26 / 04 / 2024

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan faiz ve enflasyın uyarısı: Muazzam dönemin sonu geldi

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan faiz ve enflasyın uyarısı: Muazzam dönemin sonu geldi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye ve dünya ekonomisinin geldiği nokta ve geleceğiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye'de enflasyon dünyadaki seviyenin katbekat üstünde diyen Turan, "14 yıllık para politikası dönemi kapanıyor" uyarısı yaptı.



TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye'nin belirlenen enflasyon hedefinden her geçen gün uzaklaştığını açıkladı. 

2008 global finans krizinin ardından 2020'de başlayan pandemide görülen büyük kapanmayla devam eden süreçte dünya ekonomisi parasal genişlemeye ve düşük faiz ortamına maruz kaldı

Bu politikalar pandemide yaşanan krizin daha az hasarla atlatılmasında önemli rol oynadı. Gelinen noktada ise yüksek küresel enflasyon ve özellikle global para politikasında önemli bir değişimler görülüyor.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Geride bıraktığımız 14 yıllık vadedeki genişlemeci global para politikası dönemi kapanıyor" açıklaması yaptı.

Turan, “Küresel ekonomide bol para döneminin azaldığı ve finansman koşullarının geçmişe kıyasla daha zor olacağı bir döneme girdik. Türkiye bu dönemde akranlarının aksine farklı bir politika tercihi ortaya koydu. Dünyada akran ülkelere baktığımızda hem en yüksek enflasyona hem de son derece yüksek risk primine sahip ülke konumundayız. Global görünüm de lehimize değil. Enflasyonda her geçen gün hedef dediğimiz noktadan uzaklaşıyoruz” dedi.  

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan dan faiz ve enflasyın uyarısı: Muazzam dönemin sonu geldi

BÜYÜK MERKEZ BANKALARI FAİZ ARTIŞI VE BİLANÇO KÜÇÜLTMEYE DEVAM EDECEK

ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırım silahını güçlü şekilde ele aldığını ifade eden TÜSİAD Başkanı Turan, "Merkez Bankaları faiz artırmaya ve bilanço küültmeye devam edecek" açıklaması yaptı. Turan, "Bugün büyük Merkez Bankaları, Fed öncülüğünde düşük büyüme pahasına bile olsa enflasyon ile mücadele edeceklerini hem alınan önlemler hem de verilen mesajlarla açıkça ortaya koyuyor. Gelişmekte olan ülkeler ise Fed’in şahinleşen duruşuna paralel olarak geçtiğimiz yılın ortasında yaşadıkları faiz artırım süreçlerine devam etmekteler. Önümüzdeki dönemde de Fed başta olmak üzere merkez bankalarının faiz artışları ve bilanço küçültme adımları devam edecek" şeklinde konuştu.

DÜNYADA YÜZDE 7 TÜRKİYE'DE YÜZDE 70 ENFLASYON

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, gelişmiş ekonomilerde yıllık enflasyonun yüzde 7-8, gelişmekte olan ülkelerde de yüzde 10’a yakın seyrettiğini söyledi. Türkiye'de ise enflasyon oranının yüzde 70 seviyelerini gördüğüne vurgu yapan Turan, 'Enflasyonda her geçen gün hedef dediğimiz noktadan uzaklaşıyoruz' dedi.

Turan, Türkiye'nin yaşadığı enflasyon sorununun son 9 aydır yaşanan bir problem olmadığını özellikle son 4-5 yıldır enflasyon dinamiklerinin yapısının belirgin düzeyde bozulduğunu ifade etti. Gerekli adımları doğru zamanlama ile atılmadığına dikkat çekn Turan, bu durum nedeniyle para politikasının etkinliğini kaybettiğini ve gün sonunda enflasyonda yaşanan tablonun ortaya çıktığını belirtti.

Tavuk fiyatlarını ucuzlatacak çalışma başladı! 80 liradan düşecek

FED açıklaması sonrası emtia piyasasındaki ürünlerin fiyatı arttı

Asgari ücrete ek zam sonrası 6 bin lira olacak! Temmuz'da açıklanacak artışta kriter belli oldu

İETT 'den toplu ulaşıma 'devasa zam' açıklaması! Öğrenci akbil fiyatlarına güncelleme geldi

Özelleştirme İdaresi'nden Ankara'da dev taşınmazın satışına onay çıktı! İşte yeni sahipleri

İETT 'den toplu ulaşıma 'devasa zam' açıklaması! Öğrenci akbil fiyatlarına güncelleme geldi

Şimdiye kadar hiç duyulmamış dolar yorumu: Bir gecede 7 lira düşecek 9 lira olacak!

Zeytinlikte su kuyusu açtılar içinden çıkan şaşkına çevirdi! TPAO numune aldı: İşte o ilimiz

TOKİ'den kiradan ucuza ev sahibi olma fırsatı! Sıfırdan başlayacak projeler açıklandı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön