25 / 04 / 2024

Üç büyük şehirde 35 bin esnaf kapısına kilit vurdu!

Üç büyük şehirde 35 bin esnaf kapısına kilit vurdu!

Türkiye’de üç büyük şehirde son 1.5 yıldır kapanan esnaf sayısı 35 bine yaklaştı.



Kredi kullanan, ödeme zamanı geldiği için şimdi zorluk çeken esnaf, devletten acil çözüm beklerken, Ticaret Bakanlığı tarafından esnaf ve sanatkârların uğradıkları zararların telafi edilmesi için çalışma yapıldığı belirtildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede’nin soru önergesine verdiği cevapta, çeşitli şehirlerdeki esnaf ve sanatkârlara ilişkin son tescil ve terkin sayılarını açıkladı. Yanıta göre, 1 Ocak 2019 ile 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında 3 büyük şehirdeki durum şu şekilde:

“İstanbul’da bu sürede 68 bin 393 esnaf işyeri açtı. Buna karşın 14 bin 778 terkin işlemi gerçekleşti. Ankara’da 27 bin 524 yeni işyeri kuruldu. 8 bin 807 işyeri kapandı. Açılan işyerine göre en fazla kapanan işyeri ise İzmir’de gerçekleşti. 30 bin 880 tescil, 11 bin 278 terkin işlemi yapıldı. Bu süre içerisinde sadece 3 büyük kentte kapısına kilit vurulan, esnaf ve sanatkâr işyeri sayısı 35 bine yaklaştı.     

Pekcan, yanıtında salgının seyrinin bakanlık tarafından dikkatle takip edildiğini, ticari faaliyetlerde yaşanan olumsuzluklarla ilgili bakanlık ve sektör bazında olan meslek kuruluşları arasındaki görüşme ve değerlendirmelerin sürdüğünü dile getirdi. 

Pekcan, “Bakanlığımızca, esnaf ve sanatkârların bu kapsamda uğramış oldukları zararların telafi edilebilmesi için ulusal ve bölgesel düzeyde yapılabilecekler üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte, esnaf ve sanatkârlarımızca bakanlığımıza muhtelif iletişim kanalları vasıtasıyla iletilen talep ve öneriler titizlikle değerlendirilmekte ve içerdikleri hususlar itibariyle ilgilisi olan diğer kurum ve kuruluşlar ile de paylaşılmaktadır” açıklamasında bulundu.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre açılan iş yerlerine karşın en fazla kapanma İzmir’de yaşandı.

Üniversite kentlerindeki esnaftan kira yardımı talebi!


Geri Dön