şehrimizle ilgili problemler ve yapılması gerekenler hakkında çok detaylı çalışmalarda bulundum. O zamandan hazırlıklarımız vardı. Hazırlıktan kastım; şehrimizin temel problemleri konusundaki araştırmalar... Gelen Bakanlarımıza, Başbakanımıza ilettik. İşin içinde ve ilgili olduğum için yapılması gerekenler konusunda bir birikimimiz vardı. Belediye başkanı olduktan sonra da o doğrultuta gayretli, çalışkan, genç ve dinamik arkadaşları seçerek bu alanda iyi bir ekiple çalışmaya devam ettik.


‘ANKET SONUÇLARINDA DA GÜZEL NETİCELER ALDIK’


Peki, şu ana kadar yapılmış anketler var mı ? Neticeleri nedir?


- Elbette yapılan anketler olduğunu duyduk, duyuyoruz. Sonuçlarında da güzel neticeler aldık. Ama son sözü Genel Merkez söyleyecek. Biz yeni aday olmadığımız için aday olup olmama noktasında genel merkezimizin bize bir talimatı olması gerekiyor.


‘ŞEHRİ ÇARPIK YAPILAŞMADAN KURTARDIK’


Sizin seçildiğiniz günden bu yana gerçekleştirdiğiniz en can alıcı proje hangisidir? Bunlardan bahseder misiniz?


- Şehrimizin, özellikle Şahinbey’in en büyük problemi çarpık yapılaşma ve hızlı nüfus artışı. Buna bağlı olarak kentsel dönüşüm konut yapımı, şehir merkezinde kalan işyerlerinin taşınması. Bunların yanında şehrimizde yeşil alan noktasında da sıkıntılar vardı. Yeşil alanların artırılması söz konusu. Sosyal belediyecilik anlamında vatandaşın her türlü ihtiyacının karşılanması durumu söz konusu. Bunların hepsi kendi alanında öncelikli. Yine bunun yanında eğitim alanında sıkıntımız vardı. Biz bütün bu çalışmaların hepsini birlikte yaptık. Türkiye’deki en kapsamlı kentsel dönüşüm Şahinbey’in beş ayrı bölgesinde yapılıyor. Belediye imkânlarıyla 5 bin konut yapıyoruz. Bu da önemli. Yine şehir merkezinde kalan bin iş merkezini sanayi sitesine taşıyacağız. Bu da yine kentsel dönüşüm hakkında yapılan bir çalışmadır. Çarpık yapılaşmayı tamamen durdurduk. Fakat bunun yanında konut üretilmesi ve yeni yerleşim alanlarının açılması önemliydi. Şu anda biz 550 kişinin yaşayacağı yeni yerleşim yerlerini açtık. İçerisine de hem modern yapılaşmayı sağlamak adına, hemde sosyal donatılara sahip bir alan olması adına Türkiye’nin en büyük parkını inşaa ediyoruz. 1 milyon 700 metrekare büyüklüğünde bir park. Yanıbaşında ulaşım problemlerini çözecek 50 metre genişliğinde on şeritli 12 km.’lik yeni bir yol açıyoruz. Bunları kamulaştırarak ve vatandaşla anlaşarak yapıyoruz. Şu anda kentsel dönüşüm ve kamulaştırma anlamında 5 bin vatandaşımızla anlaşmaya vardık. Bunlar elbette önemli şeyler.


TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PARKI VE CAMİSİ YAPILIYOR


Türkiye’de kentsel dönüşüm gibi ilklere adım atıyorsunuz; yine bu çerçevede Türkiye’nin en büyük parkı ve camisini yapma hedefini anlatır mısınız?..


- Yeşil alan konusunda biz çok sıkıntılıydık. Kişi başına 1 m 25 cm yeşil alan düşüyordu. Normalde bunun standartı 15 m olması gerekiyor. Şu anda 5.35 seviyesine yükselttik. Dört kattan daha fazla bir artış oldu. Daha da artırmamız gerekiyor. Bunun için yeni bir alanda büyük parklar planladık. Şimdi batı yakamızda 180 bin metrekarelik bir parkı bitirme aşamasındayız. Bunun yanında şehrin doğu ve güneyini kapsayan, Türkiye’nin de en büyük parkı olacak 1 milyon 700 bin metrekarelik Yeşil Vadi Parkı’nı inşaa ediyoruz. İçerisinde 86 bin 500 metrekare gölet alanı, yürüyüş alanları, spor alanları, etkinlik alanları ve 8 bin kişilik amfi tiyatro alanı omacak. Yine bunun yanında hobi bahçeleri, botanik bahçesi, piknik alanları ve meydanlar yapıyoruz. Gençlerimiz için de birçok aktivite açısından su kayağı, çim kayağı, roller coaster gibi alanlar yapıyoruz. Böylelikle her yaştaki insanımızın orada her aktiviteden faydalanmasını sağlamış olacağız inşaallah.


‘BAŞBAKAN’IN TALİMATIYLA BÜYÜK BİR CAMİ YAPIYORUZ’


Tahmazoğlu: Bunların yanında cami hedefimiz açısından şunları söylemek isterim; her şehre bir selâtin cami gerekiyor. En son Başbakanımız Maraş’a geldiğinde oradaki Abdülhamit Han Camii’ni ziyaret ederken aramızda bir diyalog geçmişti. Onlar orası için para isterken “Biz yardımcı olabiliriz” dediğimde Başbakanımızın; “Siz Gaziantep’e büyük bir cami yapın” şeklinde bir talimatı oldu. Biz de bunun çalışmasına başladık ve şu anda yeni gelişen bölgemiz Akkent mahallemizde Türkiye’deki en büyük caminin inşaatı hızlı bir şekilde sürüyor.


ŞAHİNBEY ÖRNEK ALINIYOR


Kentsel dönüşümde Türkiye’de örnek olmanız söz konusu. Birçok kentsel dönüşüm projeleri hayata konuyor... Fakat neden Şahinbey ve neden siz? Bunu nasıl başardınız?..


- Öncelikle buna inandık. Şahinbey’in % 80’i çarpık yapılaşmış ve büyüme istidadı olan bir yer. Son dört yılda nüfusumuzda 96 bin 700 artış oldu. O da bu yıl hariç. Bu yılı da dahil edersek 120 bini, 125 bini bulur. Bir de 100 bin Suriyeli var, onlar hariç. Dolayısıyla böyle bir alanda kentsel dönüşüm zaruriydi. Fakat kentsel dönüşüm zor bir iş olduğu için belediyeler bu işe pek giremiyorlar. Bunun yanında vatandaşla da anlaşmanız gerekiyor, birebir ikna gerekiyor. Mali gücünüz ve iyi bir ekibiniz olması da şart. Bu üç gereksinim birleşmezse, kentsel dönüşüm hem fiyasko olur, hem de size artı yerine eksi yazmaya başlar.


Biz bu anlamda iyi bir ekip kurduk. Mali yapımızı güçlendirdik ve vatandaşlarımızla da birebir görüşüp ikna ederek bu işe başladık. Sözümüzün arkasında durduk, sözümüzün eri olduk. Vatandaş baktı ki belediye bu işte kararlı, dediğini yapıyor; hem de vatandaşı mağdur etmiyor, ikna oldu. Şu anda çarpık yapılaşmanın olduğu bütün mahallelerimizden; “Bize de kentsel dönüşüm yapın” diye talep geliyor.


‘2610 evin yıkımını gerçekleştirdik’


İstanbul’un bazı semtlerinde olduğu gibisizde de insanların kentsel dönüşümle ilgili tepkileri oldu mu?


- Kesinlikle hayır. Biz şu ana kadar 2610 evin yıkımını gerçekleştirdik ve zabıtaya veya polise intikal eden hiçbir olay yaşanmadı. Tamamen vatandaşın rızasına dayalı hareket ediyoruz. Kentsel dönüşümde Şahinbey hem öncü, hem şampiyon.


‘Vatandaşı faizsiz ev sahibi yaptık’


Kentsel dönüşüm haricinde bir de dar gelirli ailelere yönelik konut projeleriniz var...


- Konutları 38 bin lira bedelle; 8 bini peşin, kalan 30 bin lirası da aylık 250 TL taksitle 10 yıl vadeli satışa sunuyoruz. Toplamda 2 bin 250 ailemizi banka ve faize bulaştırmadan tamamen belediye imkânlarıyla kira öder gibi, hatta kiradan daha da ucuz şekilde konut sahibi yapıyoruz.


‘Konut alanlarını belediyemiz planlıyor’


Bölgenizde yeni yaşam alanları oluşturuyorsunuz. Bu yeni yaşam alanları ile ilgili neler söyleyeceksiniz?..


- Konut alanlarını planlı bir şekilde yapıp, altyapısını, yollarını götürüyoruz. Vatandaş ondan sonra yapılaşma sağlıyor. Böylelikle daha modern, daha düzenli bir şehir oluşturulmuş oluyor.


‘Modern yapıya yönelerek çarpık yapılaşma önlendi’


Siz gelmeden önce kaçak yapılaşma var mıydı? Bunu, kentsel dönüşümle birlikte tamamen sıfırladınız mı?


- Biz hükümetimizin çıkardığı yasa ile kaçak yapılara müsaade etmiyoruz. İnsanlara çarpık bina fiyatından daha uyguna ve modern yapıda konutlar vererek o cazibeyi (kaçak yapılaşmayı) ortadan kaldırdık.


‘1 LİRA FAİZ ÖDEMEDEN BÜTÇEMİZİ HİZMETE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ’


Yerel seçimlerin yaklaştığı bu dönemde henüz belediye başkanlığınız devam ederken; yeni hedefleriniz, projeleriniz nelerdir?


- Ben önceki seçim taahhüdüne baktım. Bütün vaatlerimi gerçekleştirmişim. Bu noktada gerçekleştirmediğim bir şey yok. Genelde belediye başkanları; “Şu projem yarım kaldı, ben devam edeyim” der. Ama biz böyle bir yaklaşım içinde değiliz. Allah nasip ettiği süre içerisinde halkımızın ihtiyaç duyduğu; ki bunun başında kentsel dönüşüm, konut, işyeri, yeşil alan, sosyal aktiviteler ve tesisler geliyor; bunları yapmaya devam edeceğiz... Aynı zamanda 30 tane cami inşaatımız devam ediyor. Bunlar bizim önceliklerimiz. Çünkü halkımızın hassasiyeti maddi ve manevi kalkınmayı birlikte gerçekleştirmek yönünde. Biz belediye olarak 92 milyon olarak aldığımız bütçemizi şu an 7 kat artışla 637 milyona çıkardık. Bütçemizin % 80’ini yatırıma dönüştürüyoruz. Bütçemizin 1.5 katı borç vardı. Bunları da tamamen ödedik. Ayrıca gelecek yıllara ait borçları da ödedik. Şu an belediyemiz bütün imkânlarıyla 1 lira faiz ödemeden, bütçesinin tamamını vatandaşlarımıza hizmete dönüştürüyor. Zaten belediyemizi her alanda öne çıkaran şeylerin başında da bu geliyor.



Yeni Akit


Geri Dön