16 / 04 / 2024

Türkmenistan Hazar Denizi'nde turizm şehri inşa ediyor!

Türkmenistan Hazar Denizi'nde turizm şehri inşa ediyor!

Türkmenistan'ın Hazar Denizi'nin kenarında turizm şehri inşa ettiğini ve ziyaretinin bu bölgeye olacağını ifade eden Gül, Türkmenistan'ın turizm bölgesinde Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği işleri de göreceğini bildirdi



 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan ziyareti kapsamında iki ülkenin ekonomik ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye'nin hem ticarette hem de doğrudan yatırımlarda Türkmenistan'ın en büyük ortağı konumunda olduğunu belirterek, 600'ün üzerinde Türk firmasının toplam 19 milyar dolar değerinde iş üstlendiğini, bu ülkedeki Türk yatırımlarının 1.5 milyar dolara yaklaştığını anlattı. Gül, 'Hem ticarette hem de doğrudan yatırımlarda Türkmenistan'ın en büyük ortağı konumundayız. Jeostratejik konumu ve sahip olduğu zengin doğalgaz kaynakları Türkmenistan'a küresel enerji güvenliğiyle bölgesel refah ve istikrarın geliştirilmesi bakımından önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu kaynaklar, Avrupa için kaynak ve güzergah çeşitliliğinin temini ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır'' diye konuştu.

TURİZMDE TÜRK İZİ
Türkmenistan'ın Hazar Denizi'nin kenarında turizm şehri inşa ettiğini ve ziyaretinin bu bölgeye olacağını ifade eden Gül, Türkmenistan'ın turizm bölgesinde Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği işleri de göreceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan ile Türkiye'nin işbirliğinin, başta ekonomi, ticaret ve enerji alanlarında karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde yürütüldüğünü, bu ilişkilerin de her alanda çeşitlendirmek ve güçlendirmek istendiğini belirtti. Türkmenistan'a 2007 yılında yaptığı ziyaret döneminde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu anımsatan Gül, bugün bu rakamın, yaşanan krize rağmen 2 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Sabah


Geri Dön