27 / 04 / 2024

Türkiye'nin ev ve konaklarını bir Amerikalı keşfetti!

Türkiye'nin ev ve konaklarını bir Amerikalı keşfetti!

Uzun süredir İpek Yolu'nu araştıran fotoğrafçı ABD'li Lynn Gilbert'in Türkiye, Özbekistan ve Suriye'de çektiği fotoğraflar, neredeyse hiç görülmeyen özel alanları; ev ve konakları gözler önüne seriyor...



ABD'li fotoğrafçı Lynn Gilbert'in İpek Yolu araştırmaları sırasında çektiği ev ve konak fotoğraflarından oluşan 'İpek Yolu: Önce ve Şimdi' adlı sergisi Kapadokya'da... Gilbert'in çarpıcı fotoğrafları, teknolojinin henüz etkisini göstermediği bir ticaret dünyasını da tasvir ediyor.

Sanatçının Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi'nde sergilenen fotoğraflarının hikayesi; 2005'te, New York'ta yaşayan fotoğrafçı ve yazar Buket Şahin'le tanışmasıyla başlar.

Şahin, ortak tutkuları olan İpek Yolu rotasındaki konakları keşfetmek için Gilbert'i Anadolu'ya gelmeye ikna eder. İki fotoğrafçı, uzun soluklu gezilere çıkarlar: Önce İstanbul, sonra kuzeyden güneye ve batıdan doğuya İpek Yolu rotası ve en son Bursa ile Edirne'yi kapsayan geziler yaparlar. Şehirlerarası otobüsleri kullanan iki fotoğrafçı birlikte Türkiye, Suriye ve Ürdün'de 50'ye yakın kasaba, köyde 200'e yakın ev, han, medrese, kervansaray, kilise, cami, yayla ve çöllerde ise yörük ve bedevi çadırlarını ziyaret ederler. Gilbert, dünyanın her yerindeki evleri ziyaret etme tutkusunun 60 yıl önce başladığını anlatıyor: "Manhattan'da, henüz genç bir kızken, annem beni yılda bir kere halka açılan konaklara düzenlenen müze turlarına götürürdü. O zamandan beri dünyanın her yerinde gördüğüm eşsiz evlerin kaydını tutarım. 14 yıl önce, Rajistan'da resimle süslenmiş Havelis evlerinin muhteşem iç dekorasyonlarını görünce büyülendim ve böylece ev fotoğrafları çekmeye başladım."

Gilbert'in 'İpek Yolu: Önce ve Şimdi' adlı sergisi, Kapadokya'dan sonra Beypazarı ve Mardin'de de görülebilecek.

Figen Yanık / SABAH


Geri Dön