20 / 04 / 2024

Türkiye'nin yeni deprem haritası Yüksek Kurul'da!

Türkiye'nin yeni deprem haritası Yüksek Kurul'da!

Türkiye 'nin yeni deprem haritası bugün Yüksek Kurul'da görüşülecek. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ," Türkiye Deprem Haritamızı kurula takdim edeceğiz ve kurulun da görüşlerini alarak deprem haritası ve yeni deprem yönetmeliğinin Türkiye'de kullanılmasına geçeceğiz" 



Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) toplandı. 

 

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Bugün özellikle iki konuyu öncelikli olarak Yüksek Kurulumuz görüşecek. Bunlardan birincisi, yeni hazırlanan Türkiye Deprem Haritamız, ikincisi de bu deprem haritasını da esas alan Türkiye Deprem Yönetmeliği'nin yenilenmiş hali. Kurula bunları takdim edeceğiz ve kurulun da görüşlerini alarak deprem haritası ve yeni deprem yönetmeliğinin Türkiye'de kullanılmasına geçeceğiz." dedi. 

 

Büyük depremler sırasında çok büyük acılar yaşadığını anımsatan Akdağ, "Bu acılara sebep olan depremler sırasında organizasyon, etkin müdahale, hazırlık açısından Türkiye eksiklerini de görmüş oldu. Dolayısıyla hükümetimiz, o dönemde belli kurumları bir araya getirerek Başbakanlığın çatısı altında topladı." diye konuştu.

 

Yüksek Kurul'un yılda en az iki kez toplandığını belirten Recep Akdağ, Yüksek Kurulu 2018 yılında biraz daha sık aralarla toplama ihtiyacı olacağını ifade ederek "Çünkü bu organizasyonun, bu kurul yapısının özellikle afetlere hazırlanmak, riski azaltmak konusunda çok daha farklı bir hamleyi bu yıl içerisinde, yani 2018 yılı içerisinde yerine getireceğini düşünüyorum. Dolayısıyla 2018 yılı içerisinde biraz daha sık toplantılarımız olacak." dedi.

 

Bugüne kadar AFAD'ın başkanlığında çok hayırlı işler yapıldığını hatırlatan Akdağ, depremler başta olmak üzere, afetlere müdahale konusunda Türkiye'nin artık ciddi bir tecrübe kazanmış durumda olduğunu vurguladı.

 

Akdağ, bu tecrübenin sadece Türkiye'de değil, insani yardım anlamında ihtiyaç olduğunda diğer bütün ülkelere de taşındığını ve dünyanın takdirinin kazanıldığını aktardı.

 

Suriyelilere yurt içindeki hizmetlerin verilmesinde AFAD'ın çok büyük rolü olduğunu da anımsatan Akdağ, hükümetin verdiği bir kararla özellikle Türkiye içindeki Suriyelilerle ilgili konunun İçişleri Bakanlığının Göç İşleri Genel Müdürlüğüne devredileceğini söyledi. Akdağ, AFAD'ın yurt içi ve yurt dışındaki afetler ile yurt dışındaki insani yardım hizmetlerinde geçmişte üstlendiği rolü yürütmeye devam edeceğini de bildirdi.

 

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın "risk azaltma konusunda çalışmaların hızlandırılması" yönünde talimatları olduğunu aktardı.

 

Risk azaltma konusundaki çalışmaların hızlandırılacağını, bu konudaki eylem planının da belli göstergelere bağlanacağını belirten Akdağ, söz konusu göstergelerdeki hedeflere ulaşmayı amaç edinerek yola devam edeceklerini vurguladı. 

 

Akdağ, şöyle devam etti:

 

"Bugün, özellikle iki konuyu öncelikli olarak Yüksek Kurulumuz görüşecek. Bunlardan birincisi, yeni hazırlanan Türkiye Deprem Haritamız, ikincisi de bu deprem haritasını da esas alan Türkiye Deprem Yönetmeliği'nin yenilenmiş hali. Kurula bunları takdim edeceğiz ve kurulun da görüşlerini alarak deprem haritası ve yeni deprem yönetmeliğinin Türkiye'de kullanılmasına geçeceğiz.

 

Hazırlanan deprem haritası, teknolojinin en son imkanlarını kullanarak çok daha detay içeren, parsele kadar girebilen bir deprem haritası. Böylece hem belediyelerimizin hem binalarla ilgili projeleri yapan mühendislerimizin işi çok kolaylaşmış oluyor. Mesela diyelim ki benim şehrim Erzurum, ikinci derece deprem bölgesi olarak bilinir. Burada Erzurum'un bir ilçesi birinci derece, bir ilçesi ikinci derece, bir ilçesi üçüncü derece olabilecek şekilde çok daha detaylı bir doküman, ilgililerin eline ulaştırılmış oluyor. Deprem yönetmeliğinde de yeni birtakım özellikler ortaya koyuyoruz. Mesela 'sismik izolatör' dediğimiz, özellikle depremde binanın yalnızca yatay ve incinmeyecek bir hareket yapmasını sağlayacak hususlarla ilgili özellikler ortaya konuyor. Yüksek katlı, ahşap, basit binalar, hafif çelik yapılar yeni kurallar da ortaya konmuş oluyor." 
 


Geri Dön