28 / 03 / 2024

Türkiye’nin ilk Planetaryum’u Sancaktepe’de yapılıyor!

Türkiye’nin ilk Planetaryum’u Sancaktepe’de yapılıyor!

Türkiye’nin ilk Planetaryum’u Sancaktepe’de yapılıyor. Sancaktepe Bilim ve Deney Merkezi, Gözlemevi ve Planetaryum, Sancaktepe Belediyesi ve Sancaktepe Kaymakamlığı ortaklığı ile hazırlanan proje, İSTKA destekli bir bilim merkezi olacak...



Sancaktepe Bilim ve Deney Merkezi, Gözlemevi ve Planetaryum, Sancaktepe Belediyesi ve Sancaktepe Kaymakamlığı  ortaklığı ile hazırlanan, İSTKA destekli bir bilim merkezi olacak. 9m iç çapında 52 kişi kapasiteli bir planetaryum, 240m² büyüklüğünde Bilim Atölyesi ve 14'' Katadioptrik Teleskoplu Otomatik kubbeli gözlem evinden oluşuyor. Merkezimiz son teknoloji sistemlerle teçhiz edilecek olup bölgenin ilk ve tek bilim merkezi olacaktır.


İlköğretim ve Lise çağındaki öğrencilerin, yaparak yaşayarak öğrenme yöntemiyle, sınava dayalı bilgi depolayıp bilgiyi yerinde kullanamayan, senteze dönüştüremeyen bireyler olmasından ziyade; fen ve teknolojiye ilgi duyan, bilgi, bilim ve teknolojiyi etkin olarak kullanabilen, doğanın temel işleyiş mekanizmalarını günümüzün bilimsel bakış açılarıyla değerlendirip kendisi ile yaşadığı doğal ortamlar arasındaki etkileşimleri en iyi şekilde algılayarak yorumlayabilen bireyler yetişmesine katkı sağlayacak.


Planetaryum nedir?

Türkçe olarak "Gezegenevi" ,  "Yıldızevi" yada  “Gökevi” olarak adlandırdığımız Planetaryumlar, özel olarak hazırlanmış projektörden ve küresel bir tavandan meydana gelmektedir. Projektörden küresel tavana yansıtılan gökyüzü simülasyonu ile gezegenler, ay, takımyıldızları ve bu gibi birçok astronomik olayları gerçekçi bir şekilde izleyebileceğiniz ve astronomi hakkında birçok bilgi edinebileceğiniz yerlerdir. Aynı zamanda dijital planetaryumlarda küresel ekrana göre özel olarak hazırlanmış 25dk ile 40dk arasında değişen film gösterimleri de izlenebilmektedir.

Günümüzde şehirleşmeden kaynaklanan ışık kirliliği yüzünden her geçen gün gökyüzünü kaybediyoruz. Bu olumsuz etkiden dolayı gökyüzünde çok az sayıda yıldız görünmekte ve güzel bir gökyüzü görüntüsü için şehir merkezlerinden uzaklaşmak durumundasınız. Planetaryumlar bu noktada çok işlevsel olarak insanları muhteşem gökyüzü ile buluşturuyor. Gelen ziyaretçilere görsel anlamda etkileyici görüntüler sunabilen Planetaryumlar, insanların evrene olan ilgisini artırmakta ve gelenlere tam bir görsel ziyafet sunmaktadır. Bunun yanında Planetaryumlar okulların eğitim sistemini destekleyici programlarla çocukların temel astronomi bilgisine etkin destek olabilmektedir.


Sancaktepe Planetaryum’u sizi yüksek bir dağın tepesinde ışıksız bir ortamda etkileyici bir gökyüzü ile baş başa bırakacak, sizi dünyadan alıp bir gezegene ya da bir galaksiye götürecek. Özel olarak hazırlanmış dijital projeksiyon sistemi ile küresel bir ekrana yansıtılan gökyüzü simülasyonu sayesinde evrenin derinliklerine yolculuğa çıkaracak. Aynı zamanda Sancaktepe Planetaryumu’nda özel olarak hazırlanmış, farklı konularda ve yüksek çözünürlüklü benzersiz film gösterimlerini izlenebilecek.




Geri Dön