20 / 04 / 2024

Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 0,6 azaldı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi yüzde 0,6 azaldı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,6 azaldı ve 37,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti...



Türkiye'nin ham çelik üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,6 azalarak 37,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Çin, 2018'deki 928,3 milyon tonluk üretimiyle, küresel sıralamada zirvede yer aldı. Böylece Çin, dünya çelik üretiminin yüzde 51,3'ünü gerçekleştirirken Türkiye de 8. sıradaki yerini korudu. Öte yandan söz konusu dönemde çelik tüketimi yüzde 14,9 azaldı ve 30,6 milyon tona geriledi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektördeki gelişmelere ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Yayan, geçen yıl çelik ihracatının miktar bazında yüzde 20,5 artarak 22,1 milyon tona, değer bazında yüzde 32,1 yükselişle 17,7 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Dünya çelik piyasasında geçen yıl korumacı politikaların yarattığı baskı ve yurt içi çelik üretiminin yüksek oranda gerilemesi nedeniyle çelik üreticilerinin kar marjlarının önemli ölçüde düştüğünü ifade eden Yayan, bu nedenle üreticilerin ihracata yöneldiğini kaydetti.

"GİRDİ MALİYETLERİ ÜZERİNDEKİ YÜKLER KALDIRILMALI"

ABD'nin başlattığı, ardından AB ve diğer bazı ülkelerin dahil olduğu korumacılık uygulamalarına dikkati çeken Yayan, bu uygulamalara gösterilen reaksiyonlar neticesinde, 2018'i dünya çelik sektörü açısından korumacılık rüzgarlarının en sert estiği yıl olarak nitelendirdi. 


Geri Dön