28 / 03 / 2024

Türkler gayrimenkul tercihini yurtdışına çevirdi!

Türkler gayrimenkul tercihini yurtdışına çevirdi!

Türkler gayrimenkulde tercihlerini Amerika, İngiltere, Yunanistan, İspanya ve Fransa’dan yana kullanıyor. Nedeni ise hem yüksek kira getirisi hem de vatandaşlığa geçişin ilk adımı.



Türkler gayrimenkulde tercihlerini Amerika, İngiltere, Yunanistan, İspanya ve Fransa’dan yana kullanıyor. Nedeni ise hem yüksek kira getirisi hem de vatandaşlığa geçişin ilk adımı.


Gayrimenkul Türkiye’yi son 2 yıldır en çok Körfez ülkelerinden Araplar ve Suriyeleliler tercih ederken, Türkler de konut alımında yurtdışına yöneldi. Bu yılın ilk sekiz ayında yabancıların ülkemizde satın aldığı 14 bin 424 konuta karşılık, Türkler sadece beş ülkede 4 bin 100 gayrimenkulün sahibi oldu. Türklerin gayrimenkul alımında tercih ettiği ülkeler ise Amerika, İngiltere, Yunanistan, İspanya ve Fransa oldu. Türkler bu yıl ABD’de bin 400 ev satın alırken,Texas, 900 konutla en çok ilgi gören eyalet oldu. New York Manhattan’da 3 milyon liraya satın alınan gayrimenkulden aylık 18 bin lira, Harlem’de 600 bin liralık bir evden 4 bin 500 lira kira geliri sağlanabiliyor. ABD’de vatandaşlık için şart koşulan yatırım miktarı 3 milyon TL (1 milyon dolar).  Türkler İngilterenin başkenti  Londra’da bin 100 konut alırken, 2 milyon liraya alınan bir apartman dairesi aylık 13 bin lira, Yorkshire’den 800 bin liraya sahip olunabilen bir daire 2 bin 900 lira kira getirisi sağlıyor. İngiltere’de vatandaşlık elde etmek için gereken miktar en az 4 milyon 500 bin lirayı buluyor.


Serbest dolaşım hakkı


Türklerin 850 ev satın aldığı Yunanistan’da öne çıkan yerler Atina ve Mikonos Adası. Atina’da daire fiyatları ortalama 166 bin lira. Yeni yapılmış bir daire 350 bin liraya satılırken, kira getirisi ise aylık bin 500 liraya denk geliyor. Mikonos Adası’nda villa fiyatları ortalama 1 milyon 500 bin lira. Yunanistan’da vatandaşlık için gereken yatırım miktarı ise en az 1 milyon lira. Türkler, İspanya’da sadece bu yıl, Eylül ayına kadar 400 civarında gayrimenkul satın aldı. İspanya’da konut fiyatları 100 bin lirayla 6 milyon 500 bin lira arasında değişiyor. Barcelona ve Madrid gibi şehirlerde 650 bin liraya satın alınan bir evin kira geliri aylık 4 bin lirayı buluyor. İspanya’da gayrimenkul sahibi olanlar uzun süreli oturum izninin yanı sıra Avrupa’da serbest dolaşım hakkına kavuşuyor.  Fransa’da  Türklerin satın aldığı konut sayısı 350 civarında. Paris’te bir stüdyo daire 800 bin lira, lüks 2+1 konutlar 3 milyon 500 bin lira değerinde. Realty-Türkiye kurucusu Fatih Elibol, Türklerin yurtdışında ev almasının  yüksek kira geliri ve vatandaşlığa giden ilk adım olarak düşünülmesinden kaynaklandığını söyledi.


Yeniçağ


Geri Dön