27 / 04 / 2024

Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkeler belli oldu!

Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkeler belli oldu!

Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 7 milyar 437 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Bu dönemde, Türkiye'ye sermaye girişi 1 milyar 133 milyon dolar yükselen İspanya, doğrudan yatırımı en çok artan ülke oldu. 




Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 7 milyar 437 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi oldu.

Bu rakamda en büyük paya, geçen yıl 4 milyar 964 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişi yapan Avrupa ülkeleri sahip oldu. Avrupa ülkelerinin doğrudan yatırımları, geçen yıl 2016 yılına kıyasla yüzde 2,4 yükselirken, miktar bazında 114 milyon dolarlık artış elde edildi.

Bu dönemde, Avrupa'nın ardından Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda en büyük paya sahip olan Asyalı ülkelerin yatırımları ise yüzde 22,8 azalarak1 milyar 734 milyon dolara geriledi.

Amerika kıtasında bulunan ülkelerin doğrudan yatırımlarda payının giderek azaldığı görülürken, bu ülkelerden geçen yıl 214 milyon dolarlık yatırım girişi oldu. Amerika kıtası ülkelerinden gelen doğrudan yatırımlar 2016 yılında 408 milyon dolar düzeyinde bulunurken, bu da geçen bir yıllık süreçte söz konusu ülkelerin sermaye girişinde yüzde 47,5'lik düşüş yaşandığını ortaya çıkardı.

Geçen yıl, Afrika'dan 43 milyon dolarlık, Okyanusya'dan 459 milyon dolarlık ve sınıflandırılmayan ülkelerden 23 milyon dolarlık yatırım girişi oldu.

HOLLANDALI YATIRIMCILARIN TÜRKİYE İLGİSİ SÜRÜYOR


Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda yıllardır lider ülke unvanını taşıyan Hollanda, geçen yıl da bu yerini korudu. Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların 1 milyar 768 milyon doları Hollandalı yatırımcılardan geldi. Söz konusu ülkenin toplam yatırımlar içindeki payı ise yüzde 23,8 oldu.

Hollanda bu tutarla tek başına, Asya, Okyanusya, Amerika ve Afrika ülkelerinden de daha fazla doğrudan yatırım yapan ülke oldu. 
Doğrudan yatırımlarda Hollanda'yı, 1 milyar 451 milyon dolarla İspanya, 1 milyar 9 milyon dolarla Azerbaycan, 459 milyon dolarla da Avustralya izledi.

Finlandiya, Gürcistan, Lübnan, Bulgaristan, Mısır, Slovenya, Slovakya, Rusya, Kazakistan, Bahreyn, Tayvan, Hindistan ve Suudi Arabistan'ın ise Türkiye'ye doğrudan yatırımları geçen sene 10 milyon doların altında kaldı.

DOĞRUDAN YATIRIMI EN FAZLA AZALAN ÜLKE RUSYA


Geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımlar miktar bazında incelendiğinde, İspanya'dan 1 milyar 133 milyon dolarlık yatırım artışı gerçekleştiği gözlemlendi. İspanya bu tutarla geçen yıl Türkiye'ye yatırımı en fazla artan ülke olurken, İspanya'yı, 744 milyon dolarlık yatırım artışı ile Hollanda takip etti.

Avustralya'dan gelen doğrudan yatırımların, 2016 yılında bulunduğu 24 milyon dolardan geçen yıl 459 milyon dolara çıkması dikkati çekerken, bu artış Avustralya'yı sıralamada üçüncü sıraya taşıdı.

Öte yandan Rusya, geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımları en fazla azalan ülkeler sıralamasında başta yer aldı. Rusya'dan gelen doğrudan yatırımlar 2017 yılında 719 milyon dolar azalırken, bunu 650 milyon dolarla İngiltere, 320 milyon dolarla Katar ve 287 milyon dolarla da İsviçre izledi.


Geri Dön