25 / 04 / 2024

Türkiye’nin yüzde 70’i konut finansman destek paketlerinden yararlanacak! 

Türkiye’nin yüzde 70’i konut finansman destek paketlerinden yararlanacak! 

Emlakjet tarafından Nisan 2022'ye ilişkin emlak verileri kapsamında Türkiye’nin yüzde 70’i konut finansman destek paketlerinden yararlanacağı ortaya çıktı. 



Yıllık satılık ev fiyatlarındaki artışta İstanbul, kiralıkta ise Antalya lider

Emlakjet verilerine göre Nisan'da Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 9 yükselirken, senelik artış ise yüzde 148 olarak belirlendi. Kiralık ev fiyatlarındaki artış ise Nisan'da yüzde 23 olarak belirlenirken, senelik artış ise yüzde 153 oldu. 

Senelik satılık konut fiyat yükselişinde İstanbul ilk sıraya yerleşirken, kiralık ev fiyatlarında ise Antalya tüm şehirlerin açık ara önünde oldu. Antalya'dan sonra İstanbul ve Ankara’da senelik kiralık fiyatlarındaki yükseliş ise yüzde 180 oldu. 

Aylık satılık konut fiyat yükselişinde ise Bursa yüzde 12 artış ile Nisan 2022'nin lideri olurken; aylık kiralık yükselişinde de liderlik Antalya'nın oldu. 

Türkiye’nin yüzde 70’i konut finansman destek paketlerinden yararlanacak! 

Merkeze uzak çeper ilçelere talep arttı

Fiyat yükselişleriyle merkeze uzak çeper ilçelere talep artışının sürdüğü belirlendi. En çok ev aranan ilçeler sırayla Beylikdüzü (İstanbul), Keçiören (Ankara), Esenyurt (İstanbul), Şahinbey (Gaziantep), Mamak (Ankara), Selçuklu (Konya), Sincan (Ankara), Çankaya (Ankara), Osmangazi (Bursa), Sancaktepe (İstanbul) olarak açıklandı. 

“Konut Finansman Destek Paketleri’ne yoğun ilgi” 

Emlakjet tarafından hazırlanan özel araştırma dosyasında ise kullanıcıların 9 Mayıs 2022 tarihinde açıklanan konut finansman paketlerine ilişkin ilgisi araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre, Emlakjet kullanıcılarının yüzde 69’u duyurulan konut finansman paketlerinden faydalanmayı planladıklarına dikkat çekerek, konut finansman paketlerine yoğun ilgisini gösterdi. Paketten faydalanmayı planlayanların yüzde 75’i ilk Evim Konut Finansman Paketi’nden faydalanmayı istediklerine vurgu yaparken, yüzde 25’i ise Genişletilmiş Konut Finansman Paketi’nden yararlanmak istediğini aktardı. 

Bununla beraber konut finansman paketlerine uygun ilan oranlarına bakıldığında ise, satılık konutların yüzde 22’si İlk Evim paketine uygun ilanlardan meydana gelirken, genişletilmiş pakete uygun ilanların oranı ise yüzde 64 olarak belirlendi.

Tolga İdikat: “İnşaat sektörüne yönelik sunulan üçüncü paket gayrimenkul sektörü için önemli”

Türkiye’nin yüzde 70’i konut finansman destek paketlerinden yararlanacak! 

Araştırma verileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “9 Mayıs’ta 3 bacağı olan konut finansman destek paketlerinin açıklanmasının ardından emlakjet.com site trafiğinde bir günde yüzde 23 gibi önemli oranda artış gördük. Kararın açıklanması ardından fiyatları da yakından takip ediyoruz. Artan talebi takiben ortalama satılık konut fiyatlarında da yukarı yönlü hareket gördük. Emlakjet’te gerçekleştirdiğimiz ankette ise son dönemde satılık konut arayan kullanıcıların yüzde 69’u açıklanan destek paketleriyle ilgilendiğini tespit ettik. İlgili olan kullanıcıların dörtte üçü İlk Evim Konut Finansman paketiyle ilgileniyor. Sitemizde bu paketlere uygun ilan oranlarını incelediğimizde ise krediye uygun, birinci el (sıfır) ve 2 milyon TL altında listelenen satılık konut oranı yüzde 22 oranında. Genişletilmiş Finansman paketine uygun ilan oranı ise yüzde 64 ile İlk Evim paketine uygun ilanlara göre çok daha yüksek. İlk Evim paketinden yararlanacak kullanıcıların seçenekleri bu noktada daha sınırlı kalırken, inşaat sektörüne yönelik sunulan üçüncü paket ise direkt olarak arzın eksikliği problemine çözüm sunduğu için gayrimenkul sektörü açısından önem taşıyor. Üç bacaklı destek paketinin 2 milyon TL altı konut stokunun, daha yüksek olduğu küçük iller öncelikli olmak üzere, konut satışlarına canlılık getireceğini ve önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmeye devam edeceğini öngörüyorum.” şeklinde konuştu.

Büyükduman: “Konut satışlarında ılımlı artış bekliyorum”

Konut finansman paketlerinin şu anki enflasyonist ortamda oldukça cazip bir faiz oranına sahip olduğunun altını çizen İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman ise konuyla ilgili açıklamasında, “Emlakjet’in araştırma sonuçlarına göre ilk kez konut sahibi olacakların bu pakete ilgi duyması son derece anlaşılabilir. Ancak yine de bir takım erişim kısıtları var. Örneğin 1 milyon TL kredinin aylık taksiti 14 bin TL civarında. Sanıyorum ilgi duymayan yaklaşık yüzde 30’luk kesim konut satın almak için peşinatı bulunmayanlar ile aylık taksit ödemesine gelirleri yeterli olmayanlardan oluşuyordur. Benim kanaatim kredili konut satışlarının artacağı, buna mukabil diğer konut satışlarının azalacağı, ancak toplamda konut satışlarının geçmiş aylara kıyasla daha yüksek gerçekleşeceği yönünde. Paketler içerisinde sadece ilk kez konut alacaklara yönelik bir paketin bulunmasından dolayı geçmiş dönemlerdeki kampanyalara kıyasla konut satışlarında daha ılımlı artışlar bekliyorum.” ifadelerini kullandı.  

Türkiye’nin yüzde 70’i konut finansman destek paketlerinden yararlanacak! 

Emlakjet Prestige üyesi Royalest Emlak Krallığı Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Yakar, konut finansman destek paketlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Geçtiğimiz günlerde açıklanan destek paketleri ardından piyasada %10 ile %30 arasında bir talep artışı söz konusu oldu. Henüz destek kullanımlarının kullanıcılar tarafından araştırılma aşamasında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu paketlerin kullanılması için belirli şartlar var ve kullanıcılar detaylı bilgi almak isteğinde olabiliyor. Dolayısıyla paketlerin işlem sayısına etkisini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Konut fiyatlarındaysa paket açıklandıktan sonra yukarı yönlü hareket gözlemledik.” diye konuştu. 

Elinde parası olanlar dikkat! Altın, dolar ve euro için kimsenin bilmediği yöntem ortaya çıktı! Bunu yapan kazanıyor

Konut kredisinde faizler düştü, ev fiyatları sıçrama yaptı! En çok artış gösteren 2 il şaşırttı! 

Emekliye ve dar gelirliye TOKİ'den son dakika konut müjdesi! TOKİ yeni kampanyası için düğmeye bastı!


Geri Dön