19 / 04 / 2024

Türkler Rusya Rostov Aksay'da toptancı hali yapacak

Türkler Rusya Rostov Aksay'da toptancı hali yapacak

Türk Rus sermayeli Fort şirketi, Rusya'nın Rostov Aksay şehrinde toptancı hali yapacak



Türk-Rus sermayeli FORT Şirketi, Rusya'nın Rostov-Aksay şehrinde, bu ülkenin en büyük ve en modern yaş meyve sebze toptancı halini kuracak. Rostov Meyve Sebze Hali Şirketi FORT'un Genel Müdürü İlhan Erhan Erdinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FORT şirketinin, Rusya'nın Rostov Aksay şehrinde meyve sebze hali, taahhüt ve işletmeciliği konusunda faaliyet gösteren Türk ve Rus sermayeli şirket olduğunu bildirdi. İnşaatı devam eden ve bu yılın sonunda faaliyete girmesi beklenen Rostov Meyve Sebze Hali'nin, Türk yatırımcıların Rusya'da kurduğu ilk hal olacağını kaydeden Erdinç, şunları söyledi:

"FORT Sebze Meyve Hali inşaatı, Türk yatırımcı sevk ve idaresinde faaliyetlerine devam edecek. Rusya'nın en modern hali olacak projemiz, Rostov bölgesinin en büyük yatırımı konumundadır. 35 milyon dolara mal olacak Toptancı Hali, 500 kişilik istihdam sağlayacak. 184 meyve sebze satış işyeri olacak. Projenin tasarım süresi bir yıldan daha uzun sürdü. Projemiz tamamen Türk mimar ve mühendislerince tasarlandı. Bu projenin tasarlanmasında eski hal müdürleri danışmanlığında ve Rusya'ya ihracat yapan kişilerle görüşüldü ve yaşanan tüm sorunlara çözüm olacak örnek proje geliştirildi." Mevcut Rostov Aksay Toptancı Hali'nin gıda standart ve yönetmeliklerine uygun olmayan koşullarda hizmet verdiğini anlatan Erdinç, "Yeni hal ile dünya standartlarında hizmet verilecek ve her türlü gıda tüzüğüne uygun şartlarda yaş meyve ve sebze satışı gerçekleştirilecek. Yeni hal ile bölge halkının daha taze, daha ucuz ve sağlıklı meyve sebze tüketmeleri sağlanacak. Bölge tarım
üreticilerinin ürünlerini değerinde satmalarına katkı sağlayacak" dedi.

Soçi Meyve Sebze Hali'nin kapanmasıyla Rostov Aksay Meyve Sebze Hali'nin stratejik öneminin daha da arttığına dikkati çeken Erdinç, şöyle devam etti: "Yeni Toptancı Hali'nin tamamlanmasıyla eski hal kapanacak ve Rostov Bölgesinde yaş meyve ve sebzenin satılabileceği yeğane nokta konumuna gelecek. İşini büyütmek ve ihracatını artırmak isteyen firmalar için vazgeçilmez bir önem arz edecek. Rusya aynı zamanda yaş meyve, sebze ve narenciye ihracatçısı için en büyük pazardır. Geçen yıl Türkiye toplam yaş meyve sebze ve narenciye ihracatımız, miktarda 2 milyon 326 bin kilogram, değerde ise 1 milyar 759 milyon dolardır. Geçen yıl Rusya'ya gerçekleştirilen toplam yaş meyve sebze ve narenciye ihracatımız ise miktarda 755 milyon kilogram, değerde ise 633 milyon 135 bin 931 dolardır. Bu rakamlarla Rusya pazarı, toplam ihracatımızın miktarda yüzde 30'unu, değerde de yüzde 32'sini oluşturmaktadır."

FORT Rostov Meyve Sebze Hali Projesi'nin devreye girmesiyle Türkiye'nin Rusya'ya yapacağı yaş meyve sebze ihracatının hem miktar hem de değer olarak ciddi artış sağlayacağını ifade eden Erdinç, Rostov Meyve Sebze Hali'nin, Türkiye yaş meyve, sebze ve narenciye ihracatını 50 milyon dolar artıracağını bildirdi.

"TÜRKİYE'NİN RAKİPLERİ PROJEYİ TAKİP EDİYOR"
Yaş meyve sebze sektöründe Türkiye'nin; en büyük rakipleri Mısır,İspanya, Azerbaycan ve Yunanistan ihracatçıları tarafından takip edildiğini anlatan Erdinç, şunları kaydetti:
"Rostov Meyve Sebze Hali, sahip olduğu potansiyel itibariyle sadece Türkiye'de değil özellikle Mısır, İspanya, Ürdün, Azerbaycan ve Yunanistan ihracatçıları tarafından da takip edilmekte ve projede yer alma konusunda
taleplerini ifade etmektedirler. Toptancı Hali kendi enerjisini kendisi üretecek ve kesintisiz elektrik hizmeti garantisi verecek. Toptancı hali 90 bin metrekare üzerinde kurulacak. Proje üç etaptan oluşacak. Toplam 184 satış yeri olacak. 104 soğuk hava deposu ve 80 dökme ürün deposu bulunacak. Satış yerlerinin üst kısmında bürolar yer alacak. Toptancı Hali'nde yeraltı ve yer üstü düzenler, ürün ayrıştırma birimi, kantar, otoparklar, sosyal tesis kapsamında yönetim binası, revir, dükkanlar, banka, restoran, otel-konaklama yerleri, market ve ofisler bulunacak."
AA


Geri Dön