27 / 04 / 2024

Türkmenistan'da inşaat yatırımları toplam 51 milyar dolar!

Türkmenistan'da inşaat yatırımları toplam 51 milyar dolar!

Türkmenistan'da ülkenin yeniden kalkınması, sanayi sektörünün güçlendirilmesi, sosyal amaçlı tesislerin inşası için büyük miktarlarda yatırım gerçekleştiriliyor. Son yıllarda inşaat sektörüne yaptığı yatırımın 51 milyar doları bulduğu belirtildi..



Türkmenistan'ın son yıllarda inşaat sektörüne yaptığı yatırımın 51 milyar doları bulduğu belirtildi. 1991 yılında eski Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kavuşan Türkmenistan'da ülkenin yeniden kalkınması, sanayi sektörünün güçlendirilmesi, sosyal amaçlı tesislerin inşası için büyük miktarlarda yatırım gerçekleştiriliyor. 


Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, inşaat sektörü için yapılan yatırım miktarının 51 milyar doları bulduğunu kaydetti. "Sadece geçen sene toplam maliyeti 10 milyar doları bulan 456 dev tesisi hizmete açtık" diyen Berdimuhamedov, bu çerçevede çok sayıda enerji ve kimyasal ürün çıkartan tesisi faaliyete geçirdiklerini aktardı. 


Kuzey-Güney ulaşım koridoru kapsamında Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun Türkmen-İran kısmı, Aşkabat ve diğer bölgelerde yeni oteller, birçok dinlenme tesisleri, konut ve idari binaların açılışlarını gerçekleştirdiklerini belirten Türkmen lider, 2015 yılında da 362 tesisi hizmete açmayı planladıklarını kaydetti. 


Yeni yılda da inşaat sektörü için 10 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyleyen Berdimuhamedov, "5 milyar manat (yaklaşık 1,5 milyar dolar) kırsal kesimlerdeki inşaat çalışmaları için yatırım yapılacak. Bu yatırım ile köylerde 11 hastane, 32 sağlık ocağı, 27 kreş, 43 okul ve 23 kültür merkezi inşa edilecek. Bunun yanı sıra vilayetlerde ve ilçelerde altyapı çalışmaları hızlandırılacak. 8 bin kilometre su boru hattı, 9 bin 866 kilometre kanalizasyon, 2 bin 320 kilometre karayolu, 2 bin 252 kilometre elektrik hattı çekilecek" dedi. 


Türkmenistan'daki inşaat sektöründe Türk müteahhitlik firmalarının da büyük katkısı bulunuyor. Bunun sonucunda Türkiye ve Türkmenistan’ın ekonomik alandaki en büyük işbirliği müteahhitlik alanında gerçekleşiyor. Türk müteahhitlik sektörü, Türkmenistan’da diğer ülkelerle rekabette fark yaratarak, inşaat alanında en büyük güçlerden biri konumunda. Türk firmaları her sene milyarlarca dolar ihale kazanıyor.


Bugün


Geri Dön